In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Mei 2002













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be




Helmut Lüdlage, succesvol koerier uit Etten-Leur
Een beetje lef en gewoon keihard werken
ETTEN-LEUR - "Onze Helmut zat op de LTS en wilde bouwvakker worden. Hij kwam thuis en zei "Mam, ik word geen bouwvakker. Kijk maar naar mijn handen, ze zijn helemaal schraal van het cement. Ik word timmerman." Twee blauwe vingers later wilde hij conciërge op een school worden. Dan zou hij allemaal mooie vrouwtjes van 18 om zich heen hebben. Even later moest hij stage lopen op een basisschool. Toen had hij het wel gezien." Aan het woord is de moeder van Helmut Lüdlage, tegenwoordig succesvol ondernemer.

Vader Lüdlage en zoon Helmut

Het is goed toeven bij de familie Lüdlage in hun monumentale ("van 1712", volgens moeder Ria Lüdlage) boerderij. Het zijn gezellige mensen die zeggen wat op het hart ligt. Aan de grote tafel is zoon Helmut aangeschoven om te vertellen over zijn bedrijf 't Schipke (genoemd naar dezelfde monumentale boerderij). Niet zomaar een bedrijf, maar een koeriersbedrijf met acht vaste rijders en zo'n twintig 'eigen rijders'. Ook niet zomaar een ondernemer, want Helmut telt pas 24 lentes en zijn vrouw Esmeralda die ook stevig meewerkt is nog twee jaar jonger. Het ondernemen zit Helmut Lüdlage in het bloed. "Toen ik 18 was, heb ik een jaar een café in Hoeven gehad. Ik was toen eigenlijk nog te jong om een café te runnen. Daarna ben ik in de koerierswereld terechtgekomen. Ik ben gestart met ritten naar Berlijn voor 75 gulden. Moet je nagaan; dat was nog geen tientje per uur. Maakte toen niet uit, want ik vond autorijden gewoon schitterend," aldus Lüdlage die zo de koerierswereld inrolde. Al snel ging hij op zoek naar eigen klanten. Hij reed met bloemen door Etten-Leur en kwam in aanraking met TNT. "In de jaren krijg je wat meer verstand van zaken en kwam ik snel in contact met grote klanten. Zo is het bedrijf gegroeid," aldus de ondernemer.


Geen directeursrol
Elke dag rijden er zo'n dertig man over de wegen in naam van 't Schipke. De ondernemer is zeer te spreken over zijn manschappen. "De mannen maken gemiddeld zo'n twintig overuren in de week. Ze willen gewoon graag rijden. Dat is prachtig," vertelt hij. Binnen de muren van 't Schipke is de familie Lüdlage druk bezig. Vader rijdt mee en houdt zich bezig met de planning. Helmuts vrouw Esmeralda doet de administratie en neemt de telefoon aan. Zus Arianne rijdt ook zo'n zestig uur mee. Ondanks de sterke groei heeft Helmut zich zeker geen directeursrol aangemeten. Rijden is eigenlijk nog steeds het liefste wat hij doet. "Het komt dikwijls voor dat ik 's morgens om zes uur mijn medewerkers meehelp met laden. Dat vind ik leuk en dat vinden mijn personeelsleden ook prettig," vertelt Helmut. Organisatorisch beschikt 't Schipke over moderne techniek met een 'Track & Trace'-systeem. "Je kunt heel nauwkeurig zeggen waar de chauffeurs zich bevinden. Bij een spoedrit is het heel efficiënt om te weten wanneer er weer een chauffeur terug zal zijn.
Als een chauffeur een straat niet kan vinden, kunnen we met Track & Trace hem weer op weg helpen. Ook klanten waarderen ons systeem, want soms duren ritten wel eens langer dan normaal en dan kunnen wij zo uitdraaien waar en wanneer een chauffeur oponthoud heeft gehad," aldus Helmut Lüdlage.

Contacten leggen
Het bedrijf lijkt zo goed als af. Dertig rijders, goed materieel en volop klanten. Wat wil een koerier als Helmut Lüdlage nog meer?
Uitbreiden! "Ik heb een huis gekocht in Hongarije en wil er een distributielijn maken. Dat is niet makkelijk, omdat Hongarije nog niet in de EU zit. Ik ben daar nu alvast wat contacten aan het leggen," vertelt de energieke ondernemer. Gevraagd naar het geheim van het succes antwoordt Helmut: "Ik denk dat er geen geheim is. Het is gewoon een beetje lef hebben en gewoon keihard werken. Als je dat doet, komt het goed. Klanten zien dat namelijk ook, die waarderen dat en blijven klant."


...vliegt
Niet vooruitkijken, maar vooral omhoog

...start
Een studiereis om van te dromen

...stimuleert
Syntens stimuleert en geeft het voorbeeld

...rijdt
Zakelijk Onderweg

...schrijft
Studenten schrijven ondernemingsplan voor West-Brabantse mkb

...organiseert
Veel belangstelling voor TOV Teteringen

...steunt
JBC succesvol met robotica

...creatief
Creativiteit lost vraagstukken op

...onderneemt
Een beetje lef en gewoon keihard werken

...regelt
Na zonneschijn komt regen ...

...promoot
Imagocampagne Zeeland: geen poespas

...werkt
Etten-Leur bruist van de plannen

...ontwikkelt
Volop werk voor MKB Etten-Leur

...denkt
Industriële Kring denkt na over invulling parkmanagement

...ontmoet
"De Roode Looper" uit voor Etten-Leurse ondernemers

...bouwt
Blikvanger op Vosdonk Zuid

...bouwt
"De drempel moet onder de vloer liggen"

...beslist
Commisseurs zijn het klankbord voor ondernemers

...spreekt
In 't kort

...huisvest
Dominante positie Noord-Brabant

...onroerend goed
BOG blijft "peoples business"