In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
December 2003













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be




Innovatieve ondernemers duiken in gat in de markt

Iedereen die te maken heeft met oudere (zieke) mensen weet dat vallen een groot probleem is. Niet alleen door de gevolgen van die val maar ook doordat het lastig is om het te voorkomen. Zeker als een verzorgende meerdere bewoners in een verzorgings- of verpleeghuis dag en nacht in de gaten moet houden. Carlo Danen en Wim van der Zande van DAZA opticare uit Roosendaal hebben dé oplossing gevonden. Zij brengen een bewakingssysteem op de markt waarmee voor patiënten veel leed wordt voorkomen en er voor de verzorgende meer tijd komt voor extra zorg. Een gat in de markt dat bovendien de kosten van de gezondheidszorg drukt.


Deelnemers aan het project Starterslift, Danen en van der Zande van Optiscan.

Hun oplossing zit in het plaatsen van een infrarood sensor bij het bed of een met een sensor uitgerust kussen voor in de stoel. Opstaan of uit bed gaan wordt meteen geregistreerd en via een signaal doorgegeven aan de verzorgende. Dat kan via een pieper of via zusteroproepsysteem van het huis. Uit de praktijk blijkt dat 85 procent van de mensen die aan de wandel willen gaan door deze oplossing nu op tijd weer naar bed of in de stoel worden geholpen. Het prettige van het systeem is dat de patiënt niets merkt omdat er bij het bed geen toeters en bellen afgaan. De DAZA optiscan voorkomt ook dat patiënten in bed moeten worden gefixeerd. Een onprettige manier van bewaken die nu in vele verzorgings- en verpleeghuizen soms de enige optie is om vallen en mogelijk botbreuken te voorkomen.

Dag- en nachtritme verbetert
Carlo Danen: "Alle nadelen van het uit bed komen zijn op te lossen met de plaatsing van een sensor die twee bedden kan overzien. Bijkomend voordeel hiervan is de verbetering van het dag- en nachtritme van de patiënten omdat ze 's nachts niet gaan spoken en dwalen maar snel in bed worden geholpen. Daardoor kan ook de medicatie worden verbeterd. Voor het personeel betekent de sensor een stuk minder onrust en werk in de nacht. Ze hoeven niet telkens alle kamers te controleren en andere bewoners worden ook minder gestoord. Kortom: de sensor verlicht het werk, spaart leed en er komt meer tijd voor andere zorg. Iedereen is ermee gebaat."

Maatwerk voor patiënt en verzorgende
Carlo weet waar hij over praat. Hij was vijftien jaar werkzaam bij de Technische Dienst van de Stichting Groenhuysen in Roosendaal. Daar kreeg hij nogal eens te maken met storing in allerlei apparatuur die als valpreventie diende. Het niet goed werken van die apparatuur was voor hem de uitdaging om iets nieuws te ontwikkelen. Aanvankelijk alleen voor zijn werkgever. Wim van der Zande haalde hem over om samen met hem het bedrijf DAZA Opticare op te richten. Carlo verliet uiteindelijk zijn werkgever, die vervolgens nu klant bij hem is. Inmiddels zijn er velen gevolgd en is de eerste Optiscan alweer verbeterd en aangepast en worden nieuwe producten ontwikkeld. "We proberen met onze producten steeds maatwerk te leveren voor patiënt en verzorgenden", legt Wim van der Zande uit.

