In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juni 2006

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...


Bedrijven
PriceWaterhouseCoopers
BVR-Groep
PricewaterhouseCoopers
Bedrijfsopvolging en de fiscus.*

In een recent onderzoek van PricewaterhouseCoopers naar familiebedrijven blijkt dat veel directeuren-grootaandeelhouders (dga's) de beslissing over bedrijfsopvolging ver voor zich uit schuiven. Dat dit niet wenselijk is, moge duidelijk zijn. Een bedrijfsopvolging is immers een zeer complex proces waarbij naast de bedrijfseconomische, de financiële en emotionele aspecten, ook de fiscaliteit een belangrijke rol speelt.


Mr Marco Vermeulen

Een ondernemer ziet na jaren van hard werken zijn vermogen immers niet graag voor een groot deel in de staatskas verdwijnen. En ook de continuïteit van de onderneming moet gewaarborgd worden.

Stel u heeft een onderneming, niet in BV-vorm. En u wilt deze onderneming overdragen. Dan krijgt u te maken met belastingheffing over de zogenaamde stakingswinst. Maar de pijn voor de ondernemer kan verzacht worden. En de continuïteit van de onderneming gewaarborgd. Er bestaan hiervoor namelijk de nodige bedrijfsopvolgingsfaciliteiten. Denk hierbij aan de stakingsaftrek en de mogelijkheid van het omzetten van de stakingswinst en/of de fiscale oudedagsreserve in een (stakings)lijfrente. Daarnaast is het ook mogelijk om een onderneming - onder voorwaarden - zonder directe belastingheffing over te dragen. Ook wanneer de ondernemer overlijdt, kan onder voorwaarden de onderneming zonder belastingheffing overgaan op de erfgenamen.

Voor de ondernemer die zijn onderneming wel in BV-vorm drijft zijn er door de fiscus minder bedrijfsopvolgingsfaciliteiten opgenomen. Zo is het in principe niet mogelijk om de aandelen van de vennootschap zonder heffing van inkomstenbelasting over te dragen. Wel is er een uitstelregeling opgenomen. Hierdoor kan de verschuldigde belasting over meerdere jaren betaald worden in plaats van betaling ineens. Voorwaarde is dat er sprake moet zijn van schenking of verkoop tegen schuldigerkenning van de aandelen binnen de familiekring. Wanneer de dga overlijdt, dan kunnen de aandelen in beginsel wel overgaan zonder dat er inkomstenbelasting wordt geheven.

Bedrijfsopvolging bij leven heeft uiteraard de voorkeur. Daarom zal de dga, al dan niet samen met zijn belastingadviseur, de mogelijkheden moeten onderzoeken om de onderneming bij leven zonder heffing van inkomstenbelasting over te dragen. Deze mogelijkheden zijn er voldoende. Zoals het creëren van een zogenaamde holding-structuur. Daarnaast zijn er mogelijkheden om de bedrijfsopvolging gefaseerd plaats te laten vinden. Hierbij kan rekening gehouden worden met bijvoorbeeld bestuursbevoegdheden en zeggenschapsrechten.

Een geslaagde bedrijfsopvolging vergt dus een gedegen en vooral tijdige voorbereiding. Waarbij u naast de inkomstenbelasting ook de vennootschaps-belasting, het schenkings- en successierecht, de omzetbelasting en de overdrachtsbelasting niet uit het oog moet verliezen. Ik praat er graag met u over.
U kunt mij bereiken via: telefoon (076) 524 06 10
of per e-mail marco.vermeulen@nl.pwc.com


...borrelt
Bedrijven­bijeenkomst Stadskantoor Breda

...verbruikt
Gestart met een brok ervaring

...stept
Bredase Stepafette 2006 zoekt sponsoren

...verbetert
FashionUnited.com koppelt emotie aan ratio in de modebranche

...verdiept zich
Workshops digitaal ondernemen

...maakt kennis
Bedrijven voor snuffelstage gezocht

...vestigt
West-Brabant in trek bij bedrijfsleven

....en zijn handtekening
Verscherpte legitimatie bij KvK

...kiest
Junior Kamer Etten-Leur verkiest de "meest in 't oog springende ondernemer"

...spreekt
In 't kort

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...rijdt
Zakelijk onderweg

...is klantgericht
Al 25 jaar op zoek naar kwaliteitsverbeteringen

...discussieert over bedrijfsonroerend
'Overheid moet coöperatiever worden'

...huurt flexibel
Toenemende vraag naar flexibele bedrijfsruimte

...ervaart
Gevolgen bouwenquête: vertrouwen en imago geschaad

...kiest voor nieuw
Vraag naar nieuwbouw bedrijfsruimte groeit

...concludeert
Prinslandse Polder voor grootschalige glastuinbouw

...profiteert
Aanvangsrendementen voor commercieel vastgoed verder gedaald