In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Maart 2003













advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl




Forse daling te constateren
Weer minder uitgifte bedrijventerreinen
In 2001 is in Nederland 974 hectare bedrijventerreinen uitgegeven. Dat is 27,4 procent (367 hectare) minder dan in 2000 toen er een uitgifte werd genoteerd van 1.341 hectare. Daarmee is er voor het tweede achtereenvolgende jaar een forse daling te constateren ten opzichte van het recordjaar 1999 (de uitgifte in 1999 bedroeg maar liefst 1.571 hectare). Volgens het ministerie van VROM, dat onlangs met deze cijfers naar buiten kwam, is de veroorzaker wellicht de huidige conjunctuur. Verdeeld naar uitgifte per terreintype nemen de gemengde terreinen ruim 72 procent voor hun rekening, op grote afstand gevolgd door zeehaventerreinen (18 procent) en zware industrieterreinen (12 procent).



Aan kantoorvloeroppervlak is in 2000 ruim 850.000 vierkante meter gerealiseerd, een stijging van ongeveer 175.000 vierkante meter ten opzichte van 1999. Begin 2001 bedroeg het totale kantoorvloeroppervlak in Nederland 20,6 miljoen vierkante meter. De totale planvoorraad was begin 2001 ongeveer 17,8 miljoen vierkante meter, bijna 1,4 miljoen meter meer dan begin 2000. Deze toename komt vooral voor rekening van de plannen die op lange termijn (pas over vijf jaar) zullen worden geëffectueerd.

Dit blijkt uit het rapport 'Werklocaties 2002' van het Directoraat Generaal Ruimte (DGR) dat de uitkomsten bevat van een inventarisatie die in 2002 met de provincies is gehouden onder alle Nederlandse gemeenten. Als wordt gekeken naar de uitgifte per provincie dan valt op te merken dat bijna over gehele lijn de uitgifte van bedrijventerreinen is gedaald. De enige uitzonderingen hierop zijn Overijssel, Flevoland en Limburg. De grootste daling van de uitgifte werd in Noord-Brabant geregistreerd. Een uitgifte van 154 hectare betekende hier meer dan een halvering ten opzichte van 2000. Ondanks deze enorme afname blijft Noord-Brabant wel koploper in Nederland als het gaat om de absolute omvang van de uitgifte.

In Nederland is ongeveer 20.000 hectare bedrijventerreinen die door gemeenten als verouderd worden beschouwd. De provincies Noord-Brabant, Zuid-Holland en Gelderland hebben het grootste areaal aan verouderde terreinen; respectievelijk 3.500 hectare, 2.900 hectare en 2.400 hectare. De Nederlandse gemeenten hebben voor ongeveer 8.400 hectare plannen voor aanleg van bedrijventerreinen. Dit is ongeveer 1.400 hectare minder dan in het vorig jaar. Het betreft hier plannen in verschillende stadia: plannen in studie, in voorbereiding of plannen die reeds in ontwikkeling zijn. Noord-Brabant (1600 ha) heeft het grootste oppervlak aan terreinen in de 'pijplijn'.


...adviseert
Bedrijfsopvolging en de DGA-Test

...start
Met kunst te koop lopen

...innoveert
Kennis is nodig om te overleven Brabant heeft omschakeling naar kennisintensieve economie nodig

...discussieert
Kwaliteitsimpuls centrum Zevenbergen

...ondersteunt
Aanleg oostelijke randweg Zevenbergen versneld

...behoudt
Jaarresultaten 2002 resultaat blijft op peil

...vestigt
78 nieuwe vestigers in 2002

...versterkt
Innovatie-campagne KvK-Syntens van start

...onderneemt
Wie is de meest innovatieve ondernemer?

...kleedt
Modespecial

...netwerkt
GAIA: professioneel vrouwennetwerk

...beleeft
Blunders en successen; beleef 't samen bij de JOS!

...transporteert
Het doel heiligt de middelen

...rijdt
Bedrijfswagens: zoveel hoofden, zoveel zinnen...

...spreekt
In 't Kort

...vervoert
Bedrijfswagen
special

...showt
Bedrijfswagen
special

...reikt
Ondernemers onderkennen het belang van hechte samenwerking

...onderneemt
Basisschoolleerlingen hebben de beroepen van hun keuze ervaren

...onderschrijft
Gemeente Breda onderschrijft belang van beveiliging bedrijventerreinen

...constateert
Weer minder uitgifte bedrijventerreinen

...onderzoekt
Helft bedrijven en instellingen slachtoffer van criminaliteit