In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Mei 2004

advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be
Beste Baas zoekt naar balans

Onlangs werd Fred Das, dga van Dhatec, uitverkoren tot de Beste Baas van 2004. Van de zevenhonderd ingeschreven werkgevers voert de producent van stalen beschermringen voor pijpleidingen volgens de jury het beste personeelsbeleid. De belangrijkste doelstelling van Das is een goede combinatie tussen werk en privé voor zijn werknemers.

De Beste Baas van 2004 Fred Das.

Twaalf jaar geleden startte Fred Das samen met zijn vrouw Franca het metaalverwerkingsbedrijf Dhatec. "Mijn vader had net zijn bedrijf verkocht en via hem kwamen er vragen naar stalen beschermringen voor pijpleidingen. Wij hebben dat opgepakt en na drie moeilijke jaren is het gaan lopen," aldus Das die momenteel 98 procent van zijn producten exporteert. De vraag naar producten van Dhatec wisselt doorgaans nogal sterk. "Wij zijn het enige bedrijf dat deze producten heeft. Voordeel van dat alleenrecht is dat klanten naar ons toekomen, maar nadeel is dat je ze wel goed en snel moet bedienen. Flexibiliteit is in ons bedrijf dus heel belangrijk." Ook de economische recessie ging echter niet aan het Bergeijkse bedrijf voorbij. Fred Das moest vorig jaar ontslag aanvragen voor drie van zijn medewerkers. "Na een aantal goede jaren bleek de organisatie niet meer zo flexibel. Er moesten mensen afvloeien. Dat was heel jammer, maar onvermijdelijk.


Het is dan belangrijk om goed te communiceren met je medewerkers en proberen er weer goed uit te komen," vertelt Das. Uiteindelijk werden de drie ontslagaanvragen door het CWI gehonoreerd en vertrokken de drie medewerkers in goede verstandhouding. Eén daarvan kon overigens inmiddels alweer worden aangenomen.

'Dhatec-Doe-Dag'
Op de vraag waarom uitgerekend Fred Das de Beste Baas van 2004 is, antwoordt de gehuldigde nuchter: "Tijdens de procedure voor de verkiezing van Beste Baas ben ik pas echt gaan nadenken over mijn werkgeversschap.

Eigenlijk vind ik niet dat ik iets bijzonders doe. Ik werk veel vanuit mijn gevoel en vind daarbij de menselijke kant belangrijk." Het zijn vooral veel kleine zaken die Fred Das tot een goede baas voor zijn personeel maken. "Als wij moeten overwerken, zijn ook de partners welkom om mee te eten. Zo voorkom je dat de partner thuis alleen zit te eten en kweek je meer begrip," vertelt Das die graag experimenteert met zijn nieuwe ideeën. "Sommige zaken werken en andere niet. Wat we verder ook doen is de jaarlijkse Dhatec-Doe-Dag. Er zijn dan geen gezagsverhoudingen en iedereen mag iets doen wat goed is voor het bedrijf. Ze lossen dan zaken op die anders blijven liggen. Voordeel is dat mensen ook zelf gaan nadenken over wat goed kan zijn voor Dhatec." Das vindt het verder belangrijk dat zijn mensen steeds ergens naar kunnen uitkijken. "Of dat nu een bedrijfsfeestje, de Dhatec-Doe-Dag of een bedrijfsexcursie bij een leverancier is. Je moet de vaart erin blijven houden," vindt de ondernemer.

Troonrede
De uitdrukking 'ik wens je veel personeel' is vaak niet positief bedoeld. Toch heeft Fred Das een afwijkende mening. "Ik zie personeel niet als last, maar vind het interessant. Mensen werken dagenlang goed en hebben ook wel eens een slechte dag. Ik zie dat niet als een probleem, maar meer als iets menselijks. Mensen hebben verschillende karakters en je moet elkaars positieve eigenschappen benutten." Opmerkelijk bij Dhatec is de gezamenlijke bijeenkomst voor de jaarlijkse troonrede. Alle medewerkers nemen dan plaats rond het televisietoestel. "Op dat moment wordt het beleid van Nederland voorgelezen. Dat is toch heel belangrijk. Voor iedereen zit er ook wat bij. Voor buitenlandse werknemers, stagiair of voor mezelf als ondernemer." Belangrijkste doelstelling van Das als baas is werk goed te combineren met privé. "Het moet geen strijd worden. Als baas probeer je het werk in te passen in het leven van je werknemers. De laatste jaren is het niet zo moeilijk meer om personeel te vinden, maar dat was eerst anders en dan spelen dit soort zaken nog veel meer mee in de bedrijfsvoering," aldus Das.


...zoekt
Beste Baas zoekt naar balans

...start
Samenwerken aan de toekomst

...innoveert
Innovatief product met hoge snelheid op weg naar succes

...onderneemt
Ondernemersnetwerk allochtone vrouwen in oprichting

...organiseert
11 mei Internationale Handelsdag

...verandert
Elektronisch uittreksel rechtsgeldig

...belegt
De beleggingsadviseurs

...ontwikkelt
Mini-ondernemingen West-Brabant vallen buiten de prijzen

...rijdt
Zakelijk onderweg

...stimuleert
Gunstige ligging is onze kracht

...onthaalt
Het hele jaar door een Vorstelijk onthaal...

...helpt
En aanspreekpunt voor ondernemers

...beveiligt
Geen kopie van bestaande methodieken

...verbetert
Een stevige basis is gelegd

...behartigt
Belangenbehartiging in de ruimste zin van het woord

...overlegt
Eerste gezamenlijke project is succes

...combineert
Brabant aan Zee: combinatie van kwaliteit en duurzaamheid

...groeit
Veel belangstelling voor uitbreiding

...informeert
Beleggen in een verander(en)de wereld

...verstoord
NVB: 'Aanbod van bedrijfsruimten vier keer zo groot als de vraag'

...investeert
Ruim 5,8 miljoen euro voor bedrijventerreinen