In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juni 2003

advertenties
www.deondernemer.com
www.storimansenpartners.nl%2F%3Fmakelaar%3Dbreda
Ondernemen is vooruitzien
Leren van elkaar

Ondernemen is fantastisch. Je bent eigen baas, kan al je talenten ontplooien en maakt dromen waar. Tenminste, zo lijkt het van de buitenkant. Eenmaal op eigen benen blijkt de praktijk een stuk weerbarstiger, zeker in een periode waarin het economische tij niet meewerkt. Een steuntje in de rug is dan geen luxe, maar waar haal je die vandaan.


Ad van Alphen.

Bij regionale ontwikkelingsmaatschappij West-Brabant (REWIN) draait al jaren het succesvolle Stratos programma. Stratos staat voor Strategie Ontwikkeling door Ondernemerssamenwerking. Onder leiding van twee coaches ontwikkelen bedrijven die minstens vijf jaar bestaan en vijf of meer medewerkers in dienst hebben ideeën op het gebied van nieuwe markten, producten en diensten. Dat gebeurt in kleine groepen en praktijkgericht. Met als vaste thema's het ontwikkelen van een ondernemersdoelstelling en een bedrijfsstrategie.

Successen en valkuilen
Omdat er vanuit startende bedrijven steeds meer vragen kwamen naar een soortgelijk programma ontwikkelde REWIN Stratos voor starters. Bedoeld voor bedrijven die minimaal een jaar actief zijn in de handel, industrie, productie en dienstverlening. Basis voor Stratos Starters zijn de vragen van ondernemers. Zij bepalen de agenda tijdens de maandelijkse bijeenkomsten, die vooral gaan om het uitwisselen van kennis en het bespreken van de successen en valkuilen van het ondernemerschap. Thema's zijn bijvoorbeeld: hoe krijg ik nieuwe klanten en creëer ik werkgelegenheid, hoe ga ik met mijn opdrachtgevers om, hoe voer ik de administratie en wanneer neem ik personeel aan en wat komt daar bij kijken. Allemaal vragen waar de startende ondernemer vroeg of laat een antwoord op moet zien te vinden. De eerste Stratos Starters gaat nog deze maand van start.

Kennisoverdracht
Coach van Stratos Starters is Ad van Alphen, oud-ondernemer en meer dan 25 jaar actief geweest als directeur/eigenaar van een groothandel voor de horeca in Breda. "Als ondernemer heb ik van alles meegemaakt. Ups en downs. Ik vond het altijd ontzettend belangrijk om in samenwerkingsverbanden te opereren. Je leert er veel van. Als ondernemer moet je dan wel bereid zijn om je daarvoor open te stellen. Het bracht mijn onderneming in elk geval groei en bloei." De kennis en ervaring die Ad van Alphen rijk is, wil hij graag overbrengen naar jonge ondernemers. "Ik vind het leuk om hen te volgen in hun processen en afwegingen en hen daarbij te helpen de juiste keuzes te maken. Het Stratos programma is daarvoor een uitstekend middel. Een van de dingen die ik de ondernemers voorhoud is kostenbewaking. Er wordt vaak te gemakkelijk gedacht dat 'de zaak' alles wel betaalt. Er is een groot verschil tussen het ondernemersinkomen en het ondernemingsinkomen. Vergeten wordt dat daar nog de alle kosten afmoeten. En die moeten eerst verdiend worden. Verder moet een ondernemer van alle markten thuis zijn. Hij is inkoper, verkoper, administrateur en personeelsfunctionaris. Hij krijgt te maken met een veelheid aan regels. Maar daar moet hij zich nooit door laten weerhouden. Gewoon de mouwen opstropen, beginnen en er een succes van maken."

Vertrouwen en respect
Stratos Starters werkt met groepen van rond de acht deelnemers. Bij toerbeurt geven ze een presentatie van het eigen bedrijf, waarna de discussie rond de knelpunten en vragen losbrandt. Van Alphen: "Het spreekt voor zich dat voor een dergelijke aanpak vertrouwen en respect naar elkaar nodig is. Je legt immers niet zomaar je ziel en zaligheid bloot. Daarom worden er altijd afspraken gemaakt over geheimhouding en vertrouwelijkheid en weten deelnemers vooraf wie er in de groep zitten."

M@sterStr@tos
Voor ICT bedrijven die al wat langer actief zijn, is er een M@sterStr@tos ontwikkeld. Dit is een samenwerking tussen het Stratos programma van REWIN en de Masterclass workshop van Syntens. Ook hier staat het uitwisselen van ervaringen centraal. Het programma en de thema's staan wel vast. Onderwerpen die aan de orde komen zijn: strategie en visie, marketing en verkoop, personeel en organisatie, creativiteit en samenwerken. De workshops worden gegeven door externe deskundigen. De eerste M@sterStr@tos gaat in juni van start. Volgens Oliver Talens, sinds 1998 ICT ondernemer in Oosterhout op het gebied van maatwerksoftware, geeft het programma kansen aan jonge ICT bedrijven om zich verder te professionaliseren en zich beter te onderscheiden op een markt die nogal onder druk ligt. "Het programma gaat uit van leren van elkaar en het vinden van samenwerkingsverbanden. Bij het krijgen van grote opdrachten is dat laatste vaak een must. Door goed naar elkaar te luisteren wordt duidelijk waarin je uniek bent en hoe je dat kunt benutten. De onderwerpen die besproken worden zijn niet zozeer vakinhoudelijk. Ze gaan vooral over de organisatie en hoe je daar als ondernemer goed in kunt functioneren. M@sterStr@tos is een echte aanrader." De organisatoren REWIN en Syntens zijn blij met de financiële steun van ABAB Accountants, ABN/AMRO Roosendaal en Deloitte & Touche.

Meer informatie
Ondernemers met belangstelling voor één van de programma's kunnen bellen met: Josje Mastenbroek van REWIN, Tel: 076-5646787
E-mail: j.mastenbroek@rewin.nl


...informeert
Toneel ter verhoging van het kwaliteitsbewustzijn

...start
"We bedenken handelingen voor de machines"

...vestigt
Vrees voor Outlet Center West-Brabant ongegrond?

...onderzoekt
Onderzoek bevestigt West-Brabants tekort aan bedrijventerreinen

...leert
Leren van elkaar

...netwerkt
Netwerkdag in Roosendaal met als toegift: Robert Maaskant

...onderneemt
Hogeschool wil lage drempel voor ondernemers

...rijdt
Zakelijk onderweg

...ontwikkelt
Juniorkamer Breda biedt diepgang

...vervangt
Trots op zijn gemeente Moerdijk

...waardeert
Actief meedenken in oplossingen

...onderscheidt
Randvoorwaarden voor toerisme scheppen

...concentreert
Moerdijk concentreert bedrijvigheid

...praat mee
Ondernemers willen aan voorkant van beleid meepraten

...overtuigt
Bedrijven overtuigen van nut brandvoorzieningen

...verenigt
Goede communicatie als doelstelling

...puzzelt
Puzzelen met de winkelpanden in centrum Zevenbergen

...serveert
Breda Culinair wordt bijzonder dit jaar

...bruist
Rotary Hulst bruist van energie

...behoudt
Nieuwbouw behoudt de beste kansen

...huisvest
Leegstaande kantoorruimte in grote steden valt mee

...spreekt
In 't kort