In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
December 2001













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be




Bedrijven zien belang van monitoringrapport
De weg naar duurzaam ondernemen op Moerdijk

Op industrieterrein Moerdijk willen ze graag duurzaam ondernemen. Een mooi streven, maar niet altijd eenvoudig bereikbaar. Voor het beste resultaat moeten alle neuzen dezelfde kant uitwijzen en dus veel worden samengewerkt. De Stuur- en Coördinatiegroep Milieu & Veiligheid Moerdijk werd in het leven geroepen om alle initiatieven in goede banen te leiden. Onlangs zag het tweede monitoringrapport over het industrieterrein het levenslicht.


Op industrieterrein Moerdijk wordt nauw samengewerkt. De bedrijven, verenigd in de Bedrijvenkring Industrieterrein Moerdijk, en het Havenschap Moerdijk besloten in 1998 het plan van aanpak 'Naar een duurzaam industrieterrein' in te vullen. Er werd een projectorganisatie onder de naam Stuur- en Coördinatiegroep Milieu & Veiligheid Moerdijk (SCMVM) geformeerd. De uitvoering daarvan vindt sindsdien plaats in projectgroepen. Er zijn verschillende groepen die verantwoordelijk zijn voor onder meer veiligheid, duurzame energie, afval, logistiek, geluid en monitoring. "Doel is een duurzaam industrieterrein te creëren. Dat doen we met onderzoek, bijvoorbeeld via het monitoringrapport en met samenwerking tussen bedrijven in die verschillende groepen," vertelt Sjaak Vaes, secretaris van de Bedrijvenkring Industrieterrein Moerdijk (BIM). Monitoring is een belangrijke activiteit van het totale project. Doel was een rapport uit te brengen waarin informatie wordt verstrekt over de activiteiten van het haven- en industrieterrein. In april van dit jaar verscheen het eerste exemplaar van het monitoringrapport 1999.

Gegevens inzichtelijk
Sjaak Vaes maakte de ontwikkeling van SCMVM van dichtbij mee. Hij verduidelijkt het doel van het monitoringproject: "Allereerst willen wij onze bedrijven, maar ook andere belangstellenden, informeren over de activiteiten die binnen dit haven- en industriecomplex plaatsvinden. Belangrijk is verder de manier waarop via gerichte acties verbeteringen voor de omgeving tot stand worden gebracht". Een andere doelstelling is om tot meer samenwerking tussen bedrijven te komen. "We moeten gezamenlijk problemen oplossen en voorkomen. Win-win situaties creëren. Je ziet dat heel veel informatie over het bedrijf naast je vaak niet toegankelijk genoeg is. Feit is dat als je gegevens inzichtelijk maakt mensen meer van elkaar weten en makkelijker zaken samen oppakken," aldus Vaes.

Monitoringrapport
Henk Krols van BMD Advies Zuidwest-Nederland werd door de initiatiefnemers ingeschakeld om zitting te nemen in de monitoringwerkgroep. BMD Advies heeft een ruime kennis van uiteenlopende milieuzaken. "We hebben in het eerste rapport eigenlijk de vertreksituatie op Moerdijk vastgelegd. We hebben zowel collectieve als individuele informatie verzameld. Er is geprobeerd zoveel mogelijk gegevens van instanties als de Provincie Noord-Brabant, Rijkswaterstaat, de gemeente Moerdijk en het Hoogheemraadschap te krijgen. Met behulp van een speciaal voor het project ontworpen vragenlijst hebben we vervolgens alle bedrijven, schriftelijk of mondeling, benaderd," vertelt Krols. De vragen gingen over onder meer de energie-efficiency, luchtemissies, geluidshinder en waterverbruik. "Je kunt het eerste rapport dan ook zien als een soort milieujaarverslag van het volledige industrieterrein," concludeert Krols.

