In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juli 2004













advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl




De Beleggingsadviseurs

Defensief alternatief
Diederik Bertens - ABN Amro Bank, Senior beleggingsadviseur

Veel beleggers vragen zich momenteel af of het bij deze lage rentestand nog interessant is om in obligaties te beleggen. Als de lange rente op termijn immers verder stijgt dan is het minder aantrekkelijk om geld langdurig tegen een vaste rente weg te zetten. De huidige obligatierendementen zijn relatief laag (10 jaar Staat: effectief ca 4,4%) en de koersen van obligaties zullen dalen als de rente stijgt. Perpetuele obligaties (leningen met een relatief hoge couponrente waarvan de aflossingsdatum niet met zekerheid vastligt) en high yield leningen (risicovollere bedrijfsobligaties) hebben hier in het algemeen meer meest last.

Aangezien veel analisten inderdaad van een verdere rentestijging uitgaan, worden er in de markt steeds meer innovatieve beleggingsvormen ontwikkeld die een defensief alternatief vormen. Zo zijn er obligaties die de eerste jaren een aantrekkelijke rente genereren (tussen de 5 en 6%) en waarvan de rente in de jaren daarna afhangt van de prestaties van een ruim gespreid mandje van aandelen. Ook zijn er obligatie-achtige produkten die dusdanig zijn ontwikkeld dat een rentestijging geen negatief effect heeft danwel een variabele couponrente kenmerken. En tot slot zijn er nog de al langer bekende garantie- en click-fondsen. Voor de belegger die defensieve alternatieven zoekt, zijn er dus ruime voldoende keuzemogelijkheden.


De beste beleggingsfondsen in uw portefeuille
Mark van Rijswijk - Fortis bank, Senior beleggingsadviseur

Er bestaan wereldwijd duizenden beleggingsfondsen in elke denkbare beleggingscategorie. De fondsbeheerders hanteren zeer diverse beleggingsstijlen en -strategieën. Elke manager heeft zijn eigen specialiteit. Bovendien loopt de kwaliteit van de fondsbeheerders sterk uiteen. Het is dus belangrijk de juiste fondsen voor uw portefeuille te selecteren. Dit hoeven niet per definitie de fondsen van uw eigen bank te zijn. De laatste tijd bieden steeds meer banken dan ook fondsen van andere partijen aan. Banken richten een gespecialiseerde afdeling op die zich uitsluitend bezighoudt met het beoordelen van de verschillende fondsen. Een geselecteerd fonds wordt onderworpen aan een onderzoek waarbij niet alleen de prestaties tegen het licht worden gehouden, maar ook de reputatie van de beheerder en de organisatie die achter hem staat. Op deze wijze ontstaat een zogenaamde "reference-list" met daarop de beste fondsen van de verschillende aanbieders. Wanneer een fonds op deze lijst voorkomt, is er een voortdurend toezicht op de prestaties en de risico's die het fonds neemt om de resultaten te behalen. Voor de belegger biedt dit de volgende voordelen: altijd toegang tot de beste fondsen in de markt, beleggen in fondsen die niet in het palet van de eigen bank voorkomen en, niet onbelangrijk, lagere kosten. De meeste banken (ook Fortis Bank) bieden namelijk de fondsen van de voorkeurslijst aan tegen een gereduceerd tarief. Vraag er eens naar bij uw beleggingsadviseur.

Fortis Bank is positief over de regio Oost-Europa en de sector
financiële dienstverlening. Fondsen: Baring GUF Eastern Europe Fund
en Fortis L Fund Equity Finance World.


Luchtbel uit obligatiekoersen
Rob Jansen - ING bank, Senior adviseur beleggen ING Private Banking

Nu de indicatoren in de VS, Europa en Japan recentelijk steeds duidelijker wijzen op doorzetting van het hogere groeitempo verschuift de aandacht naar een mogelijk oplopende inflatie. Daarbij komt dat de olieprijs nog steeds hoog is. Dit gevoegd bij de tekenen van afkoelingsmaatregelen in China en toenemende problemen op het geopolitieke front verklaart de onzekerheid waarin de aandelenmarkten zich momenteel bevinden. De cumulatie van factoren verhindert het feit dat een oplopende rente wordt opgevat als een gezond teken van economische groei.

