In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
April 2005













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be




REWIN en Syntens werken samen aan oplossingen voor MKB
Ondersteuning bij financiering van innovaties

Innoveren, het lijkt het toverwoord van deze tijd. Instellingen als NV REWIN West-Brabant, Syntens, Kamer van Koophandel en kennisinstellingen zijn volop aan de slag om West-Brabantse ondernemers te overtuigen van het feit dat innovatie noodzakelijk is. Noodzakelijk om de concurrentie voor te blijven of om te kunnen groeien met de onderneming.


Innovatie betekent vooruitgang. Financiering van innovatie is echter een groot probleem. REWIN en Syntens hebben de handen ineen geslagen om innoverende ondernemers te ondersteunen bij hun zoektocht naar financiering.

Een van de grootste problemen als het gaat om innovatie is echter de financiering, zo blijkt uit onder andere de Enquête Regionale Bedrijfsontwikkeling (ERBO). Deze enquête is gehouden in opdracht van de Brabantse Kamers van Koophandel onder 6000 bedrijven. NV REWIN West-Brabant, de regionale ontwikkelingsmaatschappij voor West-Brabant, en Syntens, innovatienetwerk voor ondernemers, hebben het initiatief genomen om iets aan deze financieringsproblematiek te doen.

Onbekend maakt onbemind
Maar liefst 82,5 procent van de grotere en ruim 65 procent van de kleinere bedrijven hebben de afgelopen jaren innovatieve veranderingen doorgevoerd, zo blijkt uit de ERBO. De innovaties hebben meestal betrekking op de ontwikkeling van nieuwe producten / diensten, het verbeteren van bestaande producten / diensten en het verbeteren van de organisatie of het productieproces. Het grootste probleem is de financiering van deze innovaties. Omdat iets nieuws bedacht wordt, is het voor financiers moeilijk om in te schatten of een idee haalbaar en realiseerbaar is. Onbekend maakt onbemind, zo geldt in vele gevallen.

Ruime ervaring met MKB-ers
Michael Bakker, bedrijfsadviseur bij REWIN, legt uit voor welke problemen innoverende MKB-ers vaak komen te staan en welke rol REWIN speelt in het ondersteunen van deze MKB-ers die op zoek zijn naar de juiste financiering: "De afgelopen jaren hebben we vanuit REWIN met meer dan 500 MKB-ers gesprekken gevoerd waarbij het vooral ging om de financiering van hun bedrijf. Als concrete uitkomsten hiervan zijn bijna 100 bedrijven succesvol ondersteund bij het realiseren van de benodigde financiering. Je praat dan toch al snel over bijna 1000 arbeidsplaatsen die zijn behouden en ruim 350 arbeidsplaatsen die gecreëerd zijn. Financiers zijn echter de afgelopen jaren voorzichtiger geworden, zo hebben we gemerkt. Nu de economie weer aantrekt, zijn het vooral de ondernemers die groeimogelijkheden zien. Financiers zullen pas volgen als de economische cijfers aantonen dat het de goede kant opgaat met de Nederlandse economie. Tot die tijd is het belangrijk dat ondernemers de juiste ondersteuning krijgen om hun plannen extra te onderbouwen. REWIN zorgt voor die extra ondersteuning."

Samenwerking met Syntens
REWIN en Syntens haken met de ondersteuning in op een belangrijke trend van dit moment: het stimuleren van innovatie binnen het MKB. Zo werken binnen het Regionaal Innovatie Actieplan de Kamer van Koophandel, Syntens en Avans Hogeschool al samen aan het versterken van het innovatievermogen van West-Brabantse MKB-ers. Op initiatief van REWIN is nu ook extra aandacht voor de financiering van deze innovaties. Hoe de samenwerking met Syntens er precies uitziet, legt Michael Bakker uit: "Adviseurs van Syntens hebben een goed beeld van de MKB-ondernemingen die hier in de regio met innoveren bezig zijn en stimuleren en adviseren MKB-ondernemers die willen innoveren. Zodra de ondernemers aan de slag gaan met de innovatie verminderen de contacten tussen de ondernemer en de Syntens adviseur. Door de inhoudelijke expertise van de adviseurs van Syntens te koppelen aan onze expertise als het gaat om financiering, kunnen we de ondernemers de juiste ondersteuning bieden. Het wordt mogelijk om een ondernemer van begin tot eind bij te staan bij zijn innovatie."

