In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Mei 2002













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be




Zekerheid is belangrijk voor Claas Borgers
Niet vooruitkijken, maar vooral omhoog

Als de slingers van een pendule rollen walsen langzaam over het zojuist gestorte Zeer Open Asfalt Beton van de startbaan op vliegveld Seppe in Bosschenhoofd. Over een afstand van 830 meter (de taxistrip niet meegerekend) is ­ dank aan het mooie weer ­ de verharde baan van Seppe nog eerder gereedgekomen dan in de planning was voorzien. Een van de vaste gebruikers van vliegveld Seppe is ABB-directeur Claas Borgers (57). Als enthousiast piloot ziet hij veel voordelen van vliegen in het algemeen en van een verharde baan op Seppe in het bijzonder.

ABB-directeur Claas Borgers

"Natuurlijk ben ik geweldig blij met het gereedkomen van de harde baan hier", vindt Borgers. "Een harde baan geeft zoveel meer zekerheid te kunnen starten en landen dan een grasbaan. Voor privévluchten maakt dat misschien niet zoveel uit, maar als je het vliegveld ook zakelijk wilt gebruiken, is dat gegeven uiteraard van groot belang. Een beurs of symposium bezoeken in het buitenland doe je gemakkelijker als je een vliegtuig tot je beschikking hebt. Het scheelt gewoon enorm in de reistijd. Zekerheid hebben dat je daadwerkelijk kunt vertrekken én landen is daarbij van eminent belang natuurlijk. Met een grasbaan is dat niet altijd mogelijk, zeker niet van september tot april. Het is natuurlijk frustrerend als je niet kunt vertrekken omdat de baan te nat is. Met deze verharde baan is díe kou in ieder geval uit de lucht. Meer zekerheid dus, wat het klein zakelijk vliegverkeer hopelijk ten goede komt."


Dit zogenaamde commuterverkeer zal de komende jaren wellicht aan belang winnen. Door het grote aantal files op de West-Europese wegen kijkt een toenemend aantal zakenlieden niet alleen vooruit, maar vooral omhoog. Daar ligt een mogelijke oplossing. Wie vreest dat hierdoor meer overlast voor omwonenden ontstaat, wordt door Borgers gerustgesteld. "Door de doorlopende vernieuwing van de luchtvloot komen er steeds meer moderne vliegtuigen en ook de kleinere profiteren mee van de afnemende geluidsproductie ervan. Moderne toestellen zijn namelijk aanzienlijk geruisarmer dan oudere exemplaren en hebben meer vermogen waardoor ze sneller en met grotere snelheid kunnen stijgen. Daardoor neemt geluidsoverlast af. Bovendien komt hier een voordeel van een verharde baan om de hoek kijken. Ook hierdoor kunnen vliegtuigen sneller loskomen van de grond en naar een hoogte stijgen waarbij geen overlast meer bestaat. Na twee kilometer is een vliegtuig al zodanig gestegen dat je het niet meer hoort; voor moderne kisten is die afstand zelfs nog aanzienlijk korter."

