'80 procent van faillissementen onnodig'
Schade door mismanagement valt te herstellen Volgens PricewaterhouseCoopers zijn verreweg de meeste faillissementen onnodig. Het consultancybureau heeft vorig jaar 80 procent van zijn noodlijdende klanten er bovenop weten te helpen.
In alle stilte richtte PricewaterhouseCoopers (PwC) vorig jaar een speciale afdeling op om noodlijdende bedrijven van de ondergang te redden. Deze Business Recovery Unit kwam er precies op tijd, want het aantal faillissementen in Nederland steeg vorig jaar met 49 procent. Dat is meer dan in ieder ander Europees land.
Mismanagement
Naar eigen zeggen is de noodhulp van PwC bijzonder succesvol. Van de bijna-failliete bedrijven komt 80 procent er weer bovenop. Die score is mogelijk omdat de meeste faillissementen ontstaan door mismanagement - al wijst het noodlijdende bedrijf zelf liever op externe factoren of persoonlijke omstandigheden. Een interimdirectie verricht dan wonderen, aldus PwC.
Daarnaast vergroten ook de gunstige prognoses voor de economie de overlevingskansen. Venture capitalists stappen graag in een goedkoop, noodlijdend bedrijf om snel winst te kunnen maken. Failliet gaan is dus bijna altijd onnodig, meent PwC, mits er een deugdelijk management is.
Dag en nacht paraat
De Business Recovery Unit bestaat uit een team van accountants, bankiers, fiscalisten, crisismanagers en andere specialisten. Zij staan dag en nacht paraat om in actie te komen. En dat is nodig, want het is altijd haastwerk, zegt directeur Bernt Kok. Ook dat is een teken van mismanagement. 'Bedrijven bellen ons pas om 5 voor 12. Dat beperkt het aantal oplossingen enorm in vergelijking met de mogelijkheden als je om half 12 binnenkomt. Te vaak houden managers problemen onder de tafel. Ze doen alsof er niets aan de hand is, uit angst voor de gevolgen. Menselijk, maar wel funest. Hoe eerder je recovery specialisten erbij betrekt, des te meer alternatieven je hebt om tot een succesvolle recovery te komen.'
Bron: Zibb.nl