In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juni 2004













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be




De Beleggingsadviseurs

Beleggen in Emerging Markets
D. Bertens - ABN Amro Bank, Senior beleggingsadviseur

We bespreken hier kort de vooruitzichten op de middellange termijn voor de belangrijkste "Emerging Markets" (opkomende economieën). De economische groei in Azië blijft naar verwachting op peil. Naast een stijgende export door uitbesteding van productie van Westerse bedrijven is er ook binnenlandse groei. Hierdoor is er een krachtige impuls voor de lokale economieën. Het risico (verstoring van de groei) in Azië zit vooral in de koppeling van de locale valuta met de dollar. De groeivooruitzichten voor Latijns-Amerika verschillen van land tot land. Mexico heeft veel last van de malaise in de automobiel-industrie in de Verenigde Staten. De groeivooruitzichten voor Argentinië, Brazilië en Chili lijken beter door de zwakkere dollar. De toetreding tot de EU is voor een aantal landen in Oost-Europa is inmiddels een feit. Dit biedt grote kansen voor deze landen, maar er moeten nog vele hervormingen plaats vinden voordat deze economieën op hetzelfde niveau zijn als die van de andere lidstaten. De vooruitzichten voor Rusland blijven goed. De Russische economie heeft sterk geprofiteerd van de olie-inkomsten. "Emerging Markets" zijn voor particuliere beleggers vaak moeilijk toegankelijk. Een beleggingsfonds biedt dan de beste (gespreide) mogelijkheid om toch toegang te krijgen op deze aantrekkelijke ( maar ook vaak heftig fluctuerende ) markten. Wij adviseren in ons beleggingsbeleid binnen de categorie aandelen 10% emerging markets op te nemen. Een uitstekend beleggingsfonds, gebruik makend van het internationale netwerk met veel lokale kennis, is het ABN AMRO Global Emerging Markets Equity Fund.


Onderhoud van een portefeuille in alle tijden noodzakelijk
Mark van Rijswijk - Fortis bank, Senior beleggingsadviseur

In onze dagelijkse praktijk komen we nogal eens beleggers tegen met een aandelenportefeuille die ooit goed gespreid was over landen, sectoren en ondernemingen. Een koersval leidt vaak tot een portefeuille met een variatie aan aandelen waarbij de nadruk ligt op slechts enkele bedrijven, zonder dat er nog oog is voor de broodnodige spreiding. Wanneer beleggers hierop worden gewezen, krijgen we vaak de reactie "laat maar staan, het komt ooit wel weer goed". Hier kunnen we deels in meegaan, maar wanneer de markt herstelt is het goed denkbaar dat sommige sectoren of ondernemingen niet meedoen aan dat herstel. Het resultaat op die portefeuilles kan in zo'n situatie aanzienlijk achterblijven bij de markt. Dit is te voorkomen door ook in mindere tijden regelmatig te overleggen met de adviseur. Hij zal zijn klant begeleiden bij het saneren van het effectenbezit om bij een marktherstel optimaal gepositioneerd te zijn. Door de koersdalingen van de laatste jaren zijn veel beleggers behoudender geworden. Wij adviseren dan de individuele aandelen vaarwel te zeggen. De opbrengst kan vervolgens belegd worden in een garantieproduct. De belegger kiest zelf voor de hoogte van zijn risico. Een garantie op de hoofdsom tussen 75% en 100% is mogelijk. Daarnaast profiteert hij wel van een stijging van de wereldwijde beurzen, soms wel met een hefboom van 210%! Dit zijn twee vliegen in één klap: bij een stijging van de beurzen optimaal profiteren en bij een daling nauwelijks verlies lijden. Wie wil dat nou niet?


Twijfels terug op beurzen
Rob Jansen - ING bank, Senior adviseur beleggen ING Private Banking

De beurzen bevinden zich in een slechte periode. Dit lijkt tegenstrijdig met de goede economische berichten. Bedrijven hebben immers over het algemeen uitstekende winsten in het eerste kwartaal geboekt en ook de economie in Europa lijkt nu langzaam aan te trekken. Toch is er een aantal oorzaken voor het negatieve sentiment. Dezelfde goede economische cijfers, met name de sterke banengroei in de VS, hebben bij beleggers angst gezaaid en zij vrezen dat de Fed de rente eerder en agressiever verhoogt dan aanvankelijk gedacht. Daarnaast heeft de grote vraag naar olie de prijs tot recordhoogte doen stijgen, hetgeen eveneens de kans op inflatie vergroot. Ook China baart beleggers steeds meer zorgen. Al in mijn vorige column wees ik u op de risico's van oververhitting. Het lijkt er nu op dat er maatregelen zullen worden genomen om de sterke groei in te dammen, hetgeen ook zijn impact zal hebben op de groei van de omringende landen, zoals Japan. Bovendien blijven er zorgen over de aanhoudende instabiliteit in Irak. Kortom, veel ontwikkelingen die beleggers de komende tijd met argusogen zullen volgen. Men moet eerst overtuigd raken dat de inflatie gematigd zal blijven, voordat er sprake kan zijn van duurzaam herstel op de beurzen. Het advies blijft dan ook uw portefeuille te beschermen met put-opties en garantieproducten.

