In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
September 2004

advertenties
www.sitesupport.nl
www.storimansenpartners.nl
www.deondernemer.com
'Ster' voor Steenakker en De Berg
KVO Keurmerk Veilig Ondernemen

Veiligheid: een heet hangijzer. Het heeft al heel wat jaren hoge prioriteit binnen de gemeente Breda. Veel geld maar vooral ook energie wordt eraan besteed ervoor te zorgen dat de openbare ruimte 'veilig' blijft. En dat deze inzet loont, bleek maar weer eens toen afgelopen juli zowel bedrijventerrein Steenakker als winkelcentrum De Berg het zo felbegeerde 'KVO Keurmerk Veilig Ondernemen' in de wacht sleepten.


Een groot aantal partijen heeft een aandeel in dit opmerkelijke resultaat gehad. Want om in aanmerking te komen voor het 'KVO Keurmerk Veilig Ondernemen' moet een breed samenwerkingsverband gecreëerd worden waarin onder andere gemeente, politie, brandweer, Kamer van Koophandel en uiteraard de ondernemers vertegenwoordigd zijn. "Vooral deze laatste groep is hierbinnen van groot belang," laat Piet van Brummelen - accountmanager bedrijfsleven binnen de gemeente Breda - weten. "Het moet aan de basis leven. Want je kunt als gemeente wel van alles willen, maar als hier geen draagvlak voor bestaat bij de ondernemers dan houdt het snel op. Vandaar dat wij ook het uitgangspunt hanteren, dat veiligheid en beveiliging begint bij elke individuele ondernemer."

Draagvlak
Maar draagvlak was er bij zowel bedrijventerrein Steenakker als winkelcentrum De Berg; in grote mate. "De gemeente Breda is door de winkeliers van De Berg benaderd met de vraag om samen het winkelcentrum naar een hoger plan te tillen," vertelt Saskia Nieuwesteeg, beleidsmedewerker detailhandel en horeca bij de gemeente Breda. "De veiligheid op het winkelcentrum liet te wensen over. De Berg is belangrijk voor de detailhandelsstructuur en het winkelcentrum moet worden behouden als economisch en sociaal hart van de wijk, daarom is er 'groen' licht gegeven voor het traject 'Keurmerk Veilig Ondernemen'."


Betrokkenheid
"Vervolgens is het eigenlijk ontzettend vlot gegaan allemaal, temeer daar de betrokkenheid van de ondernemers echt enorm was. Gezamenlijk hebben zij hun schouders eronder gezet. En het resultaat is er dan ook naar." Eén van deze ondernemers is Peter Fiddelers van dierenspeciaalzaak Goofy's. "Wij merkten dat het winkelcentrum achteruit liep. Ook klanten lieten doorschemeren dat ze zich niet altijd even veilig voelden. Het zag er vaak ook nogal somber uit. Vandaar dat wij een bal opgeworpen hebben bij de gemeente en zij toonde gelukkig interesse. Veel is er gebeurd in een jaar tijd. De 'ster' is binnen en zeker 80% van de aandachtspunten is inmiddels ten uitvoer gebracht. En dat werpt zijn vruchten af. Ik verwelkom hier weer mensen in mijn winkel, die het winkelcentrum toch een tijd lang gemeden hebben."

Veiligheid
Ook op Steenakker hebben de ondernemers elkaar weten te enthousiasmeren. Van Brummelen: "Wij werden geconfronteerd met een schreeuw om veiligheid en beveiliging. Steenakker vervult een uitstekende functie in deze stad als gemengd bedrijventerrein, waar gewoond en gewerkt wordt. En als zondanig heeft het een enorme uitstraling. Voor ons genoeg redenen ook hier samen aan de slag te gaan." Jan Buiteman - voorzitter van de ondernemersvereniging - is zeer te spreken over het behaalde resultaat. "Veiligheid in al haar facetten - dus zowel criminaliteitsbestrijding, brandbestrijding als bedrijfshulpverlening - stond voorop. Er heeft een 0-meting plaatsgevonden en van daaruit is een plan opgesteld, waarin de centrale vraag luidt: Hoe kunnen we het terrein beter beveiligen?'."

Interesse
Meerdere bedrijventerreinen en winkelcentra hebben inmiddels interesse getoond op te willen gaan voor het 'KVO Keurmerk Veilig Ondernemen. Zij weten wat ze te doen staat: samenwerken. Want zoals Buiteman het zo perfect verwoordt: "Nu begint het eigenlijk pas. Het is van het grootste belang, dat alle neuzen dezelfde kant op blijven staan en dat we er gezamenlijk die schouders onder blijven zetten."


...werft
Roosendalers slaan geld bij elkaar voor het Franciscus Ziekenhuis

...kiest
"We helpen de ondernemer bij het nemen van de juiste beslissingen"

...verovert
Onderscheidend ict-concept verovert de markt vanuit Oosterhout

...helpt
'PSB geeft je bij export een duwtje in de rug'

...dupeert
Opgelicht?

...belegt
De beleggings- adviseurs

...rijdt
Zakelijk onderweg

...overleeft
Samenwerken aan een solide basis voor continuïteit

...jubileert
Kiwanis Bergen op Zoom laat al 25 jaar zien wie en wat zij is

...groeit
Mini-ondernemingen blijven groeien

...netwerkt
'Het wordt weer een mooie beurs'

...innoveert
Innovatie en creativiteit staan de komende jaren centraal

...verwelkomt
The most American City of the Netherlands

...revitaliseert
Gezamenlijk de schouders eronder op Hazeldonk

...creëert
Een eigen plek voor creatieve industrie en technologie in Breda

...investeert
Grote Steden Beleid 2005 - 2009

...ontwikkelt
Nieuw bedrijventerrein aan de Adriaan Klaassenstraat

...onderneemt
KVO Keurmerk Veilig Ondernemen

...verandert
De groente- en fruitbranche in Breda

...verbetert
Gezamenlijk de schouders eronder

...vernieuwt
Nog groter, uitgebreider en succesvoller

...spreekt
In 't kort

...huisvest
Kansen voor ontwikkelaars?