In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
April 2005

advertenties
www.storimansenpartners.nl%2F%3Fmakelaar%3Dbreda
www.deondernemer.com
Lionsclub haalt met Sportquiz 20 mille op voor goed doel

De Lionsclub Roosendaal haalde met de drukbezochte sportquiz geen 5 000, geen 10 000, maar 20 000 euro op. Allereerst was de opbrengst 5 mille, later verdubbelde de drie aanwezige banken dit bedrag tot 10 000 euro en vervolgens verdubbelde het ministerie van Buitenlandse Zaken het totaal opgehaalde bedrag nog eens tot 20 mille. De opbrengst gaat naar de stichting Sonatala, die het bedrag gebruikt voor de bouw van een bakkerij in India. Door de hoge opbrengst was de Sportquiz op 25 februari in het Vast&Goed Stadion van RBC Roosendaal, alleen al een geslaagd evenement.


Het team van Rabobank Roosendaal had de meeste vragen goed beantwoord en was de winnaar van de Sportquiz.

Ongeveer tweehonderd gasten zitten rond half negen aan de 23 ronde tafels. Bedrijven hebben voor een tafeltje 490 euro betaald, in ruil daarvoor kunnen ze de hele avond gratis drinken én netwerken. Voor de avond van de Lionsclub is Tom van 't Hek uitgekozen als gastspreker. Tom van 't Hek is een bekend oud-hockeyinternational en is tevens coach van de dameshockeyploeg die tijdens de Olympische Spelen in Atlanta en Sydney brons won. Tom presenteert het radiosportprogramma "Langs de Lijn". Voor de quiz begint, vertelt over zijn ervaringen als speler en coach bij internationale wedstrijden en gaat in op het coachen en begeleiden van spelersgroepen. Hij laat hierbij zien, dat het er in het bedrijfsleven niet veel anders aan toe gaat. Vervolgens is het de beurt aan RBC's commercieel directeur, Hans van der Ende, die de sportquiz presenteert. Voor het samenstellen van de quizvragen is Math Teeuwen aangetrokken. Deze ondernemer is in hoge mate in sport geïnteresseerd en beschikt over een sportbibliotheek en over meer dan 400 sportvideobanden. Teeuwen heeft een sprekersbureau, waarvoor ook Astrid Joosten, Hans Wiegel en Tom van 't Hek spreken.

De Lionsclub
De Lionsorganisatie is tijdens de Eerste Wereldoorlog (in 1917) in Amerika ontstaan, als een soort netwerkorganisatie voor mannen. Na de Tweede Wereldoorlog heeft de organisatie zich over de hele wereld verbreid, met het doel service te verlenen aan de eigen omgeving. Tjeu Segers, lid van de activiteitencommissie bij de Lionsclub in Roosendaal legt uit: "Dat was toen door het ontbreken van sociale voorzieningen zeker, maar ook nu nog, hard nodig. De één is dokter, de ander loodgieter, een ander slager. De leden hebben allemaal verschillende beroepen. Door met elkaar informeel te praten over de problemen die ze tegenkomen in de verschillende branches, blijven ze op de hoogte. En ze kunnen anderen ook weer helpen. Elk jaar worden dan ook een aantal projecten gesteund."


Vlnr: Math Teeuwen van sprekers- en trainersbureau Teeuwengroep met Peter Hoefnagels en Henk Voorderhaak van Lionsclub Roosendaal.

Twee keer per maand zien de 35 Roosendaalse leden elkaar. Segers: "Eén keer per maand vergaderen we, de andere keer is er een dinerbijeenkomst. Er is overigens nog een tweetal andere Lionsclubs in Roosendaal, waarvan één uitsluitend voor dames."

Het goede doel
Het opgehaalde bedrag wordt geschonken aan de regio Sonatala in India. Dit gebied telt zestien plattelandsdorpjes. Hier leeft ruim de helft van de bevolking onder de armoedegrens. De Roosendaalse stichting met de gelijknamige naam 'Sonatala' heeft al 23 scholen opgericht in India. Het geld wordt altijd gestoken in werkgelegenheidsprojecten met het doel de inwoners zelfstandiger te maken. Laatst is een kippenfarm gebouwd. Deze keer wil de stichting de opbrengst gebruiken om een bakkerij op te zetten. Carla de Nijs, bestuurslid van Sonatala: "Met dit project willen we er niet alleen voor zorgen dat de bevolking meer te eten heeft, maar we willen ook meer arbeidsplaatsen creëren. Maar de bouw gaat heel langzaam. De inwoners kennen geen 'gipswandjes'. Nee, ze moeten eerst zelf de stenen bakken, die vervolgens pas gebruikt kunnen worden voor de bouw. Ook werken ze niet met moderne transportmiddelen, maar inwoners moeten de stenen op hun hoofd vervoeren."

De kosten van de bakkerij zijn geraamd op 90.000 euro. De stichting hoeft de helft van het bedrag maar bij elkaar te krijgen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken verdubbelt altijd de opgehaalde bedragen van alle door de overheid gesteunde projecten, die aan alle gestelde eisen voldoen (via de verdubbelingsregeling van de Nationale Commissie Ontwikkelingssamenwerking). Carla de Nijs, die dit werk op vrijwillige basis doet: "Als je ziet wat wij allemaal al van de grond gekregen hebben in deze onderontwikkelde dorpen... ,dan geeft dat een goed gevoel en de inwoners zijn zo dankbaar!"

Na de quiz kan er nog wat gedronken worden in de brasserie. Hier vindt ook de prijsuitreiking plaats. De Lazy River Jazz Band verzorgt de muziek. De grote winnaar van de avond is de club van de Rabobank. Dit team krijgt een compleet verzorgde vliegclinic, inclusief een vliegles voor acht personen op vliegveld Seppe.


...spreekt
Burgemeester legt nadruk op het positieve

...start
Geluk is 's ochtends wakker worden en je verheugen op de nieuwe dag

...innoveert
Ondersteuning bij financiering van innovaties

...informeert
Handvat voor een aantrekkelijk centrum

...leert
GO! stagedatabank in werking

...onderzoekt
Weinig knelpunten bevoorrading regio

...onderneemt
Veel variëteit en een gezond ondernemers- klimaat op de Regio Business Dagen

...investeert
Het REWIN zet West-Brabant in de kijker

...netwerkt
De weg naar wijsheid wordt niet geblokkeerd door eigen wijsheid

...ondersteunt
Jonge ondernemers op het JOP tijdens de Business Dagen

...rijdt
Zakelijk onderweg

...belegt
De Beleggings- adviseurs

...doneert
Lionsclub haalt met Sportquiz 20 mille op voor goed doel

...schoolt
P3 Transfer biedt marktgerichte scholing

...stimuleert
Mulix ICT diensten: dé intermediair van Zuid Nederland

...zoekt
CWI Breda: de plek voor werkgever en werkzoekende

...verbetert
Bedrijfsvoering onder ctrl

...huisvest
Zowel aanbod als opname stijgt

...rapporteert
Breda: te weinig grote metrages in aanbod

...bezoekt
Regio Business Dagen, lezingenprogramma:
20 april

...luistert
Regio Business Dagen, lezingenprogramma:
21 april

...deelneemt
Regio Business Dagen West-Brabant 2005: de deelnemers