Tips: Sector financiële waarden


Het ijverigste jongetje
Cor Wijtvliet - F. van Lanschotbankiers, Analist

Een van de weinige bedrijven die de afgelopen recessiejaren consequent goed zijn blijven presteren, is het Amerikaanse Dell. Dit bedrijf verkoopt IT-hardware. Het succes van Dell is gebaseerd op een even simpel als moeilijk te kopiëren model. Dell heeft geen distributienetwerk. De klant bestelt zijn PC of printer via Internet en krijgt hem vervolgens in een keurig pakketje thuisbezorgd. Dat heeft zo zijn voordelen. Een distributienetwerk kost veel geld en dat bespaart Dell dus. Een distributienetwerk betekent ook voorraden opbouwen en ook dat kost geld. Dell streeft ernaar voorraden van sommige onderdelen slechts enkele uren aan te houden. Dell is nu de grootste leverancier van PC hardware ter wereld. Je zou mogen veronderstellen dat er een langdurige en innige liefdesrelatie gegroeid is tussen de belegger en bedrijf. Maar dat valt wel tegen, zoals opnieuw bleek bij de presentatie van zijn laatste cijfers. Omzet en winst groeiden beide met meer dan 20% en wereldwijd presteerde het merk sterk tot zeer sterk. Toch ging de koers onderuit. Reden? De uitkomsten waren zoals verwacht. Teleurstelling bij de belegger, die op meer had gehoopt. Dat Dell amper een maand eerder die verwachtingen verhoogd had, was alweer vergeten. In dat opzicht lijkt Dell op het ijverigste jongetje van de klas. Van hem worden altijd topprestaties verwacht en de lat wordt alsmaar hoger gelegd. De belegger mag zich wel gaan afvragen hoe lang Dell nog zo hard kan groeien. Daar komt een einde aan. Nokia is daar een mooi voorbeeld van.

Van Lanschot is positief over de sectoren: energie, farmacie, financials en software&services.


Een belangrijke belegging: uw eigen huis!!
Erik Elst - Rabobank Breda, Adjunct directeur Beleggingsadvies en Vermogensbeheer

Voor verreweg de meeste mensen is de belangrijkste belegging hun eigen huis. Iemand die tien jaar geleden een eigen huis heeft aangeschaft kan inmiddels tevreden terugkijken op deze periode aangezien zijn waarde van het pand aanzienlijk is toegenomen. Momenteel kunnen we constateren dat de huizenprijzen zich op een All time high bevinden maar dat er tevens sprake vanis dat de markt vermoeidheidsverschijnselen begint te vertonen. De tijd dat de huizen te koop staan is beduidend toegenomen en steeds vaker zien we dat de prijzen van te koop staande woningen worden verlaagd. Onlangs hebben een aantal Rabobank economen hun licht laten schijnen over de woningmarkt. Zij zien een drietal gevaren opdoemen aan de horizon. Ten eerste de hypotheekrente. Deze is nu historisch laag en heeft op dit op moment de neiging om te gaan stijgen. Ten tweede de toenemende werkeloosheid. Veel huizen zijn of worden op twee inkomens gekocht. Indien een van de twee zijn baan verliest dan zal de koopkracht verminderen. Een derde factor is de aftrekbaarheid van de hypotheekrente. We kunnen constateren dat hier de laatste tijd steeds meer proefballonnetjes over worden opgelaten. Onlangs heeft Rabobank topman Heemskerk te kennen gegeven dat de Rabobank geen voorstander is van het afschaffen van de fiscale aftrekbaarheid van de hypotheekrente Toch zijn bovengenoemde argumenten denk ik wel relevant om bij uw beleggingsbeslissing tot aankoop van een woning mee te laten wegen want een huis koopt je normaal gesproken voor een wat langere tijd.


Het is altijd wat.....
Jos Leeser - SNS bank, Hoofd vermogensbeheer

Het economische herstel in de V.S. werd lange tijd wantrouwt.
De arbeidsmarkt bleef zwak.
Sinds kort is de banenmotor sterk aangeslagen, de seinen staan nu op groen.
Positief voor aandelen?. Nee, is het antwoord tot nu toe.
Tja, de extreem lage rente gaat oplopen met alle negatieve gevolgen van dien.
Is de rente angst terecht?
Nee, uit studies blijkt dat aandelen niet echt onder de indruk zijn renteverhogingen, immers de rente wordt alleen verhoogd bij een aantrekkende economie. Obligaties laten wel een veer, maar dat is logisch.
Renteverhogingen in de V.S. worden al enige tijd ingeprijsd, dus niet echt verrassend.
Laten we a.u.b. de impact niet overdrijven.
Obligaties blijken goede economische voorspellers te zijn. Eerdere correcties in aandelen resulteerden in hogere obligatiekoersen (lagere rente). Momenteel treedt dit effect nauwelijks op.

Diverse indicatoren staan op groen. Wij prefereren aandelen boven obligaties, m.n. de relatief laag gewaardeerde Europese markt. De financiële waarden en cyclische consumentengoederen zijn favoriet. Obligaties komen er in dit scenario minder goed vanaf. Wereldwijd gaat het economisch beter. We kunnen alleen hopen dat er niet teveel politieke spanningen of andere excessen ontstaan in de wereld, maar ja het is immers altijd wat.


...werkt
Cor van Zadelhoff, Nederlands bekendste bedrijfsmakelaar

...start
"Outsourcing is strategisch gezien de beste keuze"

...steunt
Helikopterview over
uw onderneming

...bundelt
Avans, Syntens en KvK bundelen krachten

...proeft
Gun een scholier een kijkje in de keuken

...huisvest
Over bedrijfs onroerendgoed gesproken...

...onderneemt
Immocom. Kennis
van zaken

...verschijnt
Kantorenproject op goede locatie

...realiseert
Voorspoedige ontwikkelingen op Borchwerf II

...informeert
Twaalfde kantoorstad van Nederland

...bekritiseert
NVM: Nota ruimte geeft onvoldoende uitwerking van beleid naar uitvoering

...stijgt
Zeeland: waarde utiliteitsbouw stijgt

...spreekt
Samenwerking tussen de drie O's is van groot belang

...rijdt
Zakelijk onderweg

...belegt
De beleggings- adviseurs