In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
April 2003













advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl




Zakelijk Onderweg
Roadster en roadster-coupé, smart's klassiekers in de dop

Binkytoys...
Met de gelijktijdige introductie van de nieuwe smartlijn roadster, roadster-coupé en City-coupé 2nd generation, stelt deze primus inter pares onder de kleine merken, een daad van jewelste. Zelden in de geschiedenis was het zo duidelijk dat een merk er slag van heeft louter klassieker(tje)s in de markt te zetten. Met de roadster en de roadster-coupé is dit onmiskenbaar het geval.


Smart Roadster

Speelgoedkarretjes lijken het, als je oppervlakkig kijkt. Maar wie het genoegen heeft eens te mogen instappen voor een flinke rit, waarbij de grenzen van de auto's worden opgezocht, weet dat de twee nieuwe smartjes met speelgoed niks van doen hebben. Liefhebbers van open rijden doen er goed aan, indien ze een keuze maken in de onderste prijsregionen der cabriolets, een stevige proefrit met deze hebbedingen aan te vragen. Weliswaar zijn de motoren piepklein (700 kubieke centimeter slechts) maar voorzien van de allerlaatste techniek, turbomotoren en twaalf kleppen (het zijn driecilinder blokjes). Bovendien hebben de twee rasechte sportwagentjes wel veel anabolen geslikt maar ze zijn zoals dat in de bodybuild wereld heet: droog. Geen greintje vet zit eraan en dat drukt het gewicht waardoor ze toch nog soepel en venijnig van hun plaats komen zodra het gaspedaal wordt gevloerd. Rasechte sportwagentjes, dat zijn het. En of je nu voor de raodster kiest, of voor de iets hoger geprijsde roadster-coupé (nog fraaier van vormgeving) maakt hierbij eigenlijk nauwelijks verschil. In uitlaatgeluid overigens wel. De dichte achterkap van de coupé (die boven de zitplaatsen overigens te openen is) laat het uitlaatgeluid nog extra resoneren. Ik ben een liefhebber van stille auto's maar dit geluid werkte verslavend... Zonde om een cd'tje op te zetten derhalve. Genieten gaat beter zonder... Samengevat komt het erop neer dat beide autootjes gigantjes zijn. Ze passen als een schoen om je voet. In eerste instantie worden ze geleverd met een motor met een vermogen van 60 kW. Later dit jaar komt de roadster met een iets zwakker uitgevoerde krachtbron op demarkt (45 kW). In Portugal, waar we konden testrijden, was deze variant nog niet voorhanden. De prijzen (60 kW) beginnen bij 24.400 euro, de 45 kW die later komt gaat 19.650 euro kosten, een aanzienlijk verschil. Smart doet niet aan kortingen bij aankoop.


Smart Roadster & Smart Roadster Coupé

Op engelenvleugels gedragen...
De nieuwe E Combi zal wel een succes worden, daaraan hoeven we niet te twijfelen. De E-klasse van Mercedes-Benz behoort tot de best geconstrueerde modellen van het ogenblik. Ook nieuw, op de Autosalon van Genève debuteerde hij, is de E 400 Cdi. De meest krachtige dieselmotor die Mercedes-Benz in huis heeft, vier liter cilinderinhoud met biturbo techniek, is in het vooronder van deze superauto gelepeld. De auto krijgt er een stoeterij van 260 paarden door. In luttele seconden (6,7) sprint deze Benz naar de honderd kilometer per uur grens. De topsnelheid is begrensd op 250 km/h. Nog maar tien jaar geleden waren dit ongekende waarden. Dankzij de toepassing van een balansas tussen beide cilinderrijen biedt deze E ook een ongekend soepele en stille loopcultuur. Enige tijd geleden was ik in de gelegenheid om vrij uitgebreid met de S 400 Cdi te toeren en dan blijkt dat je op generlei wijze een auto met benzineinspuiting mist. De V8 diesel van Mercedes-Benz is zó krachtig en geruisloos dat je jezelf als op engelenvleugels gedragen door het verkeer begeeft. In het voordeel van de E spreekt nog dat in deze moeilijke tijden een E-klasse niet zo 'poenig' overkomt als de grotere broer. Wellicht is dit voor ondernemers een punt van overweging toch te kiezen voor een E. Al is het dan met de krachtigste dieselversie van Das Haus. Het spreekt voor zich dat je op het gebied van luxe niet veel meer te wensen hebt als je in deze Benz stapt. Prijzen zijn nog niet bekend.


Mercedes E 400 Cdi


Interieur Mercedes E 400 Cdi

Veel Peugeot-nieuws in Genève
Peugeot draait op volle toeren. Op de Salon van Genève presenteerde het leeuwenmerk een aantal auto's die nog dit jaar in productie gaat. Het meest tot de verbeelding spreekt zonder twijfel de 307 CC (coupé/cabriolet) met een zelfde stalen vouwdak als het kleinere broertjes 206 meekreeg. Deze auto is in wezen de opvolger van de 306 cabriolet, maar is wel op een danig hoger niveau getild. Tweede auto die bij Peugeot in de spotlights wordt gezet is de 206 RC. Peugeot heeft enige tijd geleden besloten haar meest sportieve modellen de naam RC mee te geven, de 206 RC wordt dus een topper binnen het 206-programma. Nog dit jaar gaat-ie in productie. Wie zich graag sportief op de weg verpoost maar wel ruimte nodig heeft, heeft wellicht iets aan de 807 GT. De auto is er nog niet in defitieve versie, maar dat die zal komen staat wel haast vast. De auto beschikt over een krachtige V6 motor en een luxueus interieur.


Peugeot 307 CC


Peugeot 807 GT


...adviseert
Metaalbedrijf uit Gilze ook succesvol in Thailand

...start
Ambachtelijk krijt maken voor bijna de gehele Nederlandse markt

...vraagt
Enquête naar West-Brabantse economie

...stimuleert
Scholing voor recreatie- ondernemers stimuleert

...adviseert
KvK wil branche- overleg voor Breda

...behaalt
KvK West-Brabant wint verkoopprijs

...helpt
TIM helpt bedrijven meer rendement uit de website te halen

...evalueert
"Echt makkelijk is het niet gegaan..."

...kijkt terug
Jochem Vlemmx: "We hebben de tijd ook wel meegehad..."

...wint
Internet in het Brabantse voetlicht

...rijdt
Zakelijk onderweg

...onderneemt
Grensoverschrijdend zaken doen

...belooft
Organisatie belooft spetterende Regio Business Dagen in Breda

...huisvest
Markendaal: wonen en werken ontmoeten water

...informeert
Deelnemerslijst BKD Roosendaal

...nomineert
"Hoe dichter we bij de uitreiking komen, hoe meer competitie gevoel we krijgen"

...spreekt
In 't kort