De 10 jaarsrente is de laatste maanden sterk opgelopen tot bijna het hoogste punt in 1,5 jaar (circa 4,4%). Dit na een dieptepunt in maart van zo'n 3,8%. Op korte termijn verwachten we niet dat er een groot gevaar is voor een verdere forse stijging van de lange rente en dus een daling van de obligatiekoersen. We staan dan ook niet langer meer negatief tegenover obligaties. Om het koersrisico van uw obligatieportefeuille verder te verminderen bij een oplopende rente kunt u voor een gedeelte in de portefeuille ook een obligatie opnemen, waarbij de coupon variabel is. Ieder kwartaal wordt de rente die u ontvangt dan aangepast aan de actuele marktrente. Bij een stijgende marktrente profiteert u dus mee.

Tips:
Sectoren industrie, energie en nutsbedrijven
Obligaties met variabele coupon


Onterecht wantrouwen
Cor Wijtvliet - F. van Lanschotbankiers, Analist

Het gaat niet goed op de financiële markten. De meeste indexen laten tot dusverre een klein plusje of een klein minnetje zien. De belegger heeft er allemaal weinig vertrouwen in, zo lijkt het. Het is zelfs zo erg dat sommige beleggingsfondsen de instroom van nieuw geld weigeren. Bij gebrek aan afdoende beleggingsmogelijkheden houden veel fondsen ook grote kasposities aan. Blijkbaar meent de belegger dat de meeste aandelen aan de prijs zijn en bekijkt hij met argusogen de macro-economische omgeving. Kernbegrippen die beleggers afschrikken zijn rentestijging, inflatie, hoge olieprijzen en Irak. Als hij echter door zijn eigen somberheid heen zou kijken, dan moet hij vaststellen dat het met heel veel bedrijven goed gaat. De uitkomsten over het eerste kwartaal van 2004 laten zien dat de winsten weer fors groeien. Ook zal hij kunnen vaststellen dat de kasstromen de afgelopen twee jaren enorm gezwollen zijn. In de VS groeiden de kasstromen in het eerste kwartaal van dit jaar met ruim $ 1.1 biljoen, een niveau dat we nog niet eerder gezien hebben. Die enorme stroom zal waarschijnlijk iets minder worden, aangezien in 2005 fiscale voordelen komen te vervallen. Tot zijn verrassing zou de belegger ten slotte kunnen vaststellen dat de balans van veel bedrijven weer gezond is. De schuldpositie is in veel gevallen geen probleem meer. Bedrijven hebben meer dan voldoende armslag om de belegger te verleiden. Een mogelijkheid is om andere bedrijven over te nemen om sneller te groeien en meer winst te maken. Succes is echter niet gegarandeerd. Maar wat beslist helpt om de gunst van de belegger te verwerven is het verhogen van de dividenduitkeringen. Dat merkt hij direct in zijn portemonnee.

F. van Lanschot is positief over de sectoren Energie, Farmacie, Financials en Software & Services


Olie en Greenspan zetten de toon
Erik Elst - Rabobank Breda, Adjunct directeur Beleggingsadvies en Vermogensbeheer

Het recente besluit van de OPEC om het olie aanbod te vergroten, zorgde ervoor dat de olieprijs in een week tijd daalde van 39 dollar naar zo'n 35 dollar per vat Brent-olie. Op de beurs wordt dit als positief ervaren, omdat daarmee het risico afneemt dat de olieprijs een belemmering gaat vormen voor de wereldwijde economische groei. De Amerikaanse werkgelegenheid nam in mei wederom toe met maar liefst 248.000 banen en bovendien werden de cijfers over maart en april opwaarts bijgesteld. De Amerikaanse banenmachine draait dus op volle toeren en dat is goed nieuws voor de economie.

