In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Maart 2005













advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl




Bedrijfsbezoeken verhelderen blik van bestuurders

Burgemeester D.W. de Cloe heeft tijdens de eerste business-to-businessbijeenkomst van MKB-Bergen op Zoom in 2005 op 17 februari aan ruim 55 ondernemers uit de regio uiteengezet waarom het gemeentebestuur hecht aan goede contacten met het georganiseerde bedrijfsleven. Het belang van netwerken staat voor hem buiten kijf.

Burgemeester D.W. de Cloe.

Omzetten en winsten
Sinds eind oktober 2004 is de heer De Cloe burgemeester van de gemeente Bergen op Zoom. In die korte tijd heeft hij al veel ondernemers leren kennen. De burgemeester onderschrijft het belang van een sterk netwerk dat de overheid en het bedrijfsleven met elkaar verbindt. Als voormalig Kamerlid weet hij als geen ander dat je in het openbaar bestuur gezag moet verdienen. Daarvoor heb je een netwerk nodig dat jouw verdiensten erkent. Datzelfde geldt in het bedrijfsleven. Die erkenning uit zich in tevreden kiezers en in betalende klanten. In beide gevallen kunnen grote omzetten en winsten worden gegenereerd.

Expansie en nieuwe kansen
"Het is nuttig even stil te staan bij wat we onder netwerken verstaan", vindt de burgemeester. "Er zijn namelijk twee soorten netwerken: de ouderwetse gesloten, en de moderne open netwerken. De eerste categorie, het zogenaamde "old boys network" vind je overal. Daar geldt: "ons kent ons", buitenstaanders komen niet gemakkelijk het territorium binnen. Het doel van dit soort netwerken is vasthouden aan het vertrouwde en alleen elkaar de bal toespelen, uiteraard tot wederzijds voordeel. Internet is een symbolisch voorbeeld van moderne, open netwerken. Daarbij zoeken wij actief naar uitbreiding van de verbindingen. Het doel van een modern netwerk is het binnenhalen van nieuwe partners. Bij netwerken staan modern en ouderwets echter niet tegenover elkaar: het open netwerk bouwt voort op het gesloten netwerk. Mensen hoeven zichzelf niet te veranderen, zij moeten anders tegen zaken gaan aankijken en inzien dat bijvoorbeeld uitnodigen en aanmelden voor een bijeenkomst veel sneller en goedkoper zijn via e-mail dan per post!"

Bergen op Zoom - wereldstad
Voor veel mensen is de wereld tegenwoordig een dorp geworden, maar ook het omgekeerde werkt volgens de burgemeester. Als de wereld een dorp is, dan is de mondiale economie niet langer voorbehouden aan wereldsteden zoals New York en Rotterdam, maar ook aan Bergen op Zoom. De heer De Cloe: "Onlangs hebben delegaties uit alle windstreken een bezoek aan onze stad gebracht, ook topmensen van Ricoh uit Japan. Zonder uitzondering waren zij onder de indruk van de kwaliteiten van Bergen op Zoom, niemand noemde het een kleine stad. Juist vanwege het goede opleidingsniveau, de beheersing van vreemde talen en de punctualiteit heeft gigant Ricoh ervoor gekozen, hier haar distributiecentrum voor heel Europa, Afrika en het Midden-Oosten te vestigen...Bergen op Zoom staat op de wereldkaart!

Brede belangstelling voor de eerste business-to-businessbijeenkomst van MKB-Bergen op Zoom.

Deze acquisitie was overigens een goed voorbeeld van netwerken tussen overheid en bedrijfsleven. De bouwvergunning was binnen zes weken verleend en nog geen jaar later opende Ricoh haar deuren. De gemeente heeft zich daarvoor sterk gemaakt, omdat deze vestiging 300 nieuwe banen opleverde en een veelvoud daarvan bij de dienstverlenende en toeleveringsbedrijven."

