In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Oktober 2003













advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl





Columns
Barend Hohmann
Peter Schuitmaker
Christ-Jan Danen
Hoe werven werkgevers?
Christ-Jan Danen
Liftoff B.V.



Als intermediair is Liftoff dagelijks aan de slag om voor haar klanten de vraag naar arbeid in te vullen. Als geen ander hebben wij ondervonden dat de arbeidsmarkt de afgelopen jaren is veranderd. Was er eerst sprake van een ernstig tekort op de arbeidsmarkt, dan kan nu worden gesteld dat we worden geconfronteerd met een alsmaar toenemende werkloosheid. Welke invloed heeft deze omslag gehad op de personeelsvoorziening van bedrijven?

Hoewel de economie er momenteel minder gunstig voorstaat, heeft een groot aantal bedrijven problemen met de personeelsvoorziening. Demografische ontwikkelingen zullen de problematiek in de toekomst vermoedelijk versterken. Reden genoeg om uit te zoeken welke strategieën bedrijven inzetten om knelpunten op het terrein van werving aan te pakken.Ten opzichte van 2000 is de mate waarin bedrijven problemen ervaren bij het werven van personeel afgenomen.Toch blijkt dat in 2002 een op de vijf organisaties wervingsproblemen had bij relatief veel functies; veel vacatures blijven onvervuld omdat de sollicitanten onvoldoende ervaring hebben of omdat hun opleiding niet aansluit bij de baan. Het gevolg is dat het werk opgevangen moet worden door het zittende personeel.

Het vergroten van het arbeidsaanbod onder het eigen personeel (overwerk, beroep op deeltijders om meer uren te werken) is de meest gehanteerde strategie van werkgevers om personeelstekorten tegen te gaan. Een andere strategie is het aanboren van het onbenutte arbeidsaanbod onder vrouwen en ouderen. Vergeleken met twee jaar geleden blijkt deze wervingsstrategie aan populariteit in te boeten als gevolg van het huidige ongunstige economische tij. De tabel laat zien in hoeverre organisaties van een bepaalde grootte problemen ondervinden bij het vinden van personeel.

MATE VAN PROBLEMEN BIJ VINDEN VAN PERSONEEL
Grootte Vaak % Soms % Niet %
< 50 15,5 42,5 42
50-99 16,9 50,9 32,2
100-249 16 58 27
250-499 16 59 25
> 500 34 54 12
BRON: P.VISSER E.A., OSA, 2003

Met het oog op de toekomst zou het echter wel rendabel kunnen blijken om wervingsinspanningen op deze groepen - en dan met name op ouderen - te blijven richten nu blijkt dat er niet langer sprake is van een kwantitatief te kort op de arbeidsmarkt maar een kwalitatief tekort.




...informeert
Poldermodel oorzaak van huidige malaise

...start
De kracht van regionale samenwerking

...onderneemt
Startersdag op 1 november

...betekent
Nieuwe landen bij de EU en de gevolgen voor ú.

...verbeterd
Kantoren impuls voor hotelsector

...ondersteunt
Groei & Financiering

...verschijnt
Nieuw voor het bedrijfsleven in Zeeland

...rijdt
IAA Frankfurt bárstte van het nieuws

...promoot
Ideeën te over

...spreekt
Advocaat Wim Anker bezoekt Terneuzen

...organiseert
Festivak eerste keer in buitenlucht

...leest
In 't kort

...subsideert
Zeven Brabantse bedrijventerreinen voorgedragen voor rijkssubsidie

...huisvest
Economische ontwikkeling leidt van verhuurder- naar huurdersmarkt

...bouwt
Sandkastelen op de markt