In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Januari 2004













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be





Columns
Barend Hohmann
Christ-Jan Danen
Peter Schuitmaker
Welke cao is er van toepassing?
Christ-Jan Danen
Liftoff B.V.



Het woord fusie lijkt op dit moment het toverwoord om weerstand te kunnen bieden aan de economische neergang die onze economie treft. Maar welke gevolgen heeft een fusie voor (gebonden) personeel? Een werkgever kan een onderneming overdragen aan een andere werkgever, waarbij de overdrager is te zien als de voormalige werkgever en de overnemer de nieuwe werkgever wordt. In geval van overgang van de onderneming worden de rechten en plichten van de betrokken medewerkers zoveel mogelijk behouden (art 7:663 BW). Neemt de overnemer een onderneming uit dezelfde bedrijfstak over, dan is het goed mogelijk dat voor alle medewerkers één bedrijfstak-cao van toepassing is. Gelden er voor de twee groepen verschillende cao's, dan wordt de tweedeling zichtbaar tussen de overgenomen medewerkers en de reeds in dienst zijnde medewerkers.

Verstrijken van de werkingsduur van de CAO of AVV:
De binding aan de cao of algemeen verbindend verklaarde bepalingen (AVV) geldt voor de geldingsduur. Na het verstrijken van de geldingsduur van die CAO of AVV-bepalingen, kan de overnemer met die medewerkers andere arbeidsvoorwaarden overeenkomen.

Nieuwe CAO of AVV-bepalingen worden van kracht:
De overnemer kan andere arbeidsvoorwaarden toepassen tegenover de overgenomen medewerkers, wanneer die medewerkers gebonden worden aan een nieuwe CAO of aan nieuwe AVV-bepalingen. Komt er een andere CAO tot stand waaraan de overnemer en medewerkers zijn gebonden, dan is de overnemer gehouden deze CAO toe te passen. De andere CAO of AVV-bepalingen gelden dus niet direct bij de overname maar pas nadat er een nieuwe cao van kracht wordt of wanneer CAO-bepalingen opnieuw algemeen verbindend zijn verklaard. Een fusie of overname kan leiden tot complexe situaties zeker als bedrijven fuseren met een verschillende gebondenheid aan een CAO. Voor vaklieden hoeft dit verschil niet direct tot onduidelijkheden te leiden omdat men kan spreken van specialisatie. Bij ondersteunend personeel zal de scheiding complexer zijn daar de aard van de werkzaamheden in veel gevallen overeen zal komen.




...informeert
BZW gaat voor krachtige ondernemerslobby

...start
Koopjes kopen via het net

...patenteert
Rodenburg Groep patenteert vinding wereldwijd

...onderneemt
"Lijkt me leuk om zelfstandig ondernemer te zijn"

...initieert
"West-Brabant heeft eenduidige missie nodig"

...rijdt
Zakelijk Onderweg

...bereikt
"Ik was geen natuurtalent, maar heb er veel aan gedaan om de top te bereiken"

...organiseert
Inschrijven voor Brabantse Internet Trofee tot 1 februari 2004

...spreekt
Eendracht maakt nog steeds macht

...leest
In 't kort

...wenst
Gemeenten wensen voor 2004
Roosendaal
Etten-Leur
Dongen
Breda
Gilze en Rijen
Oosterhout
Bergen op Zoom
Moerdijk
Steenbergen

...start door
Voor faillissement al bezig zijn met doorstart

...zoekt
Regionale samenwerking beste instrument tegen tekort bedrijfs- terreinenmarkt

...steunt
NVM Vastgoed management staat achter nieuw huurbeleid VROM

...concludeert
Menselijke maat terugbrengen in retail