Kortste weg
Ook vergroting van de veiligheid speelde een rol bij de verharding van de baan. Claas Borgers: "In de vorige situatie, met een grasbaan, was het mogelijk dat je bij een landing op nat gras ineens achterstevoren kwam te staan doordat remmen door de natheid werd bemoeilijkt. Een leerling die een (te) harde landing maakt en daarbij een schokbreker afbreekt heeft nu heel wat meer kans het er goed af te brengen dan op een grasbaan, waar die schokdemper in het gras kon haken. Het gebeurt niet veel gelukkig, maar een kans was er altijd. Als een van de nadelen voor de omgeving wordt vaak genoemd dat het milieu extra wordt belast. Daar wil ik toch een kanttekening bij maken. Moderne vliegtuigen verbruiken bij gelijke afstand niet meer dan een auto waarbij in sommige gevallen zelfs met autobrandstof kan worden volstaan in plaats van (overdreven) gezuiverde kerosine. Bovendien moet je rekenen dat je met een vliegtuig de kortste weg neemt en dat scheelt globaal zo'n dertig procent in de reisafstand. Gevolg: minder uitstoot. Maar zelfs als het zo is dat het milieu lokaal meer wordt belast kun je jezelf afvragen of dat niet eerlijker is dan die overlast naar Schiphol te 'exporteren'. Twaalf procent van het Schiphol verkeer komt uit Brabant. We moeten hierin misschien onze eigen verantwoordelijkheid sterker nemen. Dat klinkt iets eerlijker, toch? En hoewel ik eventuele problemen hierin beslist niet wil bagatelliseren is het toch zo dat het maar om een heel klein percentage gaat van het geheel. In Nederland vliegen zo'n zeshonderd kleine toestellen rond. Zet dat af tegenover miljoenen auto's en je ziet hoe marginaal deze uitstoot globaal zal zijn. En grote verschuivingen binnen deze aantallen zijn voorlopig niet te verwachten. Op vliegveld Seppe worden wel veel trainingsvluchten gehouden. Misschien zou het op termijn een idee zijn die te verplaatsen naar een trainingsstripje op de Maasvlakte. Dat zou minder vliegbewegingen geven op Seppe waardoor we wellicht meer zakenvluchten zouden kunnen genereren. Niet alleen goed voor de bedrijven die hiervan gebruik willen maken, maar ook voor de bedrijven die hiervan op de luchthaven zelf afhankelijk zijn. Ongebreidelde groei is overigens uitgesloten; het aantal vliegbewegingen is aan strikte limieten gebonden."

Er wordt weleens gedacht dat vliegen met een eigen toestel duur is, maar dat valt, volgens Claas Borgers, eigenlijk wel mee. "Je koopt al een goed gebruikt toestel voor zo'n dikke 50.000 euro. Bovendien schrijf je op een occasion vliegtuig niet veel af. De eerste drie jaar van een toestel is dit nog wel het geval, daarna wordt de afschrijving zo'n beetje door inflatie gedekt. De restwaarde is dus heel hoog en je kunt een vliegtuig natuurlijk gemakkelijk delen met wat andere bedrijven. Zo doen wij het ook en dat scheelt aanzienlijk in de kosten. Een zakelijk vliegtuig biedt natuurlijk veel voordelen voor een bedrijf omdat je vanaf een regionale luchthaven heel vlot kunt vertrekken en maar een korte reistijd hebt. Ik dien mijn vluchtplan per fax in vanuit het bedrijf en kan een kwartier later al daadwerkelijk in de lucht zitten. Bijkomend voordeel: relaties die meevliegen staat meestal een vlucht langer bij dan een lekker dinertje. Ze weten het zich na jaren soms nog te herinneren."


...vliegt
Niet vooruitkijken, maar vooral omhoog

...start
Een studiereis om van te dromen

...stimuleert
Syntens stimuleert en geeft het voorbeeld

...rijdt
Zakelijk Onderweg

...schrijft
Studenten schrijven ondernemingsplan voor West-Brabantse mkb

...organiseert
Veel belangstelling voor TOV Teteringen

...steunt
JBC succesvol met robotica

...creatief
Creativiteit lost vraagstukken op

...onderneemt
Een beetje lef en gewoon keihard werken

...regelt
Na zonneschijn komt regen ...

...promoot
Imagocampagne Zeeland: geen poespas

...werkt
Etten-Leur bruist van de plannen

...ontwikkelt
Volop werk voor MKB Etten-Leur

...denkt
Industriële Kring denkt na over invulling parkmanagement

...ontmoet
"De Roode Looper" uit voor Etten-Leurse ondernemers

...bouwt
Blikvanger op Vosdonk Zuid

...bouwt
"De drempel moet onder de vloer liggen"

...beslist
Commisseurs zijn het klankbord voor ondernemers

...spreekt
In 't kort

...huisvest
Dominante positie Noord-Brabant

...onroerend goed
BOG blijft "peoples business"