Welke ondersteuning kunnen ondernemers verwachten?
Door de samenwerking tussen REWIN en Syntens kunnen ondernemers worden begeleid bij onder andere de uitwerking van hun ondernemingsplannen, marktonderzoeken, strategiebepaling, technische haalbaarheidsonderzoeken, financieringsvoorstellen en participatievoorstellen. Ook bestaat er de mogelijkheid om externe adviseurs in te schakelen voor de uitwerking van de onderzoeken en voorstellen. "In feite is de ondersteuning voor innoverende ondernemers niet veel anders dan de ondersteuning die wij bieden aan groeiende ondernemers," besluit Michael Bakker zijn verhaal, "alleen hebben zij nóg meer moeite om hun plannen duidelijk te maken aan de financiers. Het komt er voor deze ondernemers op aan om hun plannen zó te omschrijven, dat financiers een duidelijk en helder beeld krijgen van het product of de dienst, van de markt, de doelgroepen en van de mogelijkheden.

We maken gebruik van een financieringsscan, waarmee we de waarde die hoort bij een bepaalde innovatie in kaart kunnen brengen. Op deze manier kunnen we als het ware een getal vastknopen aan een bepaalde innovatie. Het belangrijkste is echter dat ondernemers een beroep kunnen doen op ons als zij iemand nodig hebben die met hen meedenkt hoe ze de plannen het beste kunnen presenteren aan de financiers."

REWIN is op zoek naar ondernemers!
Zowel de provincie Noord-Brabant als het Regionaal Actieprogramma West-Brabant (REAP) dragen bij in de kosten van het initiatief. Beide hebben stimulering van innovatie binnen het MKB hoog op de agenda staan. De uitvoering van het project ligt in handen van REWIN en Syntens. Ondernemers die van plan zijn om te investeren en behoefte hebben aan een deskundig en onafhankelijk advies kunnen contact opnemen met Michael Bakker van REWIN. Hij is te bereiken op telefoonnummer 076 - 56 46 784 of per e-mail m.bakker@rewin.nl.


...spreekt
Burgemeester legt nadruk op het positieve

...start
Geluk is 's ochtends wakker worden en je verheugen op de nieuwe dag

...innoveert
Ondersteuning bij financiering van innovaties

...informeert
Handvat voor een aantrekkelijk centrum

...leert
GO! stagedatabank in werking

...onderzoekt
Weinig knelpunten bevoorrading regio

...onderneemt
Veel variëteit en een gezond ondernemers- klimaat op de Regio Business Dagen

...investeert
Het REWIN zet West-Brabant in de kijker

...netwerkt
De weg naar wijsheid wordt niet geblokkeerd door eigen wijsheid

...ondersteunt
Jonge ondernemers op het JOP tijdens de Business Dagen

...rijdt
Zakelijk onderweg

...belegt
De Beleggings- adviseurs

...doneert
Lionsclub haalt met Sportquiz 20 mille op voor goed doel

...schoolt
P3 Transfer biedt marktgerichte scholing

...stimuleert
Mulix ICT diensten: dé intermediair van Zuid Nederland

...zoekt
CWI Breda: de plek voor werkgever en werkzoekende

...verbetert
Bedrijfsvoering onder ctrl

...huisvest
Zowel aanbod als opname stijgt

...rapporteert
Breda: te weinig grote metrages in aanbod

...bezoekt
Regio Business Dagen, lezingenprogramma:
20 april

...luistert
Regio Business Dagen, lezingenprogramma:
21 april

...deelneemt
Regio Business Dagen West-Brabant 2005: de deelnemers