In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Mei 2002













advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl




Commisseurs zijn het klankbord voor ondernemers

Als ondernemer kom je regelmatig voor moeilijke beslissingen te staan in het belang van je onderneming. Moet je kiezen voor doorgroeien of is het verstandig eerst een pas op de plaats te maken en andere prioriteiten te stellen? Misschien moet je met je product wel een heel andere markt gaan benaderen, of is het juist verstandig over te gaan op diversificatie van je producten. Op die momenten heb je soms behoefte aan de visie van anderen.
Voor kleine en middelgrote ondernemingen is er dan ‘Stichting de Commisseur’.
We spraken met Joost Hofland die verantwoordelijk is voor de regio West en Zuid-Nederland van deze bijzondere stichting.

Joost Hofland

"Stichting de Commisseur is in ’94 op initiatief van KPMG ontstaan in Groningen", opent Hofland ons gesprek. "Als ondernemer sta je er doorgaans alleen voor. Je moet zelf met ideeën komen over de ontwikkeling van je bedrijf en je bent ook degene die alle problemen moet oplossen. Want met je bedrijfsleider kom je meestal niet veel verder dan het bespreken van de dagelijkse gang van zaken. Daarom hebben veel ondernemers op cruciale momenten in hun bedrijfsvoering behoefte aan overleg met iemand die ervaring heeft als ondernemer. Iemand die voor dezelfde keuzes is komen te staan. Die de valkuilen kent en jou als ondernemer feilloos aanvoelt. Onze stichting kan je de helpende hand bieden. Wij brengen je in contact met een van onze commisseurs die als klankbord en praatpaal kan fungeren."
Commisseurs zijn in staat op een heel breed terrein te adviseren. Je kunt met hen bijvoorbeeld bespreken of je met je bedrijf wel op de juiste weg zit, het beter is dat je samenwerkingsverbanden aangaat, of je klantenbestand moet zien uit te breiden. Kortom ze zijn er voor vragen over bedrijfsvoering, strategie en marketing.

Kwalificaties
"Het zijn stuk voor stuk ervaren managers die precies weten wat in een onderneming speelt. Daarom stellen we hoge eisen aan mensen die de taak van commisseur op zich willen nemen. Ze moeten zelfstandig ondernemer zijn geweest of directeur van een bedrijf. We verwachten van ze dat ze in die hoedanigheid minstens twintig jaar ervaring hebben. Bovendien moeten ze financieel onafhankelijk zijn. Verder verlangen we van ze dat ze flexibel inzetbaar zijn. En ze moeten vooral ook zeer enthousiast zijn. Als ze niet aan die kwalificaties voldoen, gaan we niet met ze in zee."
Inmiddels zijn er 150 commisseurs na een strenge selectie in het bestand van de stichting opgenomen die samen al een groot aantal bedrijven met raad en daad hebben bijgestaan. De belangrijkste doelgroepen zijn zowel jonge als ervaren MKB-ondernemers die graag van gedachten wisselenmet iemand die weet wat het is om risico’s te lopen.
Die zelf op de ondernemersstoel heeft gezeten. Iemand die op basis van zijn persoonlijke ervaring het klappen van de zweep kent.

Werkwijze
Dat lijkt allemaal heel aardig, maar hoe gaat de Stichting de Commisseur te werk is onze vraag? "Ondernemers die het advies van een commisseur overwegen kunnen contact opnemen met de Stichting", licht Hofland toe. "Als we een aanvraag binnenkrijgen gaan we eerst praten met het bedrijf om een uitgebreide profielschets van de onderneming op papier te kunnen zetten. Daarin worden ook de wensen van de ondernemer verwerkt. Vervolgens gaan we kijken wie van de bij ons aangesloten commisseurs het meest geschikt lijkt als adviseur van die ondernemer. Daarna brengen we beide partijen met elkaar in contact voor een diepgaand kennismakingsgesprek Samen besluiten zij of ze met elkaar in zee willen. In het bevestigende geval is de bemiddeling geslaagd en blijven wij de voortgang op afstand volgen."

Voor 3.000 Euro, exclusief BTW heb je als ondernemer een commisseur in huis. In dat bedrag zit 750 Euro als vergoeding voor de zoekopdracht naar een passende commisseur. Mocht het niet klikken tussen de ondernemer en de commisseur, dan zijn alleen de kosten van de zoekopdracht verschuldigd.
De commisseur en de ondernemer spreken vervolgens onderling een commisseursvergoeding af. In de praktijk gaat het meestal om zo’n 40 à 50 uur per jaar, tegen een honorarium tussen de 3.500 en 4.500 Euro.

De regio West en Zuid-Nederland is telefonisch te bereiken onder nummer: 070-3865513 of per e-mail: j.hofland@commisseur.nl. Op de website: www.commisseur.nl is nadere informatie te vinden.


...vliegt
Niet vooruitkijken, maar vooral omhoog

...start
Een studiereis om van te dromen

...stimuleert
Syntens stimuleert en geeft het voorbeeld

...rijdt
Zakelijk Onderweg

...schrijft
Studenten schrijven ondernemingsplan voor West-Brabantse mkb

...organiseert
Veel belangstelling voor TOV Teteringen

...steunt
JBC succesvol met robotica

...creatief
Creativiteit lost vraagstukken op

...onderneemt
Een beetje lef en gewoon keihard werken

...regelt
Na zonneschijn komt regen ...

...promoot
Imagocampagne Zeeland: geen poespas

...werkt
Etten-Leur bruist van de plannen

...ontwikkelt
Volop werk voor MKB Etten-Leur

...denkt
Industriële Kring denkt na over invulling parkmanagement

...ontmoet
"De Roode Looper" uit voor Etten-Leurse ondernemers

...bouwt
Blikvanger op Vosdonk Zuid

...bouwt
"De drempel moet onder de vloer liggen"

...beslist
Commisseurs zijn het klankbord voor ondernemers

...spreekt
In 't kort

...huisvest
Dominante positie Noord-Brabant

...onroerend goed
BOG blijft "peoples business"