In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
April 2003













advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl




Ambachtelijk krijt maken voor bijna de gehele Nederlandse markt

Veel startende ondernemers weten al geruime tijd, voordat ze hun bedrijf opzetten, in welke branche ze werkzaam willen zijn. Maar er zijn ook ondernemers, die het ondernemerschap gewoon overkomt. Ze krijgen een unieke kans om een bedrijf over te nemen en het is aan hen te besluiten of ze dat willen. Dit overkwam ook Wilbert van Strien.



Toen Wilbert jonger was, wilde hij altijd zelfstandig ondernemer worden. Maar eenmaal ouder, werden deze plannen minder belangrijk. Jarenlang werkte hij met veel plezier in de detail- en groothandel van de golfbranche. Totdat de 'kans' zich opeens aandiende. Via via werd aan Wilbert gevraagd of hij interesse had een krijtbedrijf over te nemen: de toenmalige eigenaar had geen opvolger. Hij wilde zijn bedrijf verkopen, omdat hij de pensioengerechtigde leeftijd had bereikt. Van Strien: "In het begin dacht ik, wat moet ik nou met krijt? Maar toen ik uit louter nieuwsgierigheid toch een kijkje ging nemen in het bedrijf, was ik binnen één minuut van gedachten veranderd. Ik besloot deze unieke kans met beide handen aan te grijpen." Inmiddels is het zijn derde jaar in de krijtbranche en Van Strien heeft nog geen moment spijt van zijn eerdere beslissing gehad."



Opgericht door K. de M.
Van Strien is de vijfde eigenaar van Kadeem merkkrijt. De naam Kadeem bestaat al meer dan 75 jaar en is opgericht door K. de Mol. Wilbert: "Ofwel door K. de M. Als je dit snel zegt, hoor je Kadeem. Zo is de eerste eigenaar ook aan de naam gekomen. Deze merknaam is inmiddels een begrip is in de industrie. Iedereen kent Kadeemkrijt. Wat voor ons een pen is, is voor mensen die werkzaam zijn in de bouw, het 'krijtje'. Regelmatig verliezen ze het, wat ik overigens niet erg vind."

Rhinoc Kadeem levert verschillende soorten krijt: van merkkrijt, verkeersstiften, speksteenkrijt tot schoolbordkrijt. Het onuitwisbare Kadeem merkkrijt, ook wel vetkrijt genoemd, wordt voornamelijk gebruikt tijdens constructiewerkzaamheden door installateurs, elektriciens en bouwvakkers, in de bouw- en banden- industrie, bij asfalteren en bij gas- en waterfilters. De basis van het krijt is paraffine. De verschillende kleuren geven een optimale herkenbaarheid op een gekleurde ondergrond en het is onuitwisbaar. Het merkkrijt is uniek: je kunt er mee op een gladde ondergrond schrijven. Zelfs op nat rubber of marmer kun je markeringen aanbrengen. De politie gebruikt verkeersstiften bij het uittekenen van verkeersongevallen of misdrijven. De samenstelling van de verkeersstiften is nagenoeg hetzelfde als die van het merkkrijt. Het grote verschil is zit hem in de dikte van het krijt. De dikte is noodzakelijk, omdat de politie er veelal mee op een ruwe ondergrond werkt. De aangebrachte lijnen blijven zelfs in slechte weersomstandigheden duidelijk zichtbaar. Het speksteenkrijt is een 100% natuurproduct. Speksteen vind je op veel plaatsen in de wereld in de natuur. De samenstelling is vaak verschillend. Speksteen heeft de eigenschap dat de markeringen ook onder extreem hoge temperaturen zichtbaar blijven. In de ijzerverwerking en bij laswerkzaamheden wordt dit krijt dan ook regelmatig gebruikt.



Een ambachtelijk productieproces
De 33-jarige ondernemer heeft nog aantekeningen uit de beginperiode van het bedrijf. Hierin staat omschreven op welke manier dat eerste merkkrijt gemaakt werd. Vroeger maakten ze zelfs de kleurstoffen nog zelf. De tijden zijn veranderd en organische kleurstoffen koopt de krijtleverancier in. Het merkkrijt maakt hij nog steeds zelf in zijn werkplaats. Hoewel het productieproces geheim is, wil Wilbert toch een tipje van de sluier lichten: "De paraffine verhit ik eerst in een grote pan, vervolgens meng ik het met andere grondstoffen. Daarna giet ik het mengsel in een gietmal, laat het uitharden en na een kwartier zijn de krijtjes hard genoeg om ze uit de mal te persen. Het verdere uitharden gaat vanzelf." Het verpakken doet Wilbert zelf. Het productieproces geeft bijna geen afval, want als een krijtje toevallig een keer breekt dan kan hij het gewoon opnieuw smelten. Van Strien heeft momenteel zo'n 85 % van de Nederlandse markt in handen. Zijn markt verbreden in Nederland is dus niet echt een optie. Daarom is hij druk bezig andere markten aan te boren en zijn geluk in het buitenland te beproeven. Contacten heeft hij inmiddels al in België, Frankrijk en Amerika. Waarschijnlijk wordt het krijt binnenkort een exportproduct.

Meer informatie
Rhinoc Kadeem
Heuvelstraat 2
5101 TC Dongen
Tel: 0162 - 311665
Fax: 0162 - 311876
E-mail: info@kadeem.nl
Internet: www.kadeem.nl


...adviseert
Metaalbedrijf uit Gilze ook succesvol in Thailand

...start
Ambachtelijk krijt maken voor bijna de gehele Nederlandse markt

...vraagt
Enquête naar West-Brabantse economie

...stimuleert
Scholing voor recreatie- ondernemers stimuleert

...adviseert
KvK wil branche- overleg voor Breda

...behaalt
KvK West-Brabant wint verkoopprijs

...helpt
TIM helpt bedrijven meer rendement uit de website te halen

...evalueert
"Echt makkelijk is het niet gegaan..."

...kijkt terug
Jochem Vlemmx: "We hebben de tijd ook wel meegehad..."

...wint
Internet in het Brabantse voetlicht

...rijdt
Zakelijk onderweg

...onderneemt
Grensoverschrijdend zaken doen

...belooft
Organisatie belooft spetterende Regio Business Dagen in Breda

...huisvest
Markendaal: wonen en werken ontmoeten water

...informeert
Deelnemerslijst BKD Roosendaal

...nomineert
"Hoe dichter we bij de uitreiking komen, hoe meer competitie gevoel we krijgen"

...spreekt
In 't kort