In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Mei 2004













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be




De Beleggingsadviseurs

Financiële instellingen
D. Bertens - ABN Amro Bank, Senior beleggingsadviseur

Deze sector heeft in de afgelopen periode geprofiteerd van de economische groei, de dalende inflatie en het grote verschil tussen de korte en de lange rente. Naast boekwinsten op de aandelenportefeuilles hebben banken minder voorzieningen getroffen dankzij een lager aantal faillissementen. De activiteiten op het gebied van fusies en overnames zijn toegenomen en de vooruitzichten zijn positief. Twee spelers verdienen extra aandacht. De resultaten van ING over 2003 waren solide. Positief waren zowel de margeverbetering bij de nieuwe productie van levenpolissen als het resultaat van de bancaire activiteiten. ING Direct (internet) liet een sterke performance zien en deze zal zeker bijdragen aan de toekomstige winstgroei. De positieve ontwikkeling van de marges bij nieuwe levensverzekeringen bestendigt een koopadvies. Ook BNP Paribas publiceerde prima cijfers. Onlangs maakte zij bekend voor USD 1.2 miljard Community First Bankshares over te nemen. Dit sluit uitstekend aan bij hun strategie omdat forse kostenbesparingen mogelijk zijn. Deze overname bevestigt dat BNP Paribas met haar uitgebreid internationaal netwerk in staat is om vanuit strategisch en financieel oogpunt zinvolle overnames te plegen. Met een mooie uitgangspositie, goede groeiperspectieven en een aantrekkelijke waardering is BNP Paribas één van de favorieten binnen de Europese bancaire sector. Naast dit tweetal financials kan uiteraard ook een goed gespreid sectorfonds financials worden gekozen.

Tips: ING, BNP Paribas, AXA, Merrill Lynch.


Herstel van de markten lijkt door te gaan zetten
Mark van Rijswijk - Fortis bank, Senior beleggingsadviseur

Eind februari waren de meeste indices, met uitzondering van de Dow Jones, weer omhoog gekrabbeld en de vooruitzichten waren redelijk gunstig. Maar bij de overgang van februari naar maart waren beleggers wat terughoudender. De tegenvallende Amerikaanse werkgelegenheidscijfers zorgden ervoor dat de markt onzeker was over het doorzetten van het economisch herstel. Hierdoor kwamen de markten in onrustig vaarwater terecht. Natuurlijk is het jaarcijferseizoen weer afgelopen en ontbraken veel economische cijfers om de markt weer in beweging te krijgen, maar het is duidelijk dat er werd gezocht naar een gunstiger windrichting. In zulke tijden van relatieve onzekerheid kan een (geopolitieke) gebeurtenis voor een stroomversnelling zorgen. Dit gebeurde dan ook in de vorm van de afschuwelijke bomaanslagen in het centrum van Madrid. Beleggers waren geschokt door het nieuws. Aanvankelijk was de reactie op de Amerikaanse markt beperkt, maar toen bleek dat Al-Qa'ida vermoedelijk achter de aanslagen zat, kwam de boeg stevig in de wind te liggen. Hoewel de gevolgen hiervan eind maart nog nakabbelden, herstelden de markten zich weer licht. De volatiliteit zal voorlopig hoog blijven, maar dit herstel lijkt in april verder te kunnen doorzetten. Op 2 april werd namelijk bekend dat de werkgelegenheid in de Verenigde Staten met 308.000 banen beduidend sterker is toegenomen dan in de eerste twee maanden van dit jaar. Het aandeel Koninklijke Olie kwam weer onder druk te staan doordat de onderneming opnieuw een neerwaartse bijstelling van de reserves meldde. De impact op de financiële situatie van deze tweede bijstelling is veel beperkter, maar het vertrouwen van beleggers in het bedrijf heeft duidelijk een extra knauw gekregen.