Keerzijde van dit goede economische nieuws is wel dat het renteklimaat verslechtert. Zoals Alan Greenspan enkele weken geleden constateerde tijdens een toespraak in Londen, begint de inflatie in de Verenigde Staten op te lopen en daar passen hogere rentes bij. Naar verwachting zal de FED dan ook eind juni, voor het eerst sinds mei 2000, de rente gaan verhogen waarna verdere verhogingen zullen volgen. De opmerkingen van Greenspan zorgden ervoor dat de Amerikaanse tienjaarsrente opliep naar 4, 8 %. Ook de olieaandelen zijn door de hoge olieprijzen verder gestegen. Indien we naar de beurzen kijken dan zijn we negatief voor de Amerikaanse aandelenmarkt omdat wij die relatief duur vinden bij een verder oplopende rente. Veel positiever zijn we voor de Nederlandse markt. Voorzichtig zijn er de eerste tekenen van herstel en de beurs is niet te hoog gewaardeerd.

Onze favorieten hierbij zijn Koninklijke Olie, ING en Philips.


Creatief met geldbeleggingen......
Jos Leeser - SNS bank, Hoofd vermogensbeheer

De lage spaarrente, de verwachte oplopende kapitaalmarktrente en een haperende aandelenmarkt.

Waarheen met uw geld?. Bij een rentevergoeding van 3% afgezet tegen de inflatie en de 1,2% (fiscale heffing) weet u al op voorhand dat u weinig verdient (verliest). Bij een economisch herstel zijn obligaties met een vast rente onaantrekkelijk, een rentestijging van 1% punt bij een 10-jarige staatslening levert 8% koersverlies op. Tweemaal de jaarrente. De populaire perpetuele (eeuwigdurende) leningen doen het nog iets slechter met 15% verlies. Het is maar dat u het weet. Recent zijn er obligaties geïntroduceerd waarbij de rente(coupon) per kwartaal wordt aangepast. De rente wordt gebaseerd op de 10-jarige kapitaalmarktrente + een opslag. Vaak zijn ze wel in achtergestelde vorm en eeuwigdurend. Dit soort obligaties zijn mogelijk interessant, een rentestijging kan hiermee worden opgevangen. Varianten hierop met verschillende voorwaarden zijn verkrijgbaar.

The rising star in beleggersland is de hedge fund sector. Ondanks de beursperikelen hebben deze fondsen goed gepresteerd. De sector waarschuwt nu zelf dat er veel te veel geld binnenstroomt wat belegd moet worden.

Gevolg: minder scherpe selectie van beheerders en beleggingen. En we weten uit het verleden wat dit betekent.


...onderneemt
Jong MKB West-Brabant, het netwerk voor actieve, startende ondernemers

...start
Expansie in tijden van een mindere economie

...innoveert
Innoveren tegen lage kosten? Het kan!

...verleid
160 West-Brabantse ondernemers'verleid'

...dupeert
Acquisitiefraudeurs weer actief

...informeert
Seminar CE Markering

...stopt
Stoppen is vaak moeilijker dan beginnen

...organiseert
Bijeenkomst Collegiaal in en uitlenen personeel in de metaalbranche

...belegt
De beleggings- adviseurs

...doneert
Haringparty Kiwanisclub O'hout: 9000 Euro voor goede doelen

...kiest
Wie wordt ondernemer van het jaar?

...rijdt
Zakelijk onderweg

...wisselt
Jobrotation binnen ROC West-Brabant

...steunt
Roosendaalse ondernemers steunen Villa Pardoes

...integreert
'Grensoverschrijdend E-business project HZ voor het MKB'

...zeilt
Zeilevenement voor ondernemers en managers

...ondertekent
Nieuwe toekomst Zeelandhallen

...viert
Nieuwkomers tijdens lustrum BOS

...leest
In 't kort

...investeert
2003: vier miljard belegd in commercieel vastgoed

...realiseert
Plannen Moerdijkse Hoek stap verder

...verheugt
NVM Bedrijfs Onroerend Goed werkt samen met onderwijsinstellingen