In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
September 2004













advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl




Investeren in een sterke economie
Grote Steden Beleid 2005 - 2009

Grote steden hebben doorgaans met meer problemen te kampen dan de wat kleinere plaatsen. Dit zal u niet onlogisch in de oren klinken. Vanuit dit oogpunt is enkele jaren geleden besloten, dat de 30 grootste steden van Nederland een overheidssubsidie aan kunnen vragen deze problemen daadkrachtig(er) aan te pakken.

Foto: Wessel Keizer

De gemeente Breda heeft hiervoor een plan ingediend, waarin uitvoerig te lezen valt hoe deze subsidie het best besteed kan worden. 'Economie', 'Fysiek' en 'Sociaal, Integratie en Veiligheid' ­ de drie zogenaamde BDU's ­ vormen de basis in dat plan. Voor de periode van vijf jaar is door het Rijk voor 'Economie' een bedrag van 3,7 miljoen Euro voor de gemeente gereserveerd. Wat zijn nu de belangrijkste thema's die de gemeente Breda op haar agenda heeft staan en die in fase III ­ 2005-2009 ­ met dit geld aangepakt zullen worden?

Somber vooruitzicht
Uit de onlangs gepresenteerde economische barometer kwam naar voren, dat in vergelijking met andere steden Breda het nog niet zo slecht doet. Maar, we doen het wel ieder jaar steeds iets slechter. En dat is natuurlijk een somber vooruitzicht. Zo is de werkloosheid steeds verder aan het oplopen, met name onder de risicogroepen. Steeds meer bedrijven die de wat lager geschoolde arbeid aanbieden, trekken de stad en zelfs het land uit. "Wij zijn nu uit aan het zoeken wat daarvoor in de plaats kan komen," laat Mylène Hodzelmans, beleidsmedewerker stadseconomie weten. "Innovatie is daarbinnen voor ons een kernbegrip, want alleen door je als stad te blijven vernieuwen, kun je die voorsprong op andere steden blijven behouden. Triple O ­ een initiatief voor de creatieve industrie ­ is hierbinnen een prima voorbeeld."

Toerisme
"Ook toerisme is voor ons een heet hangijzer. Op dit terrein zien we kansen een extra impuls te geven aan de economie. De aanleg van de HSL, het openbreken van de haven en de spoorzone; toerisme moet hier kunnen floreren. Uiteraard is ruimte een thema dat uitgebreid aan bod zal komen. Het aanleggen van nieuwe bedrijventerreinen valt in deze niet onder de noemer van het GSB, in tegenstelling tot revitalisering van bestaande terreinen, waar een groot gedeelte van de subsidie heen gaat. Maar ook issues als criminaliteit zullen aangepakt worden. Een groot deel van het subsidiegeld zal dan ook gestoken worden in het Topproject Krogten en Emer-Hintelaken. En de revitalisering van Hazeldonk wordt voortgezet. In dit verband is dus ook veiligheid een belangrijk punt. Want vraag een aantal ondernemers wat ze slecht vinden in de stad en gegarandeerd dat veelvuldig 'criminaliteit', 'onveilige omgeving' en 'zwerfafval' naar voren komt. Om dit soort problemen het hoofd te bieden, biedt het instrument KVO Keurmerk Veilig Ondernemen uitkomst."

Breedbandaansluitingen
Daarnaast zal de dienstverlening van de gemeente aan ondernemers nog verder geoptimaliseerd worden. De gemeente Breda gaat zich aansluiten bij het elektronische bedrijvenloket. Een samenwerkingsverband op nationaal niveau van de Kamers van Koophandel, Belastingdienst en gemeentes, waar ondernemers informatie kunnen krijgen over de regelgeving die er in dit land bestaat. Een laatste belangrijk thema ­ en eigenlijk een beetje de vreemde eend in de bijt ­ waar vooral het Rijk enorm veel waarde aan hecht en waarvan ze hoopt dat alle steden dit uit gaan voeren, is het aanleggen van breedbandaansluitingen. De overheid ziet dit als een soort van infrastructuur voor de kenniseconomie en zet daarom zo hoog in.

Voorwaarden
Heel wat thema's staan er dus voor de gemeente Breda de komende jaren op de agenda. Thema's waar Breda in 2009 ook op afgerekend kan worden, want het merendeel van de doelstellingen moet behaald worden. "Het Rijk heeft ons echter wel een flink aantal voorwaarden gesteld waaraan we gebonden zijn en dit maakt de uitvoering wel eens lastig," moet Mylène Hodzelmans toegeven. "Enerzijds is het natuurlijk meer dan prettig dat we dat geld kunnen krijgen, maar anderzijds dwingen al die voorwaarden ons soms ook wel eens in die spreekwoordelijke spagaat, omdat we met de wensen van drie partijen te maken hebben; het Rijk, de gemeente en uiteraard de bedrijven. Komend najaar zullen er nog onderhandelingen plaatsvinden tussen de gemeente Breda en het Rijk over de gekozen ambities en de inzet van het geld."

Investeren
De komende jaren zullen in Breda door alle partijen de schouders er flink onder gezet moeten worden. Want tijd voor achterover leunen is er nu niet bij. Juist in tijden van economische neergang is het van het grootste belang te investeren, zodat daar later de vruchten van kunnen worden geplukt. En dat is exact wat de gemeente Breda in het kader van het Grote Steden Beleid, fase III van plan is.


...werft
Roosendalers slaan geld bij elkaar voor het Franciscus Ziekenhuis

...kiest
"We helpen de ondernemer bij het nemen van de juiste beslissingen"

...verovert
Onderscheidend ict-concept verovert de markt vanuit Oosterhout

...helpt
'PSB geeft je bij export een duwtje in de rug'

...dupeert
Opgelicht?

...belegt
De beleggings- adviseurs

...rijdt
Zakelijk onderweg

...overleeft
Samenwerken aan een solide basis voor continuïteit

...jubileert
Kiwanis Bergen op Zoom laat al 25 jaar zien wie en wat zij is

...groeit
Mini-ondernemingen blijven groeien

...netwerkt
'Het wordt weer een mooie beurs'

...innoveert
Innovatie en creativiteit staan de komende jaren centraal

...verwelkomt
The most American City of the Netherlands

...revitaliseert
Gezamenlijk de schouders eronder op Hazeldonk

...creëert
Een eigen plek voor creatieve industrie en technologie in Breda

...investeert
Grote Steden Beleid 2005 - 2009

...ontwikkelt
Nieuw bedrijventerrein aan de Adriaan Klaassenstraat

...onderneemt
KVO Keurmerk Veilig Ondernemen

...verandert
De groente- en fruitbranche in Breda

...verbetert
Gezamenlijk de schouders eronder

...vernieuwt
Nog groter, uitgebreider en succesvoller

...spreekt
In 't kort

...huisvest
Kansen voor ontwikkelaars?