In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
April 2007

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Businessclub Florijn wordt Breda Business Club
West-Brabant profiteert enorm van globalisering

Hoewel bijna iedereen er huiverig voor is, profiteert West- Brabant als bijna geen andere regio in ons land van de toenemende globalisering. Alleen Breda, als voortrekker, heeft er in een paar jaar al 264 buitenlandse bedrijven bij gekregen, waarvan het merendeel Amerikaanse. West-Brabant telt in totaal zo'n 700 buitenlandse bedrijven.


Charles Groenhuijsen.

Hoe goed West- Brabant wel profiteert van de toenemende economische internationalisering bleek tijdens een symposium in de Grote Kerk van Breda afgelopen woensdagavond. De Florijn Business Club, die haar vijftienjarig bestaan viert, had voormalig NOS- correspondent in de Verenigde Staten Charles Groenhuijsen uitgenodigd om wat olie op het vuur te gooien. Think global, act local was het thema van zijn verhaal van meer dan een uur. De strekking daarvan: iedereen is dan wel zo huiverig voor globalisering, iedereen wordt er wel beter van. "Want ga maar eens na", zo telde Groenhuijsen de zegeningen van de open grenzen in de economie. "Wereldwijd zijn wij nog nooit zo welvarend geweest als nu. Vierhonderd miljoen mensen in de derde wereld hebben zich ontworsteld aan de absolute armoede. De economie groeit overal ter wereld sneller dan ooit. Overal daalt de werkloosheid heel snel.

Waar zijn wij dan bang voor? Dat wij onze concurrenten niet meer kennen. Ze komen nu niet meer uit Etten-Leur of Roosendaal maar uit Hongkong of Bombay. En daar wordt West- Brabant niet slechter van. Reken dat maar eens goed uit", hield hij zijn gehoor voor. Groenhuijsen sprak in een bomvolle OLV of Grote Kerk. "We hebben ook wat meer mensen uitgenodigd", gaf woordvoerder Peter Dirven van het ROC West-Brabant toe. Maar ze waren toch allemaal gekomen. Mensen uit het onderwijs, plaatselijke en regionale politici en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven hingen aan de lippen van de journalist, die, zo bleek, niet alleen maar thuis is in de Amerikaanse politiek en economie. Ze kwamen om hem te horen, maar vooral om het vijftienjarig bestaan van de Florijn Business Club te vieren.

Businessclub Breda
Na vijftien jaar krijgt de club trouwens een nieuwe naam: Businessclub Breda. Die werd onthuld door Chris Rutten, voorzitter van de Kamer van Koophandel in West- Brabant. De reden voor de naamswijziging is het feit dat er in Breda meerdere beroepsopleidingen zijn die gaan participeren in de businessclub. Naast het Florijn College (Handel en Zakelijke Dienstverlening) zijn dat het Baronie College (Horeca en Toerisme), het Prinsentuin College (Groen), het Vitalis College (Zorg en Welzijn), het Kellebeek College (Dienstverlening) en P3 transfer (bedrijfsopleidingen en cursussen). Al deze instellingen maken deel uit van het ROC West-Brabant. Nu ontstaat er, volgens het bestuur van de businessclub, een nog krachtiger netwerk, waar regionale ondernemers hun voordeel mee kunnen doen.

De Florijn Business Club is opgericht in 1992 en vindt haar oorsprong in het Florijn College, een vmbo- en mbo- opleiding voor handels- en administratief onderwijs. "Net als het bedrijfsleven is ook het onderwijs, waarin deze business club mede haar roots heeft, volop in beweging. Met alleen de economische kant van het beroepsonderwijs misten we een belangrijk deel van het Bredase bedrijfsleven en van onze relaties", legde Frank van Beijsterveldt, de voorzitter van de businessclub uit waarom de club van naam verandert. "Vandaar de uitbreiding met de vijf andere instituten uit de sectoren.De nadruk ligt nu op het bij elkaar brengen van ondernemers met als doel contacten te leggen en ervaringen uit te wisselen, in een breder perspectief dan alleen opleidingen en stages." De club wil dat doen door het organiseren van thema-avonden en bedrijfsbezoeken. De afgelopen jaren heeft de businessclub een variëteit aan bijeenkomsten georganiseerd. Daarbij waren onder meer lezingen van Hans Wiegel en Hans van Breukelen, presentaties over fiscale veranderingen en bedrijfsbeveiliging, maar ook bezoeken aan bedrijven en instellingen.

De businessclub telt inmiddels ruim 120 leden en groeit nog steeds. De meeste leden zijn nog oud- student van het Florijn College. "In een zaaltje bij Ome Jan in 't Ginneken hebben we de club opgericht voor oud- leerlingen van St. Olof, zoals de opleiding toen heette en de meao. Netwerken, dat was de bedoeling", mijmerde Van Beijsterveldt nog even na. De serieuze discussie werd muzikaal opgeleukt door een optreden van de zangeres Anke Angel, begeleid door saxofonist Clous van Mechelen. En na afloop werd er in de kerk nog volop geborreld. En genetwerkt natuurlijk. "Want daar is het per slot van rekening toch allemaal om te doen", vond bestuursvoorzitter Rob Franken van het ROC West- Brabant.


...inter­nationaliseert
West-Brabant profiteert enorm van globalisering

...legt contact
'Chinezen zijn harde werkers'

...specialiseert
Van Bedaf Metaal: van machinebedrijf naar totaaloplosser

...discussieert
West TOP bijeenkomst trekt 150 bezoekers

...handelt
"Productietijd kopen in een Chinese fabriek"

...start
100e Starterspas uitgereikt

...bezoekt
5e editie van de Regio Business Dagen West-Brabant

....groeit
'De kracht van de regio laten zien, dan heb je iets te vertellen!'

...regelt
Regio Business Dagen West-Brabant 2007 Racketcentrum Breda

...oogst
Onno Hoes: Het is nu tijd om te oogsten

...vervoert
EVO biedt praktische oplossingen

...zoekt
Transport en Logistiek biedt volop werk

...rijdt
zakelijk onderweg

...ontwikkelt
Trends in trucks

...koopt
Bedrijfsauto's: altijd maatwerk

...rekent
Reden voor optimisme rondom BPM-regels voor ondernemers

...versnelt
Mitsubishi laat zijn spierballen zien

...werkt efficient
Optimale efficiency in distributie

...levert
Opel nog altijd betrouwbaar

...strekt uit
VW reikt verder

...liegt niet
Ford uit het slechte weer

...belegt
De beleggingsadviseurs

...staat bij
Starterslift is een groot succes

...herkent
"Een jaar Blushuis: enthousiaste Blushuizers Ún ruimtegebrek"

...timmert
Bergen op Zoom timmert hard aan de weg

...spreekt
Blushuizers aan het woord

...bouwt
Solide fundament is onontbeerlijk

...betaalt
Vermindering faalkosten door intensieve samenwerking

...heeft behoefte
Behoefte aan nieuwe bedrijventerreinen blijft onverminderd groot