In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Mei 2004













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be




Bank trakteert relaties op informatieve avond
Beleggen in een verander(en)de wereld

Onlangs werd in het ING House, het hoofdkantoor van de ING Groep in Amsterdam, het seminar 'Beleggen in een verander(en)de wereld' gehouden. Zo'n 270 relaties van ING Bank uit het district West- en Midden-Brabant genoten van de exclusieve locatie en luisterden aandachtig naar de sprekers.

"Ons doel is tweeledig. Allereerst proberen we elk jaar een seminar voor onze klanten te organiseren over een aktueel thema gekoppeld aan een aardige locatie. Dit jaar hebben we gekozen om met 270 relaties naar het ING House te gaan," aldus John Verhagen, voorzitter van de directie district West- en Midden-Brabant. Bij al deze klantenbinding mag echter ook het informatieve element niet worden onderschat. "De wereld van beleggen is wezenlijk veranderd. De effectenbeurzen zijn veel beweeglijker geworden en daardoor moeten beleggers een heel duidelijke beleggingsvisie ontwikkelen. Wij proberen met een aantal sprekers onze klanten te motiveren om in samenwerking met onze adviseurs een goed beleggingsbeleid te voeren," vertelt Verhagen. Tijdens de avond ging de heer Laman Trip, voorzitter Bestuur ING Nederland ook in op de bedrijfsstrategie. Niet alleen voor individuele beleggers is de wereld veranderd, maar natuurlijk ook voor het bedrijf ING zelf.

Zeven tot negen procent
"We denken dat beleggen in de komende tien jaar toch vrij moeilijk zal zijn. Onze gedachten gaan terug naar de beurs van de zestiger en zeventiger jaren. Per saldo stegen aandelen wel, maar met veel op-en-neer bewegingen," zegt Pieter Wind, directeur Effecten van ING Bank. De beleggingsspecialist kan zijn visie ook krachtig onderbouwen: "In de jaren negentig was er sprake van een investeringsgolf. In de jaren tachtig werd de verzorgingsstaat deels teruggedraaid, dus het werd een zeer bedrijfsgerichte tijd met goede winstgevendheid. Bedrijven zullen in de nabije toekomst minder winstgevend zijn, omdat de arbeidsinkomensquote al ver is gezakt. Ook de rente daalde van elf, twaalf procent naar vier procent nu. Rentedalingen zijn heel stimulerend voor aandelen. Maar moet ik nu verwachten dat de rente zakt naar drie procent? Ik denk het niet en adviseer beleggers vooral uit te gaan van gemiddelde rendementen van zeven tot negen procent," aldus Wind. "Wij vinden dat je niet moet gaan voor de grote koersstijgingen, omdat die weg naar boven niet altijd lukt voor beleggers. Fors dalende koersen kunnen mensen financieel vaak niet dragen. Door spreiding haal je de hoge pieken eruit, maar ook de minnen. En dat laatste spreekt onze klanten het meest aan," weet Verhagen.

Geleerde les
Met deze verwachte wetenschap koos ING Bank voor een aantal gerichte concepten voor haar klanten. Kortweg betekent dat beleggen in sectorale fondsen met daarbij risicoafdekkende producten. Wind verduidelijkt: "Een beweeglijke beurs geeft het risico dat als je als belegger over pakweg tien jaar je geld nodig hebt, de koers op dat moment ineens lager is dan de aankoopwaarde. Ons kernwoord is spreiding. Zorg dat je op meerdere sectoren inzet en ga voor een normaal jaarlijks rendement van zeven tot negen procent." Een voorwaarde is daarnaast de aankoop van garantieproducten. Middels doordachte optieconstructies bieden wij hoofdsomgarantie. "Die producten maken geen veertig of vijftig procent rendement, maar je kiest duidelijk voor een product dat waarschijnlijk een plus, maar geen superplus of min zal maken," aldus Wind. Collega Verhagen ziet in de regio ook de belangstelling voor deze producten. "We zien een duidelijke belangstelling voor meer zekerheid in portefeuilles. Klanten hebben de afgelopen jaren natuurlijk ook een les geleerd," ondervindt Verhagen.


...zoekt
Beste Baas zoekt naar balans

...start
Samenwerken aan de toekomst

...innoveert
Innovatief product met hoge snelheid op weg naar succes

...onderneemt
Ondernemersnetwerk allochtone vrouwen in oprichting

...organiseert
11 mei Internationale Handelsdag

...verandert
Elektronisch uittreksel rechtsgeldig

...belegt
De beleggingsadviseurs

...ontwikkelt
Mini-ondernemingen West-Brabant vallen buiten de prijzen

...rijdt
Zakelijk onderweg

...stimuleert
Gunstige ligging is onze kracht

...onthaalt
Het hele jaar door een Vorstelijk onthaal...

...helpt
Eén aanspreekpunt voor ondernemers

...beveiligt
Geen kopie van bestaande methodieken

...verbetert
Een stevige basis is gelegd

...behartigt
Belangenbehartiging in de ruimste zin van het woord

...overlegt
Eerste gezamenlijke project is succes

...combineert
Brabant aan Zee: combinatie van kwaliteit en duurzaamheid

...groeit
Veel belangstelling voor uitbreiding

...informeert
Beleggen in een verander(en)de wereld

...verstoord
NVB: 'Aanbod van bedrijfsruimten vier keer zo groot als de vraag'

...investeert
Ruim 5,8 miljoen euro voor bedrijventerreinen