De jeugd heeft de toekomst
Wat voor elke sector geldt, doet dat ook voor de agrarische; jonge ondernemers hebben de toekomst! Zij willen en durven risico's te nemen om te experimenteren, omdat zij zich ervan bewust zijn dat zij zich moeten onderscheiden om een goede boterham te kunnen verdienen.
Biologisch akkerbouwer Jan Koenraadt uit Dinteloord voor zijn gloednieuwe schuur.
De agrariër van nu is een echte ondernemer, hij maakt bewuste keuzes en denkt na over de richting waar hij met zijn bedrijfsvoering heen wil. Dat levert vaak verrassende resultaten op.
Voor de praktijk, uit de praktijk
Rens Kuijten is zo'n jonge ondernemer. Op 1 januari 2001 richtte hij samen met zijn compagnon FarmsBest Holland op, specialist, innovator en voorloper op het gebied van Veldkrachtvoeders® met vestigingen in Sterksel en Etten-Leur. 'Het idee voor dit concept is ontstaan in de periode dat ik namens een internationaal landbouwadviesbureau onafhankelijk landbouwkundig advies gaf aan ondernemers. Ik begreep niet waarom ons vee mengvoer moest eten dat bestaat uit allerlei rest- en grondstoffen die uit alle windstreken kwamen en waarvan de specificaties niet altijd bekend waren, terwijl we ze ook oogstproducten zoals maïs, granen, bonen en erwten kunnen geven, die met zorg en toewijding als krachtvoer zijn geteeld op Nederlandse akkerbouwgronden', aldus Rens. 'Daarmee was FarmsBest Holland een feit. Het is een gecombineerd akkerbouw/loonbedrijf. Daarnaast bieden we agrarische ondernemers een breed assortiment producten en diensten aan, ter ondersteuning en verbreding van hun rendement.
Optimale kwaliteit
Door de oogst met een aangepaste combine vroeg (vochtig) te dorsen, blijft de kwaliteit optimaal. Het product wordt geplet en vervolgens geperst in een folieslurf met een diameter van twee meter. Veldkrachtvoeders® zijn 100% natuurlijk. Wij koppelen de voerplannen van onze afnemers met de teeltplannen van onze akkerbouwers. Daarmee ondersteunen wij dus de teelt bij de akkerbouwer, we regelen de oogst en leveren het product af bij de veehouder. Ons afzetgebied is heel Zuid-Nederland. Desgewenst kunnen wij ook de rantsoenering van het melkvee van onze afnemers verzorgen. Het gehele traject is traceerbaar en zuiver.
Aan veehouders die zelf Veldkrachtvoeders® willen telen op het eigen bedrijf bieden wij een compleet pakket producten en diensten.
Volop kansen
Als je creatief met de bestaande markt om te gaan, positief bent én bereid bent risico's te dragen, biedt Nederland volop kansen voor een goed bestaan in de agrarische sector.
Net zoals elke andere sector heeft de onze ook voor- en nadelen. Voordelen zijn dat hier 'rijke' consumenten wonen, die onze producten kunnen kopen en we over goede logistieke mogelijkheden kunnen beschikken. Bovendien zijn wij in staat topkwaliteit te leveren. Daarvoor moeten wij wel aan hoge eisen voldoen, maar dat kunnen we, die voorsprong hebben we op veel andere landen.'
Bijzondere nieuwbouw
Biologisch akkerbouwer Jan Koenraadt uit Dinteloord heeft een bijzondere gloednieuwe schuur ontworpen als vervanger van de 144 jaar oude, die was afgebrand met alles wat er in stond. 'Ik had niets over en moest van voren af aan beginnen', vertelt hij. De nieuwe schuur moest modern zijn, maar net zo'n mooie ouderwetse uitstraling hebben als zijn voorganger. Uiteindelijk heb ik gekozen voor metalen wanden met pvc potdekselprofiel en steenstrip bekleding aan de buitenzijde en een betonnen binnenwand. Aan de voorzijde en zijkant van de 30 x 25 meter grote schuur hebben de ramen en garagedeuren een gebogen bovenzijde. Die geven die ouderwetse uitstraling. Aan de achterzijde bevindt zich onder de vijf meter brede overstek een grote vierkante sectionaaldeur. Daar is ook het raam vierkant. De nok is open, zodat vogels kunnen in- en uitvliegen. Ook de uilen zijn weer terug. De oogst wordt niet meer vrij in de schuur gestort, maar in kisten opgeslagen.
De schuur is neergezet door de Mercedes onder de schurenbouwers, de Belgische aannemer Lambert Geerkens. Hij onderscheidt zich van menig collega doordat hij nauwelijks bouwafval heeft.'
Rens Kuijten, mede-oprichter van FarmsBest Holland.
Biologisch
Vijf jaar geleden is Jan Koenraadt overgestapt op biologische akkerbouw. 'Hoewel die aan nog meer regels is gebonden dan de traditionele, heb ik geen moment spijt van mijn beslissing gehad. Doordat geen gebruik wordt gemaakt van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen, onderscheiden biologisch geteelde producten zich met hun groeiwijze en zuivere smaak van traditioneel geteelde. Mijn teelt is bovendien meer divers dan voor de omschakeling. Ik verbouw nu graszaad, tarwe, aardappelen, knolselderij, boontjes, doperwten, spinazie en uien.'
NAJK
Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) ondersteunt en behartigt de belangen van agrarische jongeren. De meesten van hen zijn er lid van. In januari 2006 gaat het project 'Nieuwe Wegen' van start. Dit project geeft hen de kans om door middel van workshops van gedachte te wisselen over nieuwe wegen van ondernemen. De workshops staan onder begeleiding van experts die maatwerk kunnen leveren op het gebied van onder andere productie, economie en marketing.
|