China
Rob Jansen - ING bank, Senior adviseur beleggen ING Private Banking

Naast een sectorale invulling van de aandelenportefeuille wordt tegenwoordig vaak een gedeelte belegd volgens een thema. Een actueel thema is China. Een hot item, mede veroorzaakt door het hoge rendement van 2003. Terwijl de AEX vorig jaar nauwelijks steeg, explodeerde de aandelenmarkt in China met ruim 85%, gemeten in dollars. De Chinese aandelen in Hong Kong stegen zelfs meer dan 100%. Dit lijkt het beloofde thema, maar ik ben bang dat u als belegger te laat bent. Institutionele beleggers bouwen er hun posities reeds af, omdat ze bang zijn voor oververhitting van de economie. Zo stijgt de industriële productie momenteel veel harder dan de vraag. Prijzen voor grondstoffen, noodzakelijk voor de productie, rijzen de pan uit. De meeste fabrikanten kunnen deze hogere kosten niet doorberekenen in hun prijzen en dit ondergraaft hun winstgevendheid. Een belegger moet daarnaast rekening houden met het feit dat sterke stijgingen afgewisseld kunnen worden met grote dalingen; denk maar eens aan de Nasdaq. Wilt u ondanks deze risico's toch nog beleggen in China, dan adviseer ik u te beleggen via een garantieproduct. Bijvoorbeeld de ING Bank Protected China Japan Note, waarbij het risico is beperkt tot 10% van uw inleg. Deze Note volgt de indices van Japan, Hong Kong en China.

Tips: Sector financiële waarden en industrie


3M
Cor Wijtvliet - F. van Lanschotbankiers, Analist

Wie op zoek gaat naar groeifondsen om in te beleggen, belandt bijna automatisch bij technologie- of farmaceutische bedrijven. Slechts een enkeling speurt nog de meer traditionele sectoren af op zoek naar verborgen groeibriljantjes. En toch is dat jammer. Neem bijvoorbeeld het Amerikaanse 3M. Tot in het midden van de jaren negentig was 3M een echt uitvindersbedrijf. Het verblijdde de wereld met producten als Post-it en Scotch tape. Daarna kwam de klad erin. Het bedrijf trok weliswaar veel geld uit voor onderzoek, maar veel van dit onderzoek verzandde in vrijblijvendheid. Onder leiding van een nieuwe CEO, McNerney, is daarin inmiddels verandering gekomen. McNerney komt uit de stal van Jack Welch, de hoogste baas van General Electric. Hij heeft de wijze managementlessen van Welch met succes toegepast op 3M. McNerney is erin slaagde nieuwe, winstgevende activiteiten te ontplooien, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg en de optische industrie. Zijn inzet om de effectiviteit van het onderzoek te vergroten, werpt versneld vruchten af. 3M maakt zijn naam als uitvindersbedrijf opnieuw waar. Al deze inspanningen vertalen zich weer in een verbetering van de financiële resultaten. Zo steeg de winst per aandeel (WpA) in het afgelopen kwartaal met 27%. Het ziet ernaar uit dat 3M in 2004 zijn belofte zal inlossen: een groei van de WpA met ten minste 12%. Voeg daarbij een dividend yield van bijna 2% en de belegger heeft een groeibriljantje onder handbereik. Het oogt dan wel niet zo spectaculair als een internetfonds, maar het is wel degelijk.

F. van Lanschot is positief over de sectoren Energie, Farmacie, Financials en Software&services


Verenigde Staten: na banen, nu inflatie en renteverhoging?
Erik Elst - Rabobank Breda, Adjunct directeur Beleggingsadvies en Vermogensbeheer

