In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Januari 2006

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Kamer van Koophandel wil minder regels

Op maandag 12 december hield de Kamer van Koophandel zijn jaarlijkse eindejaarsbijeenkomst in het Chasse Theater. De opkomst was groot. Het onderwerp Regelgeving en vermindering van administratieve lasten is hot bij ondernemend West-Brabant.


De uitreiking van de Bronzen Baksteen.

Na het welkomswoord van Jos Hamens, directeur van de KvK West-Brabant krijgt Driek van der Vondervoort, de burgemeester van Boekel het woord. Met zijn openingswoorden en Oost-Brabantse tongval pakt hij ogenblikkelijk de zaal in. "Kan de lamp een bietje uit. Ik doe de jas uit want alleen een ambtenaar werkt met de jas aan." Hij stelt zich voor als een eenvoudige boerenzoon uit De Kempen die eigenlijk niet veel te zeggen heeft. Een simpele boerenjongen die eenmaal als burgemeester in zijn gemeente verregaande maatregelen doorgevoerd om de regelgeving vanuit de lokale overheid te verminderen.
Regelgeving die neigt naar bemoeizucht en dat is iets waar ondernemers een gloeiende hekel aan hebben. Vermindering van de regelgeving kan tot een enorme administratieve lastenverlaging leiden. Dat heeft de sympathiek burgemeester aan den lijve ondervonden. Als voorbereiding op zijn speech op de eindejaarsbijeenkomst ontving hij een enorm pak papier over het onderwerp vereenvoudiging van de regelgeving. "Dat had best wat minder gekund en dan hadden we onze eerste besparing binnen!" Ondernemers in de zaal geven hem een applaus.

Bouwvergunning aan de balie
Van der Vondervoort geeft vervolgens een power-point presentatie met aansprekende voorbeelden hoe zijn gemeente de vereenvoudiging van regelgeving op een vernieuwende manier aanpakt. "Wij geven de verantwoordelijkheid terug aan de bewoners en sinds we dat doen is de leefomgeving en het sociaal-culturele klimaat verbeterd en de sociale cohesie vergroot. Bouwvergunningen zijn in Boekel aan de balie te verkrijgen. Een ambtenaar zorgt voor de kwaliteitsborging maar de verantwoordelijkheid ligt voornamelijk bij de aanvrager. Achteraf vindt er een toetsing plaats. Een enorme besparing op de kosten en inzet van ambtenaren. Als gemeente moeten we meer langs de zijlijn meekijken en niet te veel bepalen." En dat kunnen de aanwezige bestuurders in hun zak steken. Burgemeester van de Vondervoort neemt afscheid: "Houdoe!"
"Het zoete tegemoet" Jan Schipper, voorzitter van de Kamer van Koophandel is zichtbaar in zijn nopjes met de woorden van Van de Vondervoort. Het is koren op zijn molen. In zijn toespraak pleit hij voor ruim baan voor ondernemers en daar hoort geen overdreven bemoeizucht van een overheid bij.

De heer v.d. Vondervoort tijdens zijn presentatie.

Schipper vertelt dat de West-Brabantse economie in de lift zit. "De investeringsbereid is groot. De Kamer van Koophandel zet zich in om dat mogelijk te maken. We zetten ons in voor vereenvoudiging van de regelgeving, bevorderen van de innovatie en het stimuleren van de woningbouw." Dat laatste is hard nodig. De West-Brabantse economie liep maar liefst." Ruimte in ondernemen ziet hij ook in het nieuwe bedrijventerrein Moerdijkse Hoek.
"Met Moerdijkse Hoek, centraal gelegen in de Rijn-Schelde Delta, krijgt West-Brabant de kans om haar economische positie verder te versterken en de werkgelegenheid op peil te houden." Hij sluit zijn verhaal af met, zoals hij toegeeft, een geleende uitspraak. "We laten de zure periode achter ons en gaat het zoete tegemoet."

De heren Bruinix en Rutten.

