In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Januari 2004













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be





Bedrijven
PriceWaterhouseCoopers
Special jobs Breda
Fiscale aspecten van kinderopvang
PricewaterhouseCoopers verzorgt in 'de Ondernemer' een fiscale vragenrubriek. PricewaterhouseCoopers is een wereldwijd toonaangevende organisatie op onder meer het gebied van accountancy en belastingadvies. De vestigingen in Bergen op Zoom en Breda dragen zorg voor de inhoud van deze maandelijkse rubriek. Mr. Rick Mijnsbergen en Mr. Marco Vermeulen zullen uw vragen persoonlijk beantwoorden. Vragen kunt u richten aan: 'de Ondernemer', Postbus 3805, 4800 DV Breda. Voor actueel belastingnieuws: www.belasting.nl


Mr. Rick Mijnsbergen, PricewaterhouseCoopers N.V.

De heer M. uit B. heeft nog niet zo lang geleden de volgende vraag aan ons voorgelegd. Het bedrijf van de heer M. heeft ruim 30 mensen in loondienst. De laatste tijd zijn steeds meer werknemers in zijn bedrijf de trotse ouder geworden van één of zelfs meerdere kinderen. Steeds vaker heeft hij dan ook de vraag voorgelegd gekregen of hij de door zijn werknemers gemaakte kosten voor kinderopvang niet kan vergoeden. De heer M. wil nu graag weten welke fiscale consequenties dit voor zijn bedrijf zal hebben.

Een werkgever, die kinderopvang voor werknemers verzorgt of vergoedt, kan in aanmerking komen voor belastingvermindering. Hiervoor gelden wel een aantal voorwaarden.

Formele vereisten
De kosten, die de werknemers maken voor de kinderopvang, dienen te worden gemaakt binnen de beroepsmatig verrichte kinderopvang. Dit betekent dat de opvang wordt verzorgd door een instelling of een persoon, die beschikt over een vergunning van de gemeente om professionele kinderopvang te verzorgen. Als kinderopvang wordt geregeld via een gastouderbureau dient ook dit bureau in het bezit te zijn van een vergunning van de gemeente. Goede kennissen of oma's hebben misschien ook veel ervaring met kinderopvang, maar eventuele aan hen betaalde vergoedingen vallen echter niet onder de hiervoor bedoelde kosten. Daarnaast dienen de kinderen en/of pleegkinderen, voor wie de kosten van opvang gemaakt worden, jonger te zijn dan 13 jaar.

Tevens dient u als werkgever de uitgaven aan te kunnen tonen door middel van rekeningen. Deze rekeningen dienen aan een aantal formele eisen te voldoen. Zo dienen in ieder geval de volgende gegevens op de rekeningen te staan:

  • de datum;
  • de naam van de instelling of persoon aan wie u de rekening heeft betaald;
  • de naam en leeftijd van de kinderen;
  • het aantal uren dat de kinderen zijn opgevangen;
  • het aantal dagen dat de kinderen zijn opgevangen;
  • het adres waar de kinderen zijn opgevangen;
  • het betaalde bedrag.

Bij de loonadministratie dienen daarnaast de volgende documenten te worden bewaard:

  • de rekeningen voor de kinderopvang;
  • de vergunning of verklaring van de gemeente dat de betrokken instelling of persoon voldoet aan de kwaliteitseisen;
  • als de namen van de ouders/verzorgers niet op de rekeningen worden vermeld: de overeenkomst met de instelling of persoon, die de kinderopvang verzorgt. Deze overeenkomst dient het adres te bevatten waar de kinderopvang in de regel plaatsvindt.

