In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
September 2003













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be




Jochem Heessels en Monique Krieken van barbecuecafé Het Heilig Boontje
"We hebben zó hard gewerkt!"

TERUGBLIK OP STARTERS - Dik 2,5 jaar geleden beet Niels van Loon als nieuwbakken ondernemer het spits af van onze succesvolle reeks verhalen over startende ondernemers. De komende maanden kijken we terug, hoe is het de starters van toen vergaan. Bestaat hun zaak nog, was er groei of voerden teleurstellingen uiteindelijk de boventoon.



"Als je me een jaar geleden had gevraagd of het hele traject van de opstart van ons bedrijf me is mee- of tegengevallen, had ik vast en zeker gezegd: tégen! We hebben zo godsvreselijk hard moeten werken. Tachtig, negentig uur per week en dat 52 weken achter elkaar. Dan word je wereldje zo klein: werken en slapen. Iets anders was er eigenlijk niet. Pas nu zijn we langzamerhand op een punt gekomen waarop ik zeg: ja, het heeft een plek gevonden." Monique Krieken is de partner van Jochem Heessels. Twee jaar geleden startten ze samen barbecuecafé Het Heilig Boontje op de Markt van Oosterhout.

Jochem Heessels: "Toch is het uiteindelijk wel goed en tamelijk vlot gegaan. Natuurlijk, we hebben hard gewerkt, maar ik vind dat we toch heel snel onze plaats binnen Oosterhout hebben verworven. Niet alleen bij het publiek, maar ook bij onze collega horecaondernemers. Iedereen komt hier wel." Een half jaar heeft het geduurd voor 'de loop' in de zaak kwam. Monique Krieken: "We zijn in mei of juni begonnen, en vanaf december ging het eigenlijk goed. Oorspronkelijk gokten we op een tweetal doelgroepen, publiek dat een grand café bezocht en de restaurantgasten. Dat is niet helemaal gelukt." Heessels: "Dat kun je tevoren kennelijk niet helemaal goed inschatten. Gokten we in het begin op 50/50 café- en restaurantgasten, inmiddels weten we dat die verhouding op 10/90 ligt. Nu hebben we ons bedrijf daaraan aangepast. We hebben wat barkrukken weggehaald en er een paar tafeltjes bijgezet. Nu is alles meer in verhouding met elkaar. Achteraf bezien is de combinatie grand café en barbecuecafé kennelijk niet zo gelukkig gekozen. Je wilt graag creatief zijn maar soms schiet je daar kennelijk in door. Ach ja, je kunt niet alles tevoren weten." Het slavenbestaan van het eerste jaar mag het tweetal dan wat zijn tegengevallen (Monique: 'Jochem vond het minder erg hoor, die is altijd wat optimistischer ...'), er staan positieve zaken tegenover. Jochem Heessels: "We konden veel makkelijker aan goed personeel komen dan we gedacht hadden. We hebben een leuk team met mensen die echt iets voor elkaar overhebben. Dat is natuurlijk heel plezierig. We hebben nu een team van twee full- en zes parttimers in dienst." Monique vult hem lachend aan: "Ja, vergelijk dat eens met toen we hier twee jaar geleden begonnen. Een heel verschil. Als ik terugkijk vind ik het ook onbegrijpelijk dat het 'pas' twee jaar is. Het lijken er wel tien! Terugkijkend vind ik minstens twee zaken heel belangrijk. Dat we in zo'n korte tijd de zaak hebben kunnen opbouwen is een geweldige kick voor je zelfvertrouwen. We weten nu dat we dit kunnen. Iets anders is dat ik het belangrijk vind om jezelf te blijven ontwikkelen. Ook buiten je bedrijf om. Blijven lezen, interesses behouden. Een bedrijf heeft meer dan één doelstelling. Zo gaan we binnenkort iets doen voor WarChild. Belangrijk toch? Vinden onze medewerkers (gelukkig) ook. Verscheidene van hen wilden dan direct belangeloos komen werken. Ook dat doet goed!"


...behartigt
MKB West-Brabant

...start
Secretarieel werk doorgelicht

...ontdekt
Freefloat™. Gat in de markt voor dj's

...verhoogt
KvK tegen verhoging toeristenbelasting

...verandert
Elektronisch uittreksel nu rechtsgeldig

...rijdt
Zakelijk onderweg (deel 1)

...evalueert
"We hebben zó hard gewerkt!"

...kijkt terug
"Een plant die water moet hebben..."

...reikt uit
Ondernemen is topsport

...rijdt
Zakelijk onderweg (deel 2)

...beveiligt
Beveiliging moet worden gedragen door ondernemers

...vergroot
Gemeente volop bezig met veiligheid

...informeert
Gemeente kieskeurig met bedrijfsgrond

...spreekt
In 't kort

...organiseert
Evenementencomplex met uitstraling

...bevordert
Breda wordt kennisstad

...revitaliseert
Revitalisering voor logistiek bedrijventerrein

...realiseert
Bedrijventerrein Heilaar-Noord: ruimte voor ondernemers

...investeert
"Verbeter je omgeving, begin bij jezelf!"

...toeneemt
Meer werk door vergrijzing

...afneemt
Afkoeling economie laat ook winkelmarkt niet ongemoeid

...onderneemt
Meer winkelplannen dan ooit