In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Mei 2002













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be




Efficiënter investeren in kennis noodzakelijk
Syntens stimuleert en geeft het voorbeeld
Syntens heeft een lijfspreuk: verbeteren door te vernieuwen en vernieuwen door te verbeteren. Dit geldt voor ondernemers, maar ook voor de adviesorganisatie zelf. Syntens, Innovatienetwerk voor ondernemers ziet mogelijkheden om het werk anders te organiseren. Hierdoor is zij beter in staat om meer ondernemers nog professioneler te adviseren.


Martin Flinsenberg, de nieuwe directeur van Syntens in de regio Noord-Brabant en Limburg

Om de efficiëncy van de organisatie te verbeteren en de kracht van het landelijk netwerk beter te benutten, worden de activiteiten vanaf 2 april 2002 vanuit zes regio's aangestuurd. Voorheen waren dit 16 regio's. Alle kantoren blijven gehandhaafd. Door deze efficiëncyslag kunnen meer ondernemers gebruik maken van de diensten van Syntens en worden meer nieuwe initiatieven ontwikkeld om vernieuwing te stimuleren.

Meer kennis per kilo product
"Door het management kleiner en flexibeler te maken en door te investeren in hulpmiddelen waarmee we bijvoorbeeld de administratieve organisatie efficiënter inrichten, houden we meer tijd over voor ons werk, het begeleiden en adviseren van ondernemers bij hun vernieuwingstrajecten". Aan het woord is Martin Flinsenberg, de nieuwe directeur van Syntens in de regio Noord-Brabant en Limburg. "Iedereen roept dat de BV Nederland alleen een goede toekomst heeft als we erin slagen een kennisintensieve economie te blijven. Meer kennis per kilo product is een veelgehoorde uitspraak. Tegelijkertijd constateer ik dat het bedrijfsleven en de overheid alleen bereid zijn om te investeren in nieuwe ontwikkelingen indien deze op korte termijn succes opleveren. Hierdoor wordt het steeds belangrijker om het geld zo efficiënt mogelijk in te zetten. Hier ligt een belangrijke taak van Syntens."

Kennisuitwisseling
Te vaak zien de Syntens-adviseurs dat bedrijven geld investeren in ontwikkelingen die elders al gebruikt worden. Ruim 50% van de kennis die bedrijven zoeken, is aanwezig bij andere bedrijven. Twintig procent van de gevraagde kennis is in de literatuur, dus in databanken, terug te vinden. Een bedrijf dat kennis zoekt, beschikt over andere kennis. Door deze kennis te makelen en schakelen komt het bedrijfsleven op een hoger niveau. Dat kan alleen wanneer je bedrijven goed kent. Het voordeel van grotere Syntens-regio's is dat kennisuitwisseling van een bedrijf in West-Brabant met een bedrijf in Zuid-Limburg nu beter te realiseren is.

Voedingsmiddelen- en maakindustrie
In Brabant en Limburg zijn de maakindustrie en de levensmiddelenindustrie sterk vertegenwoordigd. Ruim de helft van de Nederlandse R&D in de maakindustrie vindt plaats in deze twee provincies. Door samenwerkingsverbanden te creëren tussen bijvoorbeeld toeleveranciers en uitbesteders worden concurrentievoordelen ten opzichte van aanbieders in het buitenland gerealiseerd. Dit komt het bedrijf, maar ook de nationale economie ten goede. In de levensmiddelenindustrie zie je de ontwikkeling dat consumenten de relatie leggen tussen voeding en gezondheid. Hierdoor worden producten ontwikkeld die stoffen bevatten die invloed hebben op gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan boter met bepaalde vetzuren die het cholesterol verlaagt, maar ook de suikervrije chocolade of afslankproducten. Kennis uit verschillende disciplines is hiervoor noodzakelijk. Met speciale projecten voor deze doelgroepen werkt Syntens aan efficiënte productontwikkeling en kennisuitwisseling.

Voordeel van schaalvergroting
Door de schaalvergroting binnen Syntens is het beter mogelijk om succesvolle initiatieven ook in andere regio's in te zetten. Zo heeft Syntens Limburg goede ervaringen met Kenniskringen. Met enige regelmaat komen niet-concurrerende ondernemers bijeen om kennis uit te wisselen. Dit kan gaan over technische ontwikkelingen, maar bijvoorbeeld ook over het boeien en motiveren van personeel. Dit initiatief gaan we in deze regio ook uitzetten. Op deze manier gaat Syntens zelf ook veel efficiënter om met haar kennis.

De nieuwe regio Limburg en Noord-Brabant heeft vestigingen in Breda, Eindhoven, Venlo en Heerlen. Daar staat een team van enthousiaste mensen klaar om de mkb-ondernemer te helpen met al zijn nieuwe ontwikkelingen zowel op het technische als het bedrijfseconomische gebied.


...vliegt
Niet vooruitkijken, maar vooral omhoog

...start
Een studiereis om van te dromen

...stimuleert
Syntens stimuleert en geeft het voorbeeld

...rijdt
Zakelijk Onderweg

...schrijft
Studenten schrijven ondernemingsplan voor West-Brabantse mkb

...organiseert
Veel belangstelling voor TOV Teteringen

...steunt
JBC succesvol met robotica

...creatief
Creativiteit lost vraagstukken op

...onderneemt
Een beetje lef en gewoon keihard werken

...regelt
Na zonneschijn komt regen ...

...promoot
Imagocampagne Zeeland: geen poespas

...werkt
Etten-Leur bruist van de plannen

...ontwikkelt
Volop werk voor MKB Etten-Leur

...denkt
Industriële Kring denkt na over invulling parkmanagement

...ontmoet
"De Roode Looper" uit voor Etten-Leurse ondernemers

...bouwt
Blikvanger op Vosdonk Zuid

...bouwt
"De drempel moet onder de vloer liggen"

...beslist
Commisseurs zijn het klankbord voor ondernemers

...spreekt
In 't kort

...huisvest
Dominante positie Noord-Brabant

...onroerend goed
BOG blijft "peoples business"