In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Maart 2003













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be








Arbeidsinspectie legt 2900 bazen boete op

In 2002 kregen 2900 werkgevers een boete van van de Arbeidsinspectie. De meeste boetes zijn uitgedeeld wegens valgevaar, op plaats twee staat gebrekkige risico-inventarisatie. Maar 80 procent van de problemen blijkt bij nacontrole opgelost. In 2001 kregen 2664 bedrijven een boete. Dat waren er toen vierhonderd meer dan het jaar ervoor. Inspecteurs mogen sinds 1999 meteen boetes opleggen zodra zij een overtreding constateren. Bij nacontroles zijn de meeste gevaarlijke situatie weer opgelost. Tachtig procent is dan opgelost, volgens een woordvoerder van de Arbeidsinspectie.

5 miljoen
In totaal moeten de werkgevers met een boete 5 miljoen euro afrekenen. Dat is de helft meer dan was verwacht, zo blijkt uit een overzicht dat de Arbeidsinspectie vandaag naar buiten bracht.

Risico-inventarisatie en -evaluatie
Werkgevers zijn sinds 1994 verplicht een risico inventarisatie en -evaluatie (RIE) te maken. Die inventarisatie geeft een overzicht mogelijke gevaren voor mensen in een bedrijf. De Arbodienst met de RIE toetsen en goedgekeuren. Controleer of er voor uw branche een specifieke checklist bestaat: www.arbonet.nl

Bron: ANP






Slechte beurs ramp voor miljardairs
De Amerikaan Bill Gates bevindt zich als rijkste man ter wereld in steeds selecter gezelschap. Het aantal miljardairs is wereldwijd gedaald door de koersval op de beurzen. Uit de ranglijst van het Amerikaanse zakenblad Forbes, blijkt dat het aantal miljardairs vorig jaar is gezakt van 497 naar 476. De oprichter van softwaregigant Microsoft heeft de eerste plaats behouden, maar heeft nu nu nog maar een geschat vermogen van 40,7 miljard dollar tegen 52,8 miljard eind 2001. Microsoft levert ook de nummers vier en zestien in de top twintig van rijkste mensen. Dat zijn medeoprichter Paul Allen (20,1 miljard dollar) en de huidige bestuursvoorzitter Steve Ballmer (11,1 miljard). Achter Gates staat investeerder Warren Buffet. Hij ging er vorig jaar meer dan 4 miljard dollar op achteruit, maar hield toch nog 30,5 miljard over. Op de derde plaats staan de Duitse gebroeders Karl en Theo Albrecht, oprichters van de Aldi-supermarkten. Hun vermogen zakte vorig jaar van 26,8 naar 25,6 miljard dollar.

Oprah Winfrey
De Saudische prins Alwaleed Bin Talal Alsaud neemt de vijfde plaats in. Zijn beleggingen zijn goed voor 17,7 miljard dollar. TV-presentatrice Oprah Winfrey mag zich nu ook miljardair noemen. Zij is de eerste zwarte vrouw die in de Forbes-lijst is opgenomen.

Bron: ANP






Oud zakenman eist 22 miljoen euro van bond

Wie nog geld van FNV Bondgenoten krijgt, moet even geduld hebben. Oud zakenman L.W. Vriesinga heeft beslag op alle bankrekeningen van de bond laten leggen. Vriesinga voert al jaren een juridische strijd tegen de bond omdat die zijn bedrijf kapot zou hebben gemaakt. Vriesinga was directeur-eigenaar van de machinefabriek Klieverick in Oldenzaal. Het bedrijf raakte in het begin jaren negentig in moeilijkheden. Toen een leverancier in 1992 spullen bij Klieverik weghaalde, riep de toenmalige Industriebond FNV op tot een bedrijfsbezetting om verdere onttakeling van het bedrijf te voorkomen. Vriesinga stelde dat zijn bedrijf door deze bezetting uiteindelijk failliet is gegaan en kreeg gedeeltelijk gelijk van de rechter.

22 miljoen euro
Sindsdien liggen de ondernemer in ruste en de vakbond met elkaar overhoop. Vriesinga claimt 22 miljoen euro schade geleden te hebben. Op 19 maart a.s. komt deze claim voor de rechter, maar Vriesinga wil zeker zijn dat het geld ook op de rekening van Bondgenoten staat en heeft beslag laten leggen. De bond reageert gepikeerd op de beslaglegging. 'Er stroomt wel geld binnen, maar we kunnen niets betalen,' aldus een woordvoerder. Hoeveel er op de rekeningen staat, wil de FNV niet zeggen.