Volledig beeld
"Het monitoringrapport is een bijdrage voor het totale project op weg naar een duurzaam industrieterrein," vertelt Krols. "Het geeft een overzicht van de milieugegevens op Moerdijk. Het rapport geeft een vrij volledig beeld, omdat 65 procent van alle bedrijven, waaronder alle grote bedrijven, aan het onderzoek hebben meegewerkt. In totaal zijn dat 161 bedrijven, die goed zijn voor negentig procent van de activiteiten op Moerdijk. De hoge respons op de enqute geeft aan dat bedrijven er echt waarde aan hechten," vertelt Krols. Ook alle betrokken overheden hebben actief meegewerkt aan dit monitoringrapport. Naast het vastleggen van de vertreksituatie was de bedoeling van het eerste rapport reacties uit te lokken en vragen op te roepen. Signalen die nodig waren om het tweede rapport te verbeteren. Nog voor de feestdagen komt het tweede monitoringrapport 2000 uit. Een voorproefje op de inhoud vindt u elders op deze pagina.



Monitoringrapport 2000
"Twee monitoringrapporten in één jaar is een compliment waard voor iedereen die eraan heeft meegewerkt zowel van de bedrijven als de betrokken overheden. Opnieuw een zeer hoge respons van de Moerdijkse bedrijven en een verbetering van de dekkingsgraad van de gegevens," vertelt Henk Krols. Dit komt omdat dit jaar meer nadruk is gelegd op de kwantitatief belangrijkste bedrijven zonder daarbij de dwarsdoorsnede van de bedrijven uit het oog te verliezen. Dit rapport is in alle opzichten verbeterd ten opzichte van het eerste rapport en voor de eerste maal is het mogelijk om gegevens te vergelijken met het voorgaande jaar. Een verschil in feiten tussen 1999 en 2000 betekent natuurlijk nog niet per definitie een verbetering of een verslechtering. Om een antwoord te kunnen geven op de vraag of het haven- en industrieterrein het beter doet dan vorig jaar zal een langere periode van monitoring nodig zijn. Maar de trend is gezet. Haven- en industrieterrein heeft als eerste bedrijventerrein in Nederland een schat aan gegevens vastgelegd en is hiermee naar buiten getreden.

Enkele feiten uit het monitoringrapport 2000:

  • De energieverbruik en de uitstoot van CO2 is licht gestegen;

  • De uitstoot van koolwaterstoffen is gedaald en buiten het haven- en industrieterrein wordt geen maximaal toelaatbaar risiconiveau overschreden;

  • Het aantal klachten over geur en geluid is toegenomen;

  • Het leidingwaterverbruik en de vervuilingswaarde van de lozingen is verminderd.
Het monitoringrapport heeft ook geresulteerd in een beter inzicht naar samenwerkingspotentieel op het industrieterrein. De volgende kansen voor duurzaamheid zijn gezamenlijk onderkend:
  • gezamenlijke horeca-, vergader- en hotelfaciliteiten en opleidingsruimten, fitnessmogelijkheden en kinderopvang;

  • verbetering bereikbaarheid per openbaar vervoer;

  • verbetering ontsluiting en infrastructuur bij calamiteiten;

  • gezamenlijke voorzieningen zoals onderhoud, inkoop en technische dienst.

Deze onderwerpen zullen in de komende jaren in werkgroepen nader worden onderzocht op haalbaarheid en uitvoering.


...onderneemt
'The real beauty is inside'

...start
Taalvakwerk op maat voor een beter bedrijfsresultaat

...bedenkt
Een nieuw concept van DeVitaminebron

...maakt 't
Nottrot maak 't in West-Brabant

...helpt
Handelscentrum boomteelt moet etalage worden

...introduceert
Massale belangstelling voor veilige introductie euro

...adviseert
'Testbaners' als beleidsadviseur bij de KvK

...ontwikkelt
Ontwikkeling van Havenschap Moerdijk

...groeit
Grote plannen in de gemeente Moerdijk

...ontwikkelt
Een aantrekkelijk bedrijventerrein voor iedereen

...informeert
De weg naar duurzaam ondernemen op Moerdijk

...wint
BOS-Award verschaft eeuwige roem

...spreekt
In 't kort

...initeert
"Ze teren er nog maandenlang op"