In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
December 2002













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be




KvK West-Brabant blijft aan kwaliteit werken

"Bij de Vereniging van Kamers van Koophandel werd pas geleden bekendgemaakt dat we samen met Amsterdam de Kwaliteitsprijs hadden gewonnen. Ik had 'm natuurlijk liever helemaal alleen gewonnen, maar dan hebben we dit jaar in ieder geval weer een mooi doel om naar te streven," grapt directeur Jos Hamers van de Kamer van Koophandel West-Brabant. Het enthousiasme van de directeur slaat al jaren over op de medewerkers en dat resulteerde in de gedeelde titel.

De blije winnaars van de Kamer van Koophandel West-Brabant

In 1993 besliste minister Andriessen dat de Kamers van Koophandel efficiënter moesten gaan werken. "We kregen onder meer dertig indicatoren om de kwaliteit van ons handelsregister te meten. Gegevens zoals adressen en bedrijfscodes werden vanaf dat moment landelijk op juistheid gecontroleerd. Onze Kamer heeft met zo'n 47.000 ingeschreven ondernemers daarin altijd hoog ge-scoord," vertelt directeur Jos Hamers. Een goede prijs-kwaliteitverhouding staat bij de West-Brabantse Kamer voorop. "Dat betekent niet de allerbeste kwaliteit, want wij vinden dat we voor die pakweg laatste tien procent onevenredig veel geld moeten besteden, maar wel een goede verhouding. We zijn dit jaar de op-een-na goedkoopste in ons land," vervolgt Hamers. De concurrentie van de Bredase Kamer is niet onbekend. "We worden met andere Kamers in Nederland vergeleken. Als anderen beter presteren, krijgen we dat ook te horen," weet de directeur. Ondanks de prijs blijft de West-Brabantse Kamer continue werken aan kwaliteit. "Het kan altijd nog beter. Wij gaan door met het verbeteren van kwaliteit. Ik kan geen garantie geven dat we nooit meer een fout maken, maar we zijn het er wel over eens dat we vooruit moeten. Zo'n prijs is dan ook voor iedereen binnen de organisatie een enorme opsteker," aldus Hamers.


Jos Hamers

Geen verlengstuk
Een belangrijke activiteit van de Kamer is regiostimulering en beleidsadvisering. "Wij geven regelmatig adviezen aan overheden. Dat doen we namens de ondernemers op verschillende terreinen. Denk bijvoorbeeld aan de aanleg van Moerdijkse Hoek, de aanleg van de A4, de ontwikkeling van de A16 en parkeerterreinen, maar ook aan onze gedachten over de stationslocatie in Breda," vertelt Hamers. De Kamer wil zich profileren als spreekbuis van en voor de ondernemingen. Er worden met locale overheden regelmatig gesprekken gehouden. "Ook voor ondernemers is het niet altijd duidelijk wat wij precies doen. Velen komen desgevraagd niet verder dan dat we het handelsregister bijhouden en dat we een verlengstuk van de overheid zouden zijn. Dat laatste zijn we niet, want we worden helemaal door het bedrijfsleven betaald. We verwoorden de stem van de ondernemers," zegt Hamers. Een belangrijk advies van de Kamer aan de overheid is de ontwikkeling van een bovenregionaal bedrijventerrein bij Moerdijk. "De industrie trekt zich steeds verder terug uit de binnenstad. Het is zaak om te komen tot een terrein waar de grote industrie zich kan vestigen. Wij denken dat de Moerdijkse Hoek daar een prima locatie voor zal zijn. Het is een langlopend proces, maar ondertussen is gelukkig ook Gedeputeerde Staten voorstander."

Specifiekere vragen
In de toekomst zullen de Kamers van Koophandel overgaan naar een centraal digitaal handelsregister. Dat is niet alleen een politieke wens, maar ook gewild door de belangenverenigingen VNO/NCW, BZW en MKB. "Doel daarvan is om te komen tot een nóg beter bestand en meer efficiëntie. Je zou kunnen denken aan een centrale of een paar decentrale backoffices," zegt Jos Hamers. De Kamer van Koophandel kent de kracht van internet. In de toekomst zal steeds meer informatie voor ondernemers op de website te vinden zijn. Hamers voorspelt: "Gevolg daarvan is dat ondernemers minder met 'wie-wat-waar'-vragen komen, maar met veel specifiekere vragen. Je moet dus zorgen dat het opleidingsniveau van de medewerkers hoger wordt. De vragen worden namelijk ook moeilijker." Ook de taak van regiostimulering en beleidsadvisering blijft in de toekomst belangrijk. Een goed recent voorbeeld is de sluiting van de Fokkerfabriek in Woensdrecht. "Je kunt aan die sluiting zelf weinig doen, maar je kunt wel verder kijken. We gaan na of er voldoende bemiddeling is of ze elders geplaatst kunnen worden. Je hoopt dat er voldoende nieuwe bedrijvigheid bijkomt, zodat er vervangende werkgelegenheid komt. Het Rewin speelt daar een belangrijke rol in," besluit Jos Hamers.


...stopt
Drie jonge honden nemen de zaken over

...start
Ideeën vertalen naar ontwerp

...spreekt
Hoes naar eindejaars- bijeenkomst KvK

...informeert
Website voor ondernemers verenigingen

...voorkomt
Tijdig uitschrijven voorkomt onnodig betalen

...reist
Avontuur bij reisbureau TunaFish succesformule

...boeit
Wiegel analyseert ondernemers perspectief

...besteedt
Attentiepunten belastingplan 2003

...ontvangt
Beperkte Toegevoegde Waarde voor de directeur- grootaandeelhouder

...sluit
De dans om sleutelfiguren

...rijdt
Zakelijk onderweg

...wint
Perfect evenement voor secretaressen

...onderneemt
Studenten oefenen op het ondernemerschap

...werkt
KvK West-Brabant blijft aan kwaliteit werken

...bezoekt
Met passie naar de top van de Mount Everest

...wint
Milieulab wint Zeeuws-Vlaamse BOS

...plant
Carrièreplanning met IiP-project om bedrijfsdoelen te bereiken

...huisvest
Zakelijk onroerend goed is een cyclusmarkt

...vestigt
Negentig procent aan rand Breda

...organiseert
Start inschrijving BIT-trofee 2003 op 16 december

...regelt
Eenmanszaak of vof kan goedkoper zijn dan bv