In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Oktober 2007

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Prinsjesdaglezing Business Club Breda
Idee goed, uitvoering minder

Het kabinetsbesluit om het begrotingstekort om te buigen in een overschot is prima. Alleen de manier waarop de regering dat wil bereiken, namelijk door lastenverzwaring van de burger, is niet de juiste oplossing. Dat doet de economie geen goed.

door Ron Gregoor


Een aandachtig gehoor bij de toespraak van Maarten Leen.
Foto: het fotoburo

ETTEN - LEUR - Een goed besluit, een mindere uitvoering. Dat is de conclusie van Maarten Leen van het economisch bureau van de ING Bank in Amsterdam. "Het belangrijkste bureau op dit gebied van een van de belangrijkste banken in ons land", zo introduceerde dagvoorzitter Ton Flink de economisch expert. Leen gaf dinsdag 25 september in het auditorium van het ROC West- Brabant in Etten- Leur economisch commentaar op de inhoud en de betekenis van de Miljoenennota. Hij deed dat op uitnodiging van de Business Club Breda. Zo'n zeventig leden kwamen naar de -deskundige bij uitstek- luisteren en bestookten hem na afloop van zijn betoog met vragen. "Het kabinet doet het in wezen niet zo slecht", aldus Leen. "Het is, zeker met het oog op de toekomst, goed ervoor te zorgen dat je een begrotingsoverschot hebt. Dat is economisch gezien altijd beter dan een tekort."

Maar de manier waarop het kabinet het geld bij elkaar wil brengen, zint Leen niet zo. "Als je dat doet door lastenverhoging bij de burger, weet je bijna zeker dat dit de economie onder druk zet. Temeer omdat het toch al niet zo heel goed meer gaat. Er is nog wel sprake van een economische groei, maar dat wordt toch minder. Een groei van 2,5 procent, zoals wordt verwacht, is redelijk. Twee procent is voor een land als het onze de ' kruissnelheid'. Maar stiekem hadden experts op meer gerekend", vindt Leen. Dat komt omdat we een hele zachte winter hebben gehad "waardoor de aardgasopbrengsten een stuk minder waren dan normaal. Bij een normale winter waren we uitgekomen op een groei van 3 procent."

Hypotheekrente
De Nederlandse economie doet het overigens niet slechter dan die in de ons omringende landen. `De groei in Europa blijft gelijk, is zowat overal hetzelfde.` Daarentegen doet de VS het een stuk minder, onder meer als gevolg van de problemen rond de hypotheekrente. "Een probleem waar wij ook tegenaan kunnen lopen, maar dat bij ons niet zulke grote gevolgen zal hebben." De economie treft de komende tijd meer beren op haar pad. Leen: " De olieprijs stijgt weer naar een recordhoogte. De euro wordt steeds sterker, dat is niet zo best voor onze export. En dan heb je toch nog de gevolgen van de hypotheekcrisis, waar we hoe dan ook wat van meenemen."

Daarom is het geen geweldig idee om voor zowat iedere burger een lastenverhoging door te voeren. " En ik weet het wel, het gaat niet om zulke bedragen waar mensen voor op het Malieveld te hoop lopen. Maar toch, iedereen heeft er mee te maken. En omdat er ook nog eens sprake is van krapte in de arbeidsmarkt hebben we een dubbel probleem. Want als de bestedingskracht minder wordt, stellen de bonden hogere looneisen. In de wetenschap dat werkgevers zitten te springen op goed personeel. Als de werkgevers daar dan op ingaan, wordt onze concurrentiepositie, die toch al niet zo heel sterk is, er niet beter op." Nee, wat Leen betreft had het kabinet het geld beter ergens anders vandaan kunnen halen. Waar dat geld dan vandaan had moeten komen, daarover deed hij geen uitspraak.

Plussen
Als slotconclusie kwam Leen toch uit op een groter aantal plussen dan minnen. "De vergrijzing aanpakken, geld voor infrastructuur, onderwijs en arbeidsparticipatie, dat zijn goede zaken. Maar met allerlei inkomensafhankelijke regelingen, daar zijn wij weer niet blij mee. Net zoals we geen prettig gevoel krijgen bij de beperkingen bij het aftrekken van de pensioenpremies. Dat levert nu wel wat op, maar daar heb je later als overheid alleen maar last van. Ook de aanpak van het huurwaardeforfait kan bij ons niet op applaus rekenen." Alles bij elkaar genomen heeft het economisch bureau van de ING Bank een ruime voldoende over voor het werk van de club van Balkenende. Na de lezing van Leen ontstond er een levendige discussie, die zich voortzette in de bar van het ROC aan het Trivium in Etten-Leur. Met name de consequenties voor het midden- en kleinbedrijf kwamen daarbij aan de orde.

De Business Club Breda organiseert al jaren de Prinsjesdaglezing, meestal in de week na de presentatie van de Miljoenennota. Zoals de Business Club al vijftien jaar via dit soort bijeenkomsten netwerkmogelijkheden biedt aan haar leden. Waar het in 1992 onder de naam Florijn Business Club is gestart als service vanuit het Florijn College voor afgestudeerden MBO- economie, is de club nu uitgegroeid tot een Breda- breed netwerk met vertegenwoordigers van bedrijven uit diverse sectoren: handel, financiële dienstverlening, horeca, toerisme, zorg en welzijn, groen en overheidsinstellingen. Naast lezingen organiseert de club tal van evenementen voor haar leden. Zo staat er bij Bergvliet in Oosterhout een golfevent op het programma, voor het resterende jaar staan nog twee bedrijfsbezoeken gepland en zijn er nog twee themabijeenkomsten.
Informatie: www.businessclubbreda.nl


...onderneemt
Nooit meer naar de baas

...vraagt
Vraagbaak voor bedrijven

...zit
De stoel

...bekijkt
de Stand van Zaken

...ontwikkelt
Van stille leverancier tot innovatieve kennispartner

...vervoert
Grensoverschrijdende samenwerking op het gebied van transport

...groeit
Industrie goed op zijn plek in West-Brabant

....start
3 November Startersdag

...presenteert
Contacta in nieuwe hallen

...organiseert
MKB Festival in RBC- stadion

...bereikt
Idee goed, uitvoering minder

...verplaatst
Nassaulezing in voorjaar

...kiest
Dubai in trek bij Toppers

...zoekt
Op zoek naar goede werknemers

...bekijkt
de Stand van Zaken

...wint
Klok is de beste starter

...biedt
Gemeente is Brabant in het klein

...leeft
Lekker leven in Halderberge

...bouwt
Borchwerf II ligt voor op schema

...bepleit
Dat gaat naar Den Bosch toe

...adviseert
Politiek belangrijk voor landbouw

...bouwt
Halderberge bouwt voor de toekomst

...verkoopt
Goedkoop en veilig bedrijventerrein

...rijdt
Zakelijk onderweg

...peilt
Pas op de plaats

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...netwerkt
Netwerken en inspiratie opdoen

...spreekt
Topmanager geeft gastcollege

...doneert
Netwerken in monumentale kerk van Raamsdonk

...snoeit
Hoog in de bomen

...klaagt
Spannende terreinen

...denkt
Vastgoedwereld moet nadenken over klimaat