Hierna volgt de uitreiking van de Bronzen Baksteen. De gemeenten Woensdrecht en Etten-Leur ontvangen ieder de symbolische prijs voor hun woningbouwbeleid. Etten-Leur heeft haar woningvoorraad met 16 procent uitgebreid. Woensdrecht haalde de gestelde prognoses.
Schipper vertelt in de nazit dat hij erg tevreden is over de opkomst."Zo'n bijeenkomst is ook een gelegenheid voor ondernemers om te netwerken en zaken te doen. We mogen best trots zijn op ondernemend West-Brabant die zelfbewust kansen weet te benutten. Wij willen als Kamer van Koophandel daarin ons steentje bijdragen." Dat doet de Kamer ondermeer door het project Vereenvoudiging regelgeving te bekostigen. Met dit project wil de KvK daadwerkelijk de administratieve lasten die gemeenten bij het bedrijfsleven veroorzaken reduceren.

"Monopoliegedrag is passé"
De heer Fränzel, burgemeester van de gemeente Woensdrecht is voorzitter van de stuurgroep die de administratieve lastenverlichting gaat aanpakken. "Ondernemers en overheid hebben in de stuurgroep Vereenvoudiging van gemeentelijke regelgeving de krachten gebundeld om samen te komen tot een concrete aanpak." Hij is erg te spreken over dit initiatief van de KvK. "We zitten nog in de eerst fase waarin SIRA Consulting alle vergunningen en de verbetermogelijkheden samen met de gemeenten bekijkt.

De heer Hamers tijdens zijn presentatie.

Daarna worden de administratieve lasten, geldigheidsduur, aanvraagtijden, transparantie noodzaak van de vergunning en dienstverlening onder de loep genomen." Hij vertelt dat in een latere fase het bedrijfsleven in beeld komt. "Zij geven aan waar de prioriteiten liggen.
Daarna volgt per gemeente een actieplan waarin alle verbetermogelijkheden zijn vastgelegd." Hij weet dat de ondernemers en overheden vaak in twee verschillende werelden leven. "Maar het is goed en van deze tijd dat wij ons proberen te verplaatsen in onze klant, ondernemend West-Brabant.
Het monopoliegedrag van de overheid is definitief passé."De regelgeving vanuit de overheid is wel eens te ver doorgeslagen, erkent hij. "Aan de andere kant blijft de overheid natuurlijk verantwoordelijk voor de veiligheid en algemeen belang van de burgers. Dat is en blijft de belangrijkste taak."

De opkomst was groot in het Chasse Theater.

Desgevraagd denkt Fränzel niet dat het project vermindering van regels door ambtenaren als bedreigend wordt ervaren. "Nee hoor, ambtenaren zijn over het algemeen heel loyaal. Zij hebben al die regels ook niet verzonnen. Zij beseffen zich terdege dat minder regels hard nodig zijn en worden daarin gesteund door de bestuurders."
De Kamer van Koophandel mag terugkijken op een geslaagde eindejaarsbijeenkomst waarin het laat zien dat West-Brabantse ondernemers en overheden elkaar weten te vinden.


...evolueert
De MKB'er, het oog in de orkaan

...riskeert
'Waarom zou het mij niet lukken?'

...helpt
WIM© Europe: de handigste hulp voor elke keuken!

...ontwikkelt ideëen
Spil zorgt voor uitvoering innovatieve ideeën

...stagneert
West-Brabantse woningbouw stagneert

...winkelt
Wie winkelt waar en waarom?

...registreert
Op tijd bedrijf uitschrijven

....regelt
Kamer van Koophandel wil minder regels

...belegt
De Beleggingsadviseurs

...verenigt zich
ZLTO speelt belangrijke rol in ontwikkeling agrarische sector

...reguleert
Nederlandse overheid zet agrarische sector op achterstand

...scoort
West-Brabant en Zeeland scoren hoog voor glastuinbouw

...verandert
Grote betrokkenheid kenmerkt de sector

...innoveert
Belangrijke rol voor technologie in land- en tuinbouw

...groeit
Dynamiek moet blijven

...zoekt de ruimte
Ruimte om te ondernemen

...creëert
Nieuwe mogelijkheden voor het boerenbedrijf

...onderneemt
De jeugd heeft de toekomst

...organiseert
Regio Business Dagen West-Brabant 2006

...wenst

...rijdt
Onderweg

...verhuist
Kantorenmarkt krabbelt voorzichtig uit dal

...verbetert
Versteviging relatie betrokkenen essentieel voor verbetering kantorenmarkt

...kiest
Rijkman Groenink Nederlander van het Jaar