De vorige keer heb ik in mijn column aangegeven dat wij onze klanten adviseerden om voorzichtig te zijn met (langlopende) obligaties. Mijn inkt was nog niet droog of de lange rente begon prompt aan een stijging. In ongeveer 3 weken steeg de 10 jaarsrente in Nederland van 3,9 % naar 4,3 % en in de Verenigde Staten van Amerika nog iets sterker namelijk van 3,8 % naar bijna 4,5 %. De oorzaak van deze rente stijging is gelegen in beter dan verwachte macro economische cijfers in Verenigde Staten. Na de meevallende arbeidsmarktcijfers van begin april, kwam er afgelopen week meer bewijs van de kracht van de Amerikaanse economie, in de vorm van een hoger dan verwachte inflatie en sterk meevallende detailhandelsverkopen. In maart stegen die met 1,8 % terwijl op jaarbasis er nu sprake is van een stijging met 8,2 %. De markt rekent nu (net als wij) op een renteverhoging van de korte rente in de zomer in plaats van eind van dit jaar. Als we kijken naar de nabije toekomst dan zijn we nog steeds negatief over de obligatiemarkten alhoewel we, na de recente sterke stijging van de 10 jaars rente, langzaam minder negatief worden. We verwachten dat de Fed de korte rente per eind juni of anders in augustus zal gaan verhogen. Dit in combinatie met een achterblijvende winstontwikkeling stemt ons negatief over de Amerikaanse aandelen. We zijn wel positief over de Nederlandse aandelenmarkt omdat deze veel minder hoog gewaardeerd is dan de Amerikaanse.


China
Jos Leeser - SNS bank, Hoofd vermogensbeheer

Enkele maanden geleden was ik in Hongkong en raakte daar onder de indruk van het materialistische gehalte van deze Chinese stad. De dynamiek was overweldigend. Overal winkelende mensen tot diep in de avond. Het verbaasde me dan ook niet te lezen dat het aantal mobiele telefoons, juweliers en Rolls Royces per hoofd van de bevolking het hoogst ter wereld is. Ook op de beurs zijn de inwoners van Hongkong zeer actief. De inschrijving op het fondsje China Green in januari was ruim 1600 keer overtekend. Echter ook de emissie van een icoon van de Chinese economie, China Life, dat voor 3,5 miljard Amerikaanse dollar aandelen naar de beurs bracht, was 27 maal overschreven. Dit resulteerde in een koersverdubbeling binnen enkele weken. In de komende jaren zullen er zeker weer grote Chinese bedrijven naar de beurs gebracht worden. Zo worden reeds de eerste voorbereidingen getroffen voor de China Construction Bank en Bank of China. Wat kunt u nu met deze beschouwingen? De ontwikkelingen van China, naar Hongkongs voorbeeld, zullen zich in sneltreinvaart blijven voltrekken. Een serieuze lange-termijn belegger speelt hier op in door een stukje van zijn belegd vermogen te reserveren voor China met behulp van breed gespreide beleggingsfondsen. De korte termijn speculant houdt het nieuws in de gaten op zoek naar interessante emissies.


...zoekt
Beste Baas zoekt naar balans

...start
Samenwerken aan de toekomst

...innoveert
Innovatief product met hoge snelheid op weg naar succes

...onderneemt
Ondernemersnetwerk allochtone vrouwen in oprichting

...organiseert
11 mei Internationale Handelsdag

...verandert
Elektronisch uittreksel rechtsgeldig

...belegt
De beleggingsadviseurs

...ontwikkelt
Mini-ondernemingen West-Brabant vallen buiten de prijzen

...rijdt
Zakelijk onderweg

...stimuleert
Gunstige ligging is onze kracht

...onthaalt
Het hele jaar door een Vorstelijk onthaal...

...helpt
Eén aanspreekpunt voor ondernemers

...beveiligt
Geen kopie van bestaande methodieken

...verbetert
Een stevige basis is gelegd

...behartigt
Belangenbehartiging in de ruimste zin van het woord

...overlegt
Eerste gezamenlijke project is succes

...combineert
Brabant aan Zee: combinatie van kwaliteit en duurzaamheid

...groeit
Veel belangstelling voor uitbreiding

...informeert
Beleggen in een verander(en)de wereld

...verstoord
NVB: 'Aanbod van bedrijfsruimten vier keer zo groot als de vraag'

...investeert
Ruim 5,8 miljoen euro voor bedrijventerreinen