In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
September 2003

advertenties
www.storimansenpartners.nl
www.deondernemer.com
www.sitesupport.nl
Gemeente volop bezig met veiligheid

Zoals het een burgervader betaamt, raakt ook burgemeester Rutten van Breda welhaast niet uitgesproken over zijn stad. "Breda heeft de meeste Amerikaanse bedrijven van Nederland. Dat is niet zomaar. Het is hier goed ondernemen met alle voordelen van een uitstekende bereikbaarheid en een aantrekkelijk vestigingsklimaat. Verder is het natuurlijk ook prima wonen in Breda." Om die voordelen intact te houden, is de gemeente volop bezig met het vergroten van de veiligheid in de stad.Kort na zijn aantreden als burgemeester van Breda trad Rutten in gesprek met de bestuurders van SBBB. Deze stichting verzorgt de collectieve beveiliging van bedrijventerreinen. "Dat is een prachtig initiatief en een prima samenwerking tussen overheid en ondernemers. In de begintijd had men last van 'meeliftgedrag' van ondernemers. Ik denk dat die problemen ondertussen redelijk opgelost zijn," aldus Rutten, die beaamt dat er toch nog te veel wordt ingebroken in Bredase bedrijfspanden. Het experiment voor de beveiliging van bedrijventerrein Steenakker wordt door de burgemeester dan ook onderschreven. Het 'Keurmerk Veilig Ondernemen' moet leiden tot een beveiliging die continue wordt aangepast aan de laatste ontwikkelingen. De gemeente heeft met het logistieke bedrijventerrein Hazeldonk een bijzonder terrein binnen de gemeentegrenzen. "Ik noem het de Poort van Europa. Er zitten heel mooie ondernemingen. Denk aan Daewoo en General Motors. Er gebeuren daar zeer interessante dingen, maar ook wat mindere zaken. Met name in het verleden zijn de drugsrunners een veiligheidsrisico geweest. Daar is met het zogeheten A-team fors op ingezet en de overlast is ver teruggebracht," aldus Rutten.

Convenant
Een succes dat de afgelopen jaren is behaald op beveiligingsgebied betreft het afgesloten horecaconvenant voor de binnenstad. "Gemeente, politie en horecaondernemers hebben over en weer prestatieovereenkomsten gemaakt. Elke avond in het weekend komen hier vijftienduizend mensen stappen en dan gebeurt er natuurlijk wel eens iets. Het is echter sinds het convenant relatief rustig." Gedachte achter het convenant was om 'de neuzen' dezelfde kant te laten uitwijzen. Rutten vertelt: "Een belangrijk actiepunt van de gemeente is het cameratoezicht, maar ook de andere verlichting is heel wezenlijk. Na sluitingstijd gaat alle verlichting sterker schijnen, waardoor bezoekers uit zichzelf vertrekken. Het zijn relatief kleinere zaken. We moeten bijvoorbeeld zorgen dat de afvalbakken tijdig zijn geleegd en er openbare toiletten zijn." Regelmatig vragen andere gemeenten het Bredase horecaconvenant op en passen dat vervolgens aan op hun locale situatie.

Georganiseerde actie
De zogeheten inloopstraten - de vroegere straten naar de stad - van Breda, Boschstraat, Ginnekenstraat en Haagdijk, kenmerken zich van oudsher door veel detailhandel. De Haagdijk kampt al enige jaren met een mindere uitstraling. De gemeente investeerde in nieuwe bestrating. Toch liep het in de Haagdijk al snel weer mis. "Er waren teveel ontwikkelingen in growshops en belshops. Die expansie deed de straat geen goed. Als gemeente kunnen we daar weinig aan doen, maar we hebben wel alle controlerende instanties daar heen gedirigeerd. Bouw- en woningtoezicht, Brandweer, Belastingdienst, Douane, KPN Telecom en de Keuringsdienst van Waren zijn daar eens gaan kijken. De gevestigde ondernemers van de Haagdijk waren daar erg tevreden over. We zullen die acties ook vaker organiseren," zegt Rutten. Na de belangrijke beveiligingsproblematiek praatte burgemeester Rutten enthousiast verder over andere projecten van de stad. De ontwikkelingen op Hoogeind, revitalisering van Hazeldonk, het digicentrum van Breda en niet te vergeten de Bavelse Berg. Over deze onderwerpen leest u op de volgende pagina's meer.


...behartigt
MKB West-Brabant

...start
Secretarieel werk doorgelicht

...ontdekt
Freefloat™. Gat in de markt voor dj's

...verhoogt
KvK tegen verhoging toeristenbelasting

...verandert
Elektronisch uittreksel nu rechtsgeldig

...rijdt
Zakelijk onderweg (deel 1)

...evalueert
"We hebben zó hard gewerkt!"

...kijkt terug
"Een plant die water moet hebben..."

...reikt uit
Ondernemen is topsport

...rijdt
Zakelijk onderweg (deel 2)

...beveiligt
Beveiliging moet worden gedragen door ondernemers

...vergroot
Gemeente volop bezig met veiligheid

...informeert
Gemeente kieskeurig met bedrijfsgrond

...spreekt
In 't kort

...organiseert
Evenementencomplex met uitstraling

...bevordert
Breda wordt kennisstad

...revitaliseert
Revitalisering voor logistiek bedrijventerrein

...realiseert
Bedrijventerrein Heilaar-Noord: ruimte voor ondernemers

...investeert
"Verbeter je omgeving, begin bij jezelf!"

...toeneemt
Meer werk door vergrijzing

...afneemt
Afkoeling economie laat ook winkelmarkt niet ongemoeid

...onderneemt
Meer winkelplannen dan ooit