Starterslift van REWIN als kapstok voor de volgende sprong
Hun bedrijf loopt inmiddels als een trein. Er is een dealernetwerk opgezet voor heel Nederland en er wordt al met een schuin oog naar het buitenland gekeken. Voor het zover was, is wel het nodige gebeurd. "Toen we ons in 1999 bij de Kamer van Koophandel als VOF lieten registreren, werden we meteen doorverwezen naar Syntens omdat we enorm innovatief bezig waren. Met deze ondersteuning konden we een professioneel bedrijfsplan laten maken. In juli van dit jaar kwamen we in aanraking met het programma Starterslift van de regionale ontwikkelingsmaatschappij NV REWIN West-Brabant, een programma voor innovatieve starters en doorgroeiers. Starterslift helpt ons nu met verder met het veroveren van die delen van de markt die we tot nu toe lieten liggen, bijvoorbeeld de thuiszorg, ziekenhuizen, particulieren en het buitenland. Starterslift brengt ons ook in contact met de juiste mensen op het juiste moment. Inmiddels mogen we ons in Nederland dé specialist noemen op dit gebied. Daarvoor danken we onder andere de mensen van REWIN en onze klanten die vertrouwen toonden en met ons in zee gingen. Van valpreventiesysteem ontwikkelde ons product zich tot een compleet bewakingssysteem. En we hebben nog meer in petto", aldus een enthousiaste Carlo Danen en Wim van de Zande.

Starterslift
REWIN is de initiatiefnemer voor Starterslift en werkt hierin samen met een groot aantal organisaties, onderwijsinstellingen en financiers. Doel is om samen een breed netwerk op te zetten voor ondersteuning aan innovatieve ondernemers.

Via Starterslift worden ondernemers één op één begeleid bij het concretiseren van hun idee tot innovatief product, dienst of bedrijf. De bedrijven die Starterslift voor ogen heeft zijn jonge startende ondernemers die van 0 tot een jaar of 5 bezig zijn en die een steuntje in de rug goed kunnen gebruiken. Het gaat om bedrijven maar ook om net afgestudeerden die tijdens hun studie een innovatief idee ontwikkelden en die dat idee om willen zetten naar een eigen onderneming. Voor jonge ondernemers is het netwerk van Starterslift de uitgelezen mogelijkheid voor het leggen van contacten met de juiste mensen op het juiste moment. Bij de projectmanager van Starterslift Marcus Leguijt kunt u terecht voor meer informatie. Telefoon 076-5646793 (REWIN). www.starterslift.nl

Starterslift werkt met een groot aantal partners: de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), Syntens, de gemeenten Breda en Tilburg, de Kamer van Koophandel West-Brabant, de Kamer van Koophandel Midden-Brabant, de Stichting Nieuwe Bedrijvigheid, Deloitte & Touche Breda, Rabobank Breda, NHTV Internationale Hogeschool Breda, Hogeschool Brabant (Avans), Universiteit van Tilburg en Mazars Paardekoopers Hoffman. Starterslift wordt financieel mogelijk gemaakt met steun van de Europese Unie en de provincie Noord-Brabant via Innovatieve Acties Brabant (IAB) en het Regionaal Economisch Actie Programma (REAP) West-Brabant.


...informeert
Fiscale helpdesk voor ondernemers

...start
"Je weet voor wie je werkt"

...innoveert
Innovatieve ondernemers duiken in gat in de markt

...verhoogt
Business Intelligence - De sleutel tot optimale resultaten

...wint
KvK West-Brabant blijft nummer één in kwaliteit

...netwerkt
Eindejaarsbijeenkomst voor ondernemers

...organiseert
Startersdag succesvol

...rijdt
Zakelijk Onderweg

...onderneemt
Een ondernemer is ook maar een mens

...verandert
Nieuwe regelgeving omtrent facturering en BTW

...wijzigt
Verdere beperkingen in de vennootschaps- belasting

...regelt
Fiscale aspecten kerstpakketten en auto's

...beheert
Pensioenen in eigen beheer

...besluit
Brabant krijgt een eigen Innovatieraad

...reikt uit
Het voorbeeld voor collega's wordt beloond

...spreekt
In 't kort

...promoot
'Samen voor Zeeland' steeds actueler

...herstructureert
NVB wijst op noodzaak herstructurering van kantorenaanbod in Nederland

...rapporteert
Non-profitinstellingen 'redders in nood'