Onderling contact
Burgemeester en wethouders hechten aan een goed contact met ondernemers, en tussen ondernemers onderling. De afdeling Economische Zaken werkt momenteel een voorstel uit om het overleg tussen het georganiseerde bedrijfsleven en de gemeente een effectievere structuur te geven. Er wordt naar gestreefd om zaken van beleid en bestuur ook op bestuurlijk niveau te bespreken. Verzoeken in de operationele sfeer en kleine ergernissen kunnen veel adequater en sneller worden afgehandeld in overleg tussen ondernemersvoormannen en ambtenaren. Het ondernemersloket van de gemeente (telefoon 0164 27 77 77) vervult daarbij een spilfunctie.

Werkbezoeken
"Voortaan gaat ons voltallige college zo'n vier keer per jaar op werkbezoek bij grote ondernemingen", vertelt de burgemeester. "Daar komen immers veel beleidsterreinen bij elkaar, waarvan economie en werkgelegenheid de belangrijkste zijn.

Werkgelegenheid blijft dan niet beperkt tot de onderneming zelf, maar de bedrijfsactiviteit schept ook arbeidsplaatsen bij bedrijven waarmee men samenwerkt. Dergelijke bedrijfsbezoeken verhelderen de blik van het college, beperken de contacten niet langer tot klachten of problemen en kweken begrip bij bestuurders voor zaken die buiten hun portefeuille liggen. Ik pleit dus voor een brede opvatting van het ondernemingsklimaat. Dit past goed bij het concept van collegiaal bestuur. Sinds afgelopen september bezoeken de wethouder en het hoofd Economische Zaken structureel tweemaal per maand een willekeurig MKB-bedrijf. Zo legt dus een brede delegatie van de gemeente op informele wijze contacten met ondernemend Bergen op Zoom en neemt kennis van haar activiteiten."

Gevarieerd netwerk
Na zijn inleiding hebben zowel de burgemeester als de aanwezige ondernemers ruimschoots van gedachten gewisseld over de meest uiteenlopende onderwerpen. Door de brede belangstelling uit de regio voor deze bijeenkomsten realiseert ondernemersvereniging MKB-Bergen op Zoom een uitstekende bijdrage tot het moderne netwerken!

Meer informatie
MKB-Bergen op Zoom
E-mail: voorzitter@mkb-boz.nl

Bedrijvenloket Gemeente Bergen op Zoom
E-mail: bedrijvenloket@bergenopzoom.nl


...fuseert
Eén ROC voor West-Brabant

...start
Pragmatisch omgaan met moeilijke milieu-, Arbo- en veiligheidsregels

...vernieuwt
Het Blushuis komt tot leven.

...exporteert
Internationale handelsdag nuttig voor beginnende exporteur

...presenteert
Moerdijkse Hoek weer stap dichterbij

...belegt
De beleggings- adviseurs

...spreekt
Bedrijfsbezoeken verhelderen blik van bestuurders

...viert
Samen sterker dan alleen

De Ondernemer Bedrijfsautospecial '05

- Ford
- Iveco
- Mercedes-Benz
- Nissan
- Peugeot
- Renault
- Scania
- Skoda
- Volkswagen

...organiseert
Vijfde BIT-Trofee in het teken van 'gevonden worden' op internet

...adviseert
Familiebedrijf; strategisch management en planning (deel 2)

...coacht
Coaching kan wel een steuntje in de rug geven

...wint
Stijn Deelen van Interbrew Key-Account Manager van het Jaar

...kleedt
Patty Zomer: "Het vak van modestyliste wordt vaak onderschat"

...draagt
Zomertrends voor de mannen

...shopt
Zomertrends voor de vrouwen

...ontvangt
Duurzame energie leidt tot Zeeuwse Milieuprijs

...huisvest
Kantorenmarkt moet anders worden benaderd

...leest
In 't kort

...onderzoekt
Bedrijfsactiviteiten niet massaal naar het buitenland