Bron: Zibb.nl






Kwart werknemers vrijt weleens op de werkplek

De werkplek is een favoriete locatie voor personeel om de liefde de bedrijven. Liefst 27 procent van de werknemers heeft 'het' weleens gedaan op het werk. Elf procent zegt zelfs regelmatig seks te hebben op kantoor. Dit blijkt uit een opiniepeiling die carrièresite Monsterboard.nl speciaal voor Valentijnsdag hield. Eén op de drie heeft het nog nooit op het werk gedaan, maar zou het niet erg vinden als het een keer zou gebeuren. Minder dan de helft van de ondervraagden (41%) zegt het nooit te willen doen op het werk.

Nederlandse werknemers zijn nog bescheiden liefhebbers op het werk. Uit gelijksoortige onderzoeken in andere landen blijkt dat vooral in de mediterrane landen seks op de werkplek veel voor te komen. In Frankrijk, Spanje en Italië zei in totaal ruim eenderde dit wel eens gedaan te hebben. Italië spande hierbij de kroon, aangezien 16 procent van de ondervraagden aangaf zelfs 'regelmatig' seks op het werk te hebben. 'Het begrip overwerken krijgt zo een heel andere betekenis', laat een woordvoerder van Monsterboard weten.

Bron: Zibb.nl






Zachtere bumpers verplicht vanaf 2005

Auto's moeten vanaf 2005 beschikken over zachtere bumpers en een rondere motorkap. Daarnaast moet elke nieuwe auto vanaf 2015 nieuwe, zware botsproeven doorstaan. Dit voorstel van de Europese Commissie moet het aantal verkeersdoden onder fietsers en voetgangers met de helft terugdringen. De Europese, Japanse en Koreaanse autoproducenten gaven vorig jaar al vrijwillig zware metalen bumpers zogeheten bull-bars, op. Nu gaan zij er ook mee akkoord alle nieuwe modellen verplicht aan de zware tests te onderwerpen. Elk jaar vallen in Europese Unie onder voetgangers en fietsers 8000 doden. Daarnaast raken er nog eens ruim 300.000 gewond. Dit aantal moet in 2010 gehalveerd zijn. Eerder werd daarom al verplicht dat vanaf volgend jaar auto's ook overdag de lichten aan moeten hebben zodat voetgangers ze beter kunnen zien. De EU-lidstaten moeten nog instemmen met de voorgestelde maatregelen. Dat zal op weinig bezwaren stuiten omdat de grote autoproducenten al akkoord gaan.

Bron: ANP




...adviseert
Bedrijfsopvolging en de DGA-Test

...start
Met kunst te koop lopen

...innoveert
Kennis is nodig om te overleven Brabant heeft omschakeling naar kennisintensieve economie nodig

...discussieert
Kwaliteitsimpuls centrum Zevenbergen

...ondersteunt
Aanleg oostelijke randweg Zevenbergen versneld

...behoudt
Jaarresultaten 2002 resultaat blijft op peil

...vestigt
78 nieuwe vestigers in 2002

...versterkt
Innovatie-campagne KvK-Syntens van start

...onderneemt
Wie is de meest innovatieve ondernemer?

...kleedt
Modespecial

...netwerkt
GAIA: professioneel vrouwennetwerk

...beleeft
Blunders en successen; beleef 't samen bij de JOS!

...transporteert
Het doel heiligt de middelen

...rijdt
Bedrijfswagens: zoveel hoofden, zoveel zinnen...

...spreekt
In 't Kort

...vervoert
Bedrijfswagen
special

...showt
Bedrijfswagen
special

...reikt
Ondernemers onderkennen het belang van hechte samenwerking

...onderneemt
Basisschoolleerlingen hebben de beroepen van hun keuze ervaren

...onderschrijft
Gemeente Breda onderschrijft belang van beveiliging bedrijventerreinen

...constateert
Weer minder uitgifte bedrijventerreinen

...onderzoekt
Helft bedrijven en instellingen slachtoffer van criminaliteit