In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
December 2003













advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl




NVB wijst op noodzaak herstructurering van kantorenaanbod in Nederland

Er moet snel een discussie worden gevoerd over de onacceptabel hoge leegstand op de kantorenmarkt. De komende twee jaar zal het aantal leegstaande kantoren verdubbelen naar zes miljoen vierkante meter. Een overschot aan kantoorruimte in een omvang die voor Nederlandse begrippen nu al ongekend is.



Dit alles maakt een totale herstructurering van het kantooraanbod in Nederland noodzakelijk. Deze conclusie trekt NVB, Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers naar aanleiding van de Thermometer Kantorenmarkt. Uit dit jaarlijkse onderzoek blijkt dat de kantorenmarkt er slechter voorstaat dan vaak wordt aangenomen. In een gezonde markt ligt de verhouding tussen aanbod en vraag op ongeveer anderhalf. Nu is dat al ruim drie en deze verhouding zal verder groeien naar bijna zes in 2005.

Volgens NVB is de recessie op de kantorenmarkt hardnekkiger dan de vorige recessie van begin jaren negentig. Door de snelle groei van de Nederlandse beroepsbevolking duurde de dip in de markt toen slechts kort. Tussen 1995 en 2000 kwamen er ruim vijfhonderdduizend kantoorbanen bij en dus was er een enorme ruimtevraag. Maar inmiddels is het economisch tij gekeerd en wordt Nederland geconfronteerd met afslankingsoperaties en bedrijfsbeëindigingen. Bovendien komt er een orkaan van een vergrijzing aan, waardoor de Nederlandse beroepsbevolking ook op langere termijn nauwelijks meer zal groeien. Dit betekent, dat zelfs als de Nederlandse economie even spectaculaire groeiprestaties zou gaan leveren als in de afgelopen jaren, en er weer massaal banen zouden worden gecreëerd, dan zou dat primair leiden tot meer vacatures maar niet tot meer vraag naar werkplekken. Simpelweg om reden dat er straks onvoldoende mensen in Nederland zijn om de banen te vullen.

Vervangingsmarkt
Het toekomstig plaatje ziet er voor de kantorenbranche anders uit dan in het verleden. Dit maal zal de arbeidsmarkt deze branche niet meer (kunnen) redden. De kantorenmarkt is daarmee definitief overgegaan van een uitbreidingsmarkt naar een vervangingsmarkt. En zo'n markt vraagt om andere 'spelregels', aldus NVB. De vereniging van projectontwikkelaars doet daarom een klemmend beroep op alle betrokken partijen een fundamentele discussie te starten over een herstructurering van het aanbod. Zonder herstructurering zal de leegstand anders onacceptabel pijnlijk worden. Eigenaren van moderne vestigingen en gebouwen hoeven verhoudingsgewijs nog weinig te vrezen, aldus NVB, maar eigenaren van gedateerde ruimte met een matige prijs/kwaliteit moeten zich zorgen maken. Alhoewel zorgen maken, beter is het om als verhuurder de uitdaging aan te gaan en deze tijd aan te grijpen de eigen voorraad op te 'schonen' en te reorganiseren. Bijvoorbeeld door gedateerde en onaantrekkelijke panden af te stoten en gelijktijdig in nieuwe en moderne gebouwen te investeren. De eerste reactie van een verhuurder is misschien om niets te doen en rustig af te wachten op wat er komen gaat. Maar zo'n handelwijze brengt geweldige risico's met zich mee. Want als andere eigenaren namelijk wel herstructureren en in nieuwe gebouwen investeren (wat altijd blijft gebeuren), zal de leegstand zich steeds meer concentreren bij eigenaren van incourante gebouwen.

Liever dus een positie kiezen in de 'kopgroep', die over goede en eigentijdse gebouwen beschikt zonder leegstand, dan door nietsdoen straks verbannen worden naar het 'strafbankje van de leegstand'. Het advies van NVB luidt daarom aan alle eigenaren/beleggers: stoot gedateerde ruimte af, bijvoorbeeld door sloop, renovatie of het transformeren van oude kantoorvestigingen in woonbestemmingen, maar blijf gelijktijdig in kwalitatief goede (nieuwe) ruimte investeren, de zogeheten 'pareltjes'. De Thermometer Kantorenmarkt is een jaarlijks onderzoek dat door NVB in samenwerking met de Faculteit Ruimtelijke Weten-schappen van de Universiteit Utrecht en STOGO onderzoek + advies wordt uitgevoerd.


...informeert
Fiscale helpdesk voor ondernemers

...start
"Je weet voor wie je werkt"

...innoveert
Innovatieve ondernemers duiken in gat in de markt

...verhoogt
Business Intelligence - De sleutel tot optimale resultaten

...wint
KvK West-Brabant blijft nummer één in kwaliteit

...netwerkt
Eindejaarsbijeenkomst voor ondernemers

...organiseert
Startersdag succesvol

...rijdt
Zakelijk Onderweg

...onderneemt
Een ondernemer is ook maar een mens

...verandert
Nieuwe regelgeving omtrent facturering en BTW

...wijzigt
Verdere beperkingen in de vennootschaps- belasting

...regelt
Fiscale aspecten kerstpakketten en auto's

...beheert
Pensioenen in eigen beheer

...besluit
Brabant krijgt een eigen Innovatieraad

...reikt uit
Het voorbeeld voor collega's wordt beloond

...spreekt
In 't kort

...promoot
'Samen voor Zeeland' steeds actueler

...herstructureert
NVB wijst op noodzaak herstructurering van kantorenaanbod in Nederland

...rapporteert
Non-profitinstellingen 'redders in nood'