In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
April 2003













advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl




Handelsrechtadvocaten stellen stevige contracten op
Grensoverschrijdend zaken doen

Het grensoverschrijdend ondernemen maakt een flinke progressie door. Advocaat/ondernemer mr René de Groot uit Terneuzen kan erover meepraten. Hij is partner bij advocatenkantoor Adriaanse & van der Weel en staat aan het roer van de afdeling contracten- en aansprakelijkheidsrecht. Het advocatenkantoor heeft vestigingen in Terneuzen en Middelburg waar in totaal 24 advocaten werkzaam zijn. Men heeft verleden jaar bewust geïnvesteerd in nieuwe kantoren met het oog op de Westerschelde-tunnel.


Mr. René de Groot "Intellectuele uitdaging"

Het toonaangevende Zeeuwse advocatenkantoor richt zich vooral op bedrijfsleven en overheid. De 42-jarige De Groot heeft regelmatig van doen met ondernemers die grensoverschrijdend zaken doen. "Duitsland is de belangrijkste zakenpartner van Nederland en er zijn ook veel Zeeuwse bedrijven die zaken doen met onze Oosterburen. Internationale handelscontracten zijn veel ingewikkelder dan puur nationale contracten. Je zorgt bijvoorbeeld voor clausules waardoor de aansprakelijkheid van de ondernemer beperkt wordt. Momenteel ben ik bezig met een ondernemer die in Rusland een fabriek wil opzetten, terwijl de machines vanuit Spanje geleverd worden. Hoe voorkom je dat die ondernemer zijn geld kwijt raakt. Stel dat zijn Russische zakenpartner failliet gaat of stel dat het schip halverwege de reis van Spanje naar Rusland zinkt. Het moet allemaal zo geregeld worden dat de ondernemer zo min mogelijk risico loopt. Voor internationaal opererende ondernemers komt er op juridisch gebied veel kijken. De contracten kunnen behoorlijk dik zijn. Als handelsjurist geef je voorlichting over de aard en inhoud van de risico's die met het sluiten van de handelstransacties gepaard gaan. Natuurlijk kan niet elk risico vermeden worden want de business must go on. Wat je wel kunt doen is de risico's voor de ondernemer inzichtelijk en beheersbaar maken."

Advocatenbloed
De aloude kerntaken van een advocaat zijn adviseren en procederen. Bij business to business juristen ligt de nadruk vooral op het juridisch advies. Bij de juridische interactie tussen ondernemers maakt René de Groot een onderscheid tussen drie fases. "Fase 1 is welke mogelijke problemen er kunnen ontstaan en fase 2 is het oplossen of beheersbaar maken van die problemen. Als het toch mis mocht gaan dan schuw ik ook het klassieke advocatenbloed niet: procederen dus." Handelsrechtjuristen kunnen niet alleen een geschil voorleggen bij de nationale rechter, maar ook bijvoorbeeld bij de internationale kamer van koophandel, the International Chamber of Commerce in Parijs (ICC). "Anders val je terug op de algemene regels van internationaal privaatrecht en is er een vette kans dat in bovengenoemde casus dan een Russische rechter bevoegd is. En probeer dan je geld maar eens te krijgen." De Groot, die tevens rechter is bij de Rechtbank Maastricht en voorzitter van de klachtencommissie Ziekenhuis Zeeuws-Vlaanderen, legt uit dat hij als handelsjurist 'zichzelf verkoopt aan ondernemers'. "Advies en bijstand in procedures. Ik vergelijk het wel eens met een patiënt en een ziekenhuis. In de voorfase probeer je een ziekte te voorkomen en schrijf je een pilletje voor (dat is het juridische advies). Als het niet anders kan moet er geopereerd worden (dat is het procederen)."

Zwaartepunt
De Terneuzense advocaat heeft als het ware de beschikking over een aktetas vol met juridische producten die hij aan de ondernemer slijt. "Van klein, midden tot groot bedrijf met als zwaartepunt de kanaalzone en Vlissingen Oost. Van mega industriële bedrijven tot de bakker om de hoek die een nieuwe broodmachine wil aanschaffen." Hij legt uit dat grote bedrijven vaak bedrijfsjuristen in dienst hebben die goed zijn in het onderkennen van juridische problemen. 'Als je dit doet kan er dat gebeuren'. Ze zijn meer generalist. De ene dag hebben die juristen te maken met milieurecht, de volgende dag met een ontslagzaak. "Voor meer specifieke problemen wendt men zich vaak tot ons advocatenkantoor. Wij zijn er meer voor ad hoc advies, voor juridisch advies op maat, in dit specifieke geval. Het gezegde 'schoenmaker blijf bij je leest' geldt ook voor ons. De advocaten bij ons hebben allen hun eigen specialismen en voor zeer specifieke situaties kunnen we cliënten ook doorverwijzen naar advocaten buiten ons kantoor via Netlaw, een samenwerkingsverband van meer dan 350 advocaten."

Huisjurist
René de Groot en zijn kantoorgenoten zijn huisjurist voor veel Zeeuwse bedrijven. Een ondernemer belt bijvoorbeeld naar zijn vaste contactpersoon in Terneuzen waarop die advocaat zijn klant zelf helpt ofwel deze verwijst naar een collega die in het betreffende rechtsgebied gespecialiseerd is. Bijvoorbeeld naar advocaat/ondernemer Diel Boere die de afdeling arbeidsrecht leidt. Doelgroep vormen de Zeeuwse ondernemers. Adriaanse & van der Weel behartigt bij arbeidsrechtzaken altijd de belangen van de ondernemers. Een verschil met de algemene, kleinere, advocatenpraktijken waarbij dezelfde jurist de ene keer aan de zijde van de werknemer staat en de andere keer aan die van de werkgever. Deze advocaten zijn in feite generalist en hebben te maken met praktijksituaties variërend van ontslagzaken tot cases van een omgevallen schutting en rijden onder invloed. René koestert de professie van handelsrechtadvocaat. "Ik zou nooit meer iets anders willen doen. De afwisseling en de intellectuele prikkeling van dit vak spreekt me zo aan. En hoe moeilijker, hoe liever."


...adviseert
Metaalbedrijf uit Gilze ook succesvol in Thailand

...start
Ambachtelijk krijt maken voor bijna de gehele Nederlandse markt

...vraagt
Enquête naar West-Brabantse economie

...stimuleert
Scholing voor recreatie- ondernemers stimuleert

...adviseert
KvK wil branche- overleg voor Breda

...behaalt
KvK West-Brabant wint verkoopprijs

...helpt
TIM helpt bedrijven meer rendement uit de website te halen

...evalueert
"Echt makkelijk is het niet gegaan..."

...kijkt terug
Jochem Vlemmx: "We hebben de tijd ook wel meegehad..."

...wint
Internet in het Brabantse voetlicht

...rijdt
Zakelijk onderweg

...onderneemt
Grensoverschrijdend zaken doen

...belooft
Organisatie belooft spetterende Regio Business Dagen in Breda

...huisvest
Markendaal: wonen en werken ontmoeten water

...informeert
Deelnemerslijst BKD Roosendaal

...nomineert
"Hoe dichter we bij de uitreiking komen, hoe meer competitie gevoel we krijgen"

...spreekt
In 't kort