In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
September 2004













advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl




Spreekt Breda nog wel een woordje mee?
De groente- en fruitbranche in Breda

Breda heeft een naam hoog te houden als het aankomt op de handel van groente en fruit. Maar de laatste jaren lijkt de klad er een beetje in te zitten. Heel wat bedrijven zijn de stad uitgetrokken en daar is eigenlijk maar bitter weinig voor in de plaats gekomen.

Jack Aartsen.

Een bedrijf dat geen enkele intentie heeft Breda de rug toe te keren is Aartsenfruit. Sterker nog; dit toonaangevende handelsbedrijf in groente en fruit, dat bijna 100 jaar bestaat en al die tijd in deze stad heeft gezeten, ziet de toekomst hier vol vertrouwen tegemoet. Dat blijkt ook wel uit alle investeringen die er de afgelopen tijd gedaan zijn en binnenkort nog staan te gebeuren. Zoals bijna alle bedrijfstakken is ook de groente- en fruitmarkt de afgelopen jaren danig veranderd. In eigenaar/directeur Jack Aartsen vond de Ondernemer dan ook een prima gesprekspartner deze veranderingen ­ en de invloed daarvan op Breda ­ eens onder de loep te nemen. Ook kwamen we te spreken over de belangrijkheid van een sterk handelscentrum hier in Breda. En wat er voor nodig is, dat weer helemaal op de rit te krijgen. Uiteraard bleef in dat verband het nieuwe bedrijventerrein Heilaar-Noord niet onbesproken, want dat kan wel eens een belangrijke rol in het gehele proces gaan vervullen.

Steekjes laten vallen
"In de Nederlandse tuinbouw heeft zich de afgelopen jaren heel wat afgespeeld. Hier in Breda hebben sommigen aardig wat steekjes laten vallen. Vooral de wat kleinere handelaren werden steeds meer uit het oog verloren. En wij hebben daarvan geprofiteerd. Zodoende zijn we ons een zestal jaar geleden ook gaan bewegen op de markt van het Nederlands geteeld product." De vraag wat Aartsenfruit voor Breda betekent, wordt direct van een wedervraag voorzien. "Wat zou er gebeuren als Aartsenfruit zou vertrekken uit Breda?" Het antwoord is kort maar krachtig. "Dan is er van de groente- en fruitbranche hier niet veel meer over. Voorheen was er de RBT veiling, Aartsenfruit en daarnaast verschillende Bredase collega's, die elkaar prima aanvulden. Dat is nu veel minder het geval. De kracht van het groente- en fruitcentrum Breda is de afgelopen jaren alleen maar afgenomen. Dit vooral door alle veranderingen bij veiling RBT en nu Greenery. Daarentegen zijn wij blijven groeien. Aartsenfruit probeert het vaandel in Breda hoog te houden. Want als je nu kijkt naar wat er nog over is van het handelsterrein dan is dat eerlijk gezegd maar bitter weinig. Er bestaan nu wel plannen het veilingterrein weer te gaan herontwikkelen, maar vooralsnog zie ik er enkel kantorenterreinen bijkomen en geen handelsbedrijven in groente en fruit. En het zijn juist de handelsbedrijven die de trekkracht van zo'n centrum bepalen."

Ontsluiten
Die noodzaak van een sterk handelscentrum ­ en de positie daarbinnen van Aartsenfruit ­ wordt volgens Jack Aartsen de laatste tijd aardig onderkend. "Zo zijn de contacten met de gemeente Breda, college en wethouders momenteel prima te noemen. We hebben volledige medewerking gekregen bij onze uitbreiding, die momenteel in volle gang is. De gemeente Breda heeft ons zelfs een aantal jaar geleden gevraagd om het bedrijf 180 graden te draaien en in de toekomst niet meer te ontsluiten aan de Heilaarstraat zoals we nu (nog) doen, maar ons qua entree te gaan richten op het nieuwe plan Heilaar-Noord. Hierin hebben wij toegestemd, want evenals de gemeente zijn wij ook van mening dat het de veiligheid zal bevorderen. Als je al die honderden verkeersbewegingen dagelijks op ons terrein meemaakt, dan valt met bovenstaand voornemen alleen maar in te stemmen. Alleen moet er dan wel een optimale situatie gecreëerd worden en dat is momenteel absoluut niet het geval. Zoals de verkeerssituatie nu aangelegd is, kan deze mijn goedkeuring absoluut niet wegdragen. De wegen zijn veel te smal aangelegd en als we dan toch over 'veiligheid' spreken zal deze situatie alleen maar averechts gaan werken. Dit moet ­ en kan ook ­ anders."

Sterk handelscentrum
Al met al is Aartsen wel positief gestemd, dat vooral voor de verkeerssituatie een oplossing gevonden zal worden. Maar hoe zit het met de toekomst van deze branche in Breda? "We moeten vooruit kijken nu en samen ervoor zorgen dat er hier weer een sterk handelscentrum komt. De gemeente Breda zal daarin haar volledige medewerking moeten verlenen. Breda moet weer attractief worden als stad voor de groente- en fruitbranche. En zo'n plan als Heilaar-Noord is daar natuurlijk uitermate geschikt voor. Het zou een grote stap in de goede richting zijn als zich daar groente en fruit gelieerde bedrijven gaan vestigen."


...werft
Roosendalers slaan geld bij elkaar voor het Franciscus Ziekenhuis

...kiest
"We helpen de ondernemer bij het nemen van de juiste beslissingen"

...verovert
Onderscheidend ict-concept verovert de markt vanuit Oosterhout

...helpt
'PSB geeft je bij export een duwtje in de rug'

...dupeert
Opgelicht?

...belegt
De beleggings- adviseurs

...rijdt
Zakelijk onderweg

...overleeft
Samenwerken aan een solide basis voor continuïteit

...jubileert
Kiwanis Bergen op Zoom laat al 25 jaar zien wie en wat zij is

...groeit
Mini-ondernemingen blijven groeien

...netwerkt
'Het wordt weer een mooie beurs'

...innoveert
Innovatie en creativiteit staan de komende jaren centraal

...verwelkomt
The most American City of the Netherlands

...revitaliseert
Gezamenlijk de schouders eronder op Hazeldonk

...creëert
Een eigen plek voor creatieve industrie en technologie in Breda

...investeert
Grote Steden Beleid 2005 - 2009

...ontwikkelt
Nieuw bedrijventerrein aan de Adriaan Klaassenstraat

...onderneemt
KVO Keurmerk Veilig Ondernemen

...verandert
De groente- en fruitbranche in Breda

...verbetert
Gezamenlijk de schouders eronder

...vernieuwt
Nog groter, uitgebreider en succesvoller

...spreekt
In 't kort

...huisvest
Kansen voor ontwikkelaars?