In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Mei 2002













advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl




Na zonneschijn komt regen...

In de vorige aflevering van Bedrijven in zwaar weer’ kwam het faillissement aan bod. Het merendeel van organisaties zal er echter alles aan doen om aan een dergelijk debacle te ontkomen. Toch kan het zo zijn dat een bedrijf vroeg of laat in zwaar weer terechtkomt. In samenwerking met de afdeling Business Recovery Services van PriceWaterhouseCoopers Amsterdam kijken we naar wat er gebeurt wanneer een organisatie in de ziedende zee ten onder dreigt te gaan.
Aan het woord zijn Chris A. Pronk en Edwin Weststrate, beiden werkzaam als assistant director bij PriceWaterhouseCoopers.



Chris Pronk

Bedrijven in zwaar weer.
Chris Pronk: “Organisaties hebben een levenscyclus. Een idee wordt geboren, het bedrijf wordt in de markt gezet en op een bepaald moment neemt de omzet toe, het resultaat neemt toe, kortom het gaat uitstekend. Tot het moment dat er vergelijkbare producten op de markt komen. Er komt concurrentie en de ondernemer moet zich realiseren dat er iets moet gebeuren. Als hij niks doet, wordt de toekomst erg lastig. Op dit moment kan hij, pro-actief, nog iets doen. Er zijn nog mogelijkheden genoeg. Mogelijkheden die verder verdampen naarmate hij langer wacht met iets te doen. Dan kan er een crisissituatie komen. Het gebeurt wel dat we een telefoontje krijgen van een bank of partner binnen het bedrijf met de sinistere mededeling: ik vertrouw het niet. Of erger: het is nu woensdag en vrijdag moeten de salarissen de deur uit maar er is geen geld voor. Als het kan ga je er dan zo snel mogelijk heen. Op zo’n moment probeer je door middel van een zogenaamde quick scan door te lichten hoe het bedrijf er werkelijk voorstaat. Je past crisismanagement toe. Is er geld of valt dat nog ergens te lenen. Je probeert eventueel met de fiscus tijdelijk wat te regelen, benadert crediteuren of er iets valt te regelen. In wezen probeer je tijd te kopen, tijd die je nodig hebt om te overleven, adem te halen. En te bedenken wat je moet doen om het hoofd boven water te houden.”
Edwin Weststrate: “Door middel van een recoveryplan proberen we inzicht te krijgen in mogelijkheden die het bedrijf heeft. Hoe ziet de productportfolio eruit? Waar is de firma goed in en hoe valt dit te continueren. Dit soort zaken leg je vast in een restructureringsplan. Soms is het goed om bepaalde bedrijfsonderdelen te verkopen.”
Chris Pronk: “Het ligt er een beetje aan op welk moment wij binnenkomen en ook wel aan de bedrijfstak. In een IT-bedrijf is het heel erg belangrijk om de salarissen op tijd te betalen. IT’ers die geen salaris krijgen zijn meteen naar de concurrentie vertrokken en zonder mensen kun je geen bedrijf verkopen natuurlijk.” Edwin Weststrate: “Het is belangrijk dat je in een crisissituatie grip krijgt op de kasstromen. Kunnen betalingen eventueel worden uitgesteld, hoe staat de balans erbij, is er kasgeld. Misschien kun je, als er grote voorraden zijn, die tegen een (gereduceerde) prijs verkopen. Je koopt tijd om te overleven en over de toekomst na te denken. Cash, cash, cash, daar draait het even om op zo’n moment.”


Edwin Weststrate

Te makkelijk
Chris Pronk: “Je kunt je afvragen waar het nou vaak fout gaat in organisaties. Internationaal onderzoek heeft uitgewezen dat feiten toch te laat of niet worden onderkend. Je hoort ondernemers soms zeggen: de markt is zo slecht, maar dat is vaak te makkelijk. Als ondernemer moet je tijdig signaleren en daarop actie ondernemen.” Edwin Weststrate: “Ondernemers zijn vaak optimisten. Ze denken dat na regen zonneschijn komt en soms is dat ook zo. Ze hebben een heilig geloof in hun product en de problemen zijn van tijdelijke aard en – als we hen moeten geloven – zeker niet structureel. Feit is echter dat we soms glashelder krijgen dat de omzet al jaren daalt en dat de markt ook niet echt gunstig (meer) is voor hun product. Dan is het weinig aannemelijk dat hierin plotseling een omslag komt. Iets waarin ondernemers soms zeer hardnekkig willen blijven geloven.”
Chris Pronk: “Het is natuurlijk duidelijk dat je in een crisissituatie een organisatie niet kunt aansturen volgens een consensusgedachte. Je kunt niet eerst drie dagen overleggen voor er een besluit valt. Zo werkt het dan niet meer; dat komt een paar maanden later misschien wel weer. De eerste gedachte is dus: zien te overleven. Soms is het in een dergelijke situatie al heel lastig om te zien hoe ernstig het is. Iedereen kent de befaamde schoenendoos met bonnetjes, maar het gebeurt (helaas) ook dat die schoenendozen op verschillende afdelingen staan en dat niet helemaal duidelijk wordt op welke afdelingen nou precies... Dan is het soms onbegonnen werk. Dan rest je ook weinig anders dan te zeggen: sluit maar af. Dan is het te laat geweest.”

In de volgende afleveringen van ‘Bedrijven in zwaar weer’ gaan we in op vijf zaken die belangrijk zijn binnen een bedrijf. De financiële positie, de managementprocessen, productportfolio, strategie en producten en hun marketing.


...vliegt
Niet vooruitkijken, maar vooral omhoog

...start
Een studiereis om van te dromen

...stimuleert
Syntens stimuleert en geeft het voorbeeld

...rijdt
Zakelijk Onderweg

...schrijft
Studenten schrijven ondernemingsplan voor West-Brabantse mkb

...organiseert
Veel belangstelling voor TOV Teteringen

...steunt
JBC succesvol met robotica

...creatief
Creativiteit lost vraagstukken op

...onderneemt
Een beetje lef en gewoon keihard werken

...regelt
Na zonneschijn komt regen ...

...promoot
Imagocampagne Zeeland: geen poespas

...werkt
Etten-Leur bruist van de plannen

...ontwikkelt
Volop werk voor MKB Etten-Leur

...denkt
Industriële Kring denkt na over invulling parkmanagement

...ontmoet
"De Roode Looper" uit voor Etten-Leurse ondernemers

...bouwt
Blikvanger op Vosdonk Zuid

...bouwt
"De drempel moet onder de vloer liggen"

...beslist
Commisseurs zijn het klankbord voor ondernemers

...spreekt
In 't kort

...huisvest
Dominante positie Noord-Brabant

...onroerend goed
BOG blijft "peoples business"