In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
April 2005













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be




Het is er goed wonen, werken en vertoeven
Het REWIN zet West-Brabant in de kijker

De regionale ontwikkelingsmaatschappij NV REWIN heeft als doel het versterken van de regionale economische ontwikkeling van West-Brabant. Directeur Paul Nijskens, vertelt dat hij en zijn medewerkers West-Brabant in de kijker willen zetten bij nieuwe investeerders. "Het is er goed wonen, werken en vertoeven." Ook de al gevestigde bedrijven worden door de REWIN op verschillende terreinen ondersteund. Vandaar dat de organisatie op de Regio Business Dagen weer is vertegenwoordigd.

Cees Nuijten (links) en Paul Nijskens (rechts).

Nijskens zegt dat hij de Regio Business Dagen vooral ziet als een goede manier om het bestaande relatiebestand te onderhouden. "We nodigen onze relaties uit voor een Happy Hour; zo verenigen we het nuttige met het aangename." Geïnteresseerd als hij is in de nieuwkomers zal hij zeker een kijkje nemen op het Jonge Ondernemersplein (JOP). "Ondernemers kunnen van elkaar leren. Het is belangrijk dat nieuwkomers hun gezicht laten zien en op deze manier investeren in hun bedrijf. Ze kunnen op deze manier netwerken en dat is goud waard."

Interessante tips
Nijskens vertelt dat de kreet 'Maak 't in West-Brabant' op de bekende billboards langs de West-Brabantse snelwegen uit de koker van Cees Nuijten komt. Nuijten is accountmanager bij REWIN en heeft al diverse bedrijven naar West-Brabant kunnen halen. Hij vertelt dat het gebied dé ideale vestigingslocatie is. "De regio is goed bereikbaar en dat wordt nog beter door de HSL. West-Brabant ligt op een steenworp afstand van Antwerpen en de Randstad. Het gebied heeft genoeg ruimte en de grondprijzen zijn niet te hoog. Bovendien is het arbeidspotentieel gunstig voor verschillende sectoren."

Op de vraag hoe REWIN in contact komt met potentiële vestigingskandidaten antwoordt Nuijten beslist: "Netwerken is heel belangrijk. REWIN heeft een sterk relatienetwerk. De beste contacten ontstaan via het netwerk en dat zijn vaak informele netwerken. Zo krijgen we regelmatig interessante tips van makelaars, accountants, banken en bouwbedrijven uit de Randstad. Aan de andere kant attenderen deze contactpersonen bedrijven op de mogelijkheden in West-Brabant en de ondersteuning die REWIN bij vestiging kan bieden. Daarnaast sporen we nieuwe investeerders op met behulp van allerlei techniekjes. Bijvoorbeeld deskresearch van Vinexlocaties waar bedrijven zitten die moeten verplaatsen, de sterke groeiers in de Randstad inventariseren en mailings in binnen- en buitenland met een grote frequentie wegzetten."

Om de West-Brabantse economische structuur te versterken, investeert REWIN vooral in bedrijven die een toegevoegde waarde hebben. Denk daarbij aan bedrijven die behoren tot de kennisintensieve sector en zogenaamde Beneluxeringskandidaten. Dit zijn bedrijven die voordeel kunnen halen uit het samenvoegen van verschillende vestigingen. Maar de meeste bedrijven die zich in West-Brabant vestigen zijn afkomstig uit de Randstad. Maar liefst tachtig procent."

Nuijten: "Kostenbesparing is natuurlijk altijd een belangrijk verhuismotief." Nijskens vult aan: "De factor arbeid is ook van betekenis. Dan gaat het over de beschikbare kwaliteit en kwantiteit maar ook over kostenverschillen met buurlanden en de Randstad. Uiteraard speelt ook de bereikbaarheid een grote rol ten aanzien van werknemers maar ook wat betreft de aan- en afvoer van producten. Steeds wordt er per vestiger maatwerk geleverd: alle vragen worden op basis van het meest recente feitenmateriaal beantwoord." REWIN levert uitgebreide informatie waaronder kostenanalyse, arbeidsmarkt informatie en benchmark-studies.

China en West-Brabant
Het is duidelijk dat REWIN de regio goed in kaart heeft gebracht en daarmee bedrijven weet te interesseren en te binden aan West-Brabant. Maar hoe doet REWIN dat met bedrijven in het buitenland? Nijskens vertelt dat buitenlandse bedrijven vaak al contacten met West-Brabant hebben voordat het bedrijf zich er vestigt. Bijvoorbeeld via een agentschap. Nuijten vult hem aan: "Via mailcontact, internationale beurzen en contactpersonen in het buitenland zetten we West-Brabant ook in de kijker. Momenteel is de Chinese markt voor ons zeer interessant. We hebben in China een relatie die ons wel eens wat interessante informatie doorfluistert."

Slapeloze nacht
Bij REWIN gaat, bij wijze van spreken, de vlag uit als een organisatie als Citigroup, 's werelds grootste financiële instelling, West-Brabant kiest als vestigingsplaats. Toch is het niet altijd feest. Nijskens: "Het komt natuurlijk ook voor dat we veel werk in een geïnteresseerd bedrijf hebben geïnvesteerd en dat het tóch kiest voor een andere locatie. Dan is de stemming even beneden alle peil." Nuijten:"Ja, het is leuk om te scoren maar ik heb ook wel eens een slapeloze nacht hoor als het niet is gelukt." Hij vertelt, desgevraagd, dat hij momenteel in onderhandeling is met twee ICT-bedrijven en een distributiebedrijf. Nee, namen kan ik niet noemen." De twee heren praten zo enthousiast over hun vak. Zouden zij dit werk ook voor een regio als, pakweg Noord-Oost Groningen kunnen verrichten? Nijskens lacht: "Nou, dat is niet zo'n ideale vestigingslocatie als West Brabant. Maar met een gerichte aanpak zijn daar zeker ook resultaten te boeken."

Meer informatie
Internet: www.rewin.nl


...spreekt
Burgemeester legt nadruk op het positieve

...start
Geluk is 's ochtends wakker worden en je verheugen op de nieuwe dag

...innoveert
Ondersteuning bij financiering van innovaties

...informeert
Handvat voor een aantrekkelijk centrum

...leert
GO! stagedatabank in werking

...onderzoekt
Weinig knelpunten bevoorrading regio

...onderneemt
Veel variëteit en een gezond ondernemers- klimaat op de Regio Business Dagen

...investeert
Het REWIN zet West-Brabant in de kijker

...netwerkt
De weg naar wijsheid wordt niet geblokkeerd door eigen wijsheid

...ondersteunt
Jonge ondernemers op het JOP tijdens de Business Dagen

...rijdt
Zakelijk onderweg

...belegt
De Beleggings- adviseurs

...doneert
Lionsclub haalt met Sportquiz 20 mille op voor goed doel

...schoolt
P3 Transfer biedt marktgerichte scholing

...stimuleert
Mulix ICT diensten: dé intermediair van Zuid Nederland

...zoekt
CWI Breda: de plek voor werkgever en werkzoekende

...verbetert
Bedrijfsvoering onder ctrl

...huisvest
Zowel aanbod als opname stijgt

...rapporteert
Breda: te weinig grote metrages in aanbod

...bezoekt
Regio Business Dagen, lezingenprogramma:
20 april

...luistert
Regio Business Dagen, lezingenprogramma:
21 april

...deelneemt
Regio Business Dagen West-Brabant 2005: de deelnemers