In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
September 2004













advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl




Gezamenlijk de schouders eronder

Sinds de oprichting in 1997 heeft bedrijvenvereniging De Mark een grote mate van continuïteit aan de dag gelegd. Flink wat resultaten zijn inmiddels geboekt. Benieuwd naar de speerpunten voor de komende jaren knoopte de Ondernemer een gesprek aan met voorzitter Wim Merkx. Er staat namelijk heel wat te gebeuren.

Wim Merkx.

De drie industrieterreinen Emer-Noord, Emer-Zuid en Hintelaken ­ tezamen ondergebracht in bedrijvenvereniging De Mark ­ tellen zo'n 300 bedrijven. Ruim 100 hiervan zijn aangesloten bij De Mark. "Een aantal dat fors opgeschroefd moet worden," geeft Merkx te kennen. "Alleen door samen de schouders eronder te zetten, krijg je zaken daadwerkelijk van de grond. Dat is ook de reden dat ik vier jaar geleden 'ja' heb gezegd tegen het voorzitterschap. Er was een stuk verpaupering ontstaan; leegstand, slecht onderhouden straten, slechte verlichting en veel criminaliteit. De oprichters van De Mark waren toentertijd druk bezig met het ontwikkelen van een plan, waarmee naar de gemeente kon worden gestapt. Het idee bestond namelijk dat er wel voldoende aandacht werd besteed aan de ontwikkeling van nieuwe terreinen, nieuwe infrastructuur en bijvoorbeeld de aanleg van de HSL, maar dat wij onze eigen boontjes maar moesten doppen. Terwijl we natuurlijk wel Breda mede groot hebben gemaakt. Omdat ik vierkant achter dat plan stond, heb ik toegezegd die kar te willen trekken. Want een gezond bedrijf is één, maar ik wil toch ook wel dat deze terreinen een positieve uitstraling krijgen."

Sociaal-economisch klimaat
"De afgelopen jaren zijn we zeer actief bezig geweest met het verbeteren van het sociaal-economisch klimaat van zowel de bedrijvenvereniging, de bedrijven als de terreinen. Zo is samen met bedrijvenvereniging De Krogten de Stichting Contractbeheer opgericht, hetgeen geleid heeft tot gezamenlijke inkoop van energie, telefonie en afvalverwerking. Momenteel zijn we de mogelijkheden aan het onderzoeken om dit verder uit te breiden. Ook hebben we de gemeente een paar maal flink met de neus op de feiten gedrukt. Wij zijn de economische motor van deze stad. We zorgen voor werkgelegenheid en een stukje aantrekkingskracht. Want als het goed gaat met Breda komen er wellicht meer ondernemers, die het interessant vinden zich in Breda te gaan vestigen. Maar wat doen jullie nu eigenlijk exact voor ons? Die vraag hebben we daar neergelegd. De laatste tijd verloopt deze samenwerking wel veel vlotter. Temeer daar in de persoon van Jaap Lange een coördinator/accountmanager voor bedrijvenverenigingen is aangesteld."

Topprojecten
In mei van dit jaar heeft de staatssecretaris van Economische Zaken een lijst met 50 terreinen gepresenteerd, die voorrang inzake revitalisering krijgen. Emer-Hintelaken staat ­ samen met de Krogten ­ voor Breda op deze lijst van zogenaamde Topprojecten. De gemeente heeft hiervoor een bepaald budget ter beschikking gekregen en de komende maanden zal er dan ook uitvoerig overleg plaatsvinden tussen de verschillende belangenorganisaties over de vraag hoe deze gelden het meest optimaal kunnen worden besteed.

Criminaliteit
"Ik ben van mening dat beide plannen ­ want ook bedrijvenvereniging De Krogten heeft een (re)vitaliseringsplan liggen ­ naast elkaar gelegd moeten worden om te zien welke raakvlakken er bestaan. Van de gemeente zou ik graag een plan zien, hoe er gekeken wordt naar dit gebied binnen Breda. Op dit moment hebben we nog te maken met heel wat lege plekken, verpauperde gebouwen en bepaald achterstallig onderhoud aan straten. Hoe gaan we daar invulling aan geven? Hiernaast heeft natuurlijk ook elke ondernemer te maken met de waan van alledag: criminaliteit. De SBBB doet al veel aan preventie, maar ook de gemeente moet meer openstaan en meewerken aan een verdere verbetering van de veiligheid. Ik raad ondernemers aan om lid te worden van de SBBB, want dan staan we sterker in de aanpak van criminaliteit. Er zijn ondernemers die verder erg ontevreden zijn over de parkeermogelijkheden. Er moet ook betere verlichting komen. En er bestaat nog steeds geen goede verbinding met het station. Ideeën te over dus."

Mankracht
Al met al is Merkx wel positief gestemd, dat uiteindelijk (een groot deel van) alle obstakels uit de weg worden geruimd. "Maar daarvoor is wel mankracht nodig. Voor teveel bedrijvenverenigingen in Breda geldt helaas nog steeds, dat een relatief klein groepje enthousiaste mensen het werk verricht waar velen uiteindelijk van profiteren. Ik zou eigenlijk tegen iedereen willen zeggen: doe mee. Laten we er samen ­ ondernemers en gemeente ­ onze schouders onder zetten en deze terreinen het aanzien geven, dat ze verdienen. Want als iedereen enkel zijn eigen tuintje blijft onderhouden, maar niet omziet naar het groter geheel dan zal er nooit iets veranderen."


...werft
Roosendalers slaan geld bij elkaar voor het Franciscus Ziekenhuis

...kiest
"We helpen de ondernemer bij het nemen van de juiste beslissingen"

...verovert
Onderscheidend ict-concept verovert de markt vanuit Oosterhout

...helpt
'PSB geeft je bij export een duwtje in de rug'

...dupeert
Opgelicht?

...belegt
De beleggings- adviseurs

...rijdt
Zakelijk onderweg

...overleeft
Samenwerken aan een solide basis voor continuïteit

...jubileert
Kiwanis Bergen op Zoom laat al 25 jaar zien wie en wat zij is

...groeit
Mini-ondernemingen blijven groeien

...netwerkt
'Het wordt weer een mooie beurs'

...innoveert
Innovatie en creativiteit staan de komende jaren centraal

...verwelkomt
The most American City of the Netherlands

...revitaliseert
Gezamenlijk de schouders eronder op Hazeldonk

...creëert
Een eigen plek voor creatieve industrie en technologie in Breda

...investeert
Grote Steden Beleid 2005 - 2009

...ontwikkelt
Nieuw bedrijventerrein aan de Adriaan Klaassenstraat

...onderneemt
KVO Keurmerk Veilig Ondernemen

...verandert
De groente- en fruitbranche in Breda

...verbetert
Gezamenlijk de schouders eronder

...vernieuwt
Nog groter, uitgebreider en succesvoller

...spreekt
In 't kort

...huisvest
Kansen voor ontwikkelaars?