Afdrachtvermindering kinderopvang voor de loonbelasting
Indien u als werkgever kosten van kinderopvang voor werknemers betaalt aan kinderopvanginstellingen of personen, vergoedingen aan werknemers betaalt, afdrachten doet aan een kinderopvangfonds of kosten maakt ten behoeve van een bedrijfscrèche, kunt u in aanmerking komen voor een afdrachtvermindering voor de loonbelasting. Het gaat dan om de totaal gemaakte kosten minus hetgeen van de werknemer (ouderbijdrage) of van derden (premies/subsidies) wordt ontvangen. Deze regeling houdt in dat u als werkgever vanaf 1 januari 2004 50% van de gemaakte kinderopvangkosten in mindering mag brengen op de af te dragen loonbelasting over de eerste € 21.400 aan kosten. Over het meerdere bedraagt de afdrachtvermindering 30% van de kosten. Deze afdrachtvermindering is niet aan een maximum gebonden. Indien de kinderopvang bij de werknemer thuis plaatsvindt, bedraagt het maximum van de kosten, waarover afdrachtvermindering mag worden toegepast, € 9.400 per kind per kalenderjaar.

De afdrachtvermindering kan worden toegepast in het tijdvak, waarin de kosten van kinderopvang zijn betaald. Hiermee wordt het verrekenen zijn of het rentedragend worden van de kosten gelijkgesteld. Als eis wordt wel gesteld dat een administratie moet worden bijgehouden, waaruit per werknemer het bedrag van de toegepaste afdrachtvermindering blijkt.

Fiscale consequenties werknemers
Het verzorgen van de kinderopvang of het vergoeden van de kosten voor kinderopvang aan uw werknemers heeft ook voor hen fiscale consequenties.

Als u kinderopvang verzorgt voor kinderen van uw werknemers, wordt de kinderopvang aangemerkt als loon in natura. Daarvoor moet een bedrag bij het loon worden opgeteld. Deze bijtelling is afhankelijk van het loon in geld vermeerderd met bepaalde inhoudingen, zoals bijvoorbeeld de ingehouden WW-premie. De bijtelling is daarnaast afhankelijk van het aantal kinderen van de werknemer dat wordt opgevangen en de duur van de opvang.

Als u de kosten van kinderopvang aan uw werknemers vergoedt, dan behoort die vergoeding tot een bepaald grensbedrag tot het loon. Daarboven geldt een vrijstelling. Het grensbedrag is, evenals bij verzorgde kinderopvang, afhankelijk van het loon in geld vermeerderd met bepaalde inhoudingen. De bijtelling is daarnaast eveneens afhankelijk van het aantal kinderen van de werknemer dat wordt opgevangen en de duur van de opvang. Indien de opvang bij de werknemer thuis plaatsvindt, geldt ook hier dat u maximaal € 9.400 per kind per jaar onbelast aan uw werknemer mag vergoeden.

Indien de werknemer een inkomensafhankelijke eigen bijdrage aan de werkgever betaalt voor de kosten van kinderopvang, is de bijtelling voor de werknemer in de loonbelasting nihil. Indien de eigen bijdrage een bepaald normbedrag te boven gaat, kan de werknemer het meerdere voor de inkomstenbelasting in mindering brengen op het inkomen.

Al met al blijkt dat het verzorgen van kinderopvang of het vergoeden van de kosten door een werkgever fiscaal gefacilieerd wordt, maar dat er aan verschillende, met name administratieve, eisen voldaan dient te worden.


...informeert
BZW gaat voor krachtige ondernemerslobby

...start
Koopjes kopen via het net

...patenteert
Rodenburg Groep patenteert vinding wereldwijd

...onderneemt
"Lijkt me leuk om zelfstandig ondernemer te zijn"

...initieert
"West-Brabant heeft eenduidige missie nodig"

...rijdt
Zakelijk Onderweg

...bereikt
"Ik was geen natuurtalent, maar heb er veel aan gedaan om de top te bereiken"

...organiseert
Inschrijven voor Brabantse Internet Trofee tot 1 februari 2004

...spreekt
Eendracht maakt nog steeds macht

...leest
In 't kort

...wenst
Gemeenten wensen voor 2004
Roosendaal
Etten-Leur
Dongen
Breda
Gilze en Rijen
Oosterhout
Bergen op Zoom
Moerdijk
Steenbergen

...start door
Voor faillissement al bezig zijn met doorstart

...zoekt
Regionale samenwerking beste instrument tegen tekort bedrijfs- terreinenmarkt

...steunt
NVM Vastgoed management staat achter nieuw huurbeleid VROM

...concludeert
Menselijke maat terugbrengen in retail