Bedrijven weten oude bierbrouwerij te vinden
De ambachtelijke bierbrouwerij De Halve Maan te Hulst maakt een renaissance door. Opgericht in 1822, leeft de
brouwerij in 2003 als nooit tevoren.
Brouwmeester John Vermeersen
Vele bedrijven trakteren personeel en klanten op een interessante rondleiding door de brouwerij.
De rondleiding die voert langs de grote koperen brouwketels, de gistkelder, de lagerkelder en de bottelarij
wordt besloten met een proeverij van de speciale bieren in de gezellige brasserie. Zo laat men zich bijvoorbeeld
de Dobbele Java, het traditionele abdijbier van Hulst met een alcoholgehalte van 6,5 %, goed smaken. Voorloper
van De Halve Maan is het Recolette klooster uit 1489 waar het Hulster monniken bier werd gebrouwen. Op de
gewelven van dit klooster is de brouwerij gebouwd. Het monniken bier is de voorloper van de Dobbele Java
waarbij de donkere kleur en de volle smaak worden gevormd door het gebruik van caramelmouten, kandijsuiker en
vloeibare caramel.
Middeleeuwen
,,Bedrijven combineren de rondleiding soms met een diner in de brasserie. Tijdens de rondleiding wordt uitleg
gegeven over het brouwproces en over de geschiedenis van het bier. Hoe het bier ontstaan is met daarbij de
ontwikkeling van het bier sinds de middeleeuwen tot de huidige tijd", aldus brouwer John Vermeersen. Behalve
het Java bier wordt er in de kleine Hulster brouwerij ook Alexis Premium pilsener, Zeeuwse Witte, Lazarus, Grof
Geschut en Zondebok gebrouwen. ,,Ik heb in veel horecazaken gewerkt, maar wat hier opvalt is dat er meer Java
wordt gedronken dan pils, frisdrank en koffie bij elkaar. Ik vind het geweldig leuk werk in De Halve Maan. Het
is nooit mijn ambitie geweest, maar ben er gewoon ingerold", legt de 35-jarige Hulstenaar uit. Helemaal toevallig
is het allemaal niet want vader Paul Vermeersen leidde jarenlang een drankenhandel. Ook Annemarie Vermeersen,
zus van John, is werkzaam in De Halve Maan. Zij leidt de brasserie waar regelmatig recepties en feesten worden
gehouden. John Vermeersen: ,,Het grappige is dat ik alle facetten van de biermarkt heb meegemaakt: consument,
brouwer, horecaondernemer, verkoper, groothandelaar. Tevens heb ik enkele jaren bij vier en vijfsterren hotels
in China en Londen gewerkt. In machtscentrum Peking is alles heel groot, gebaseerd op het Russische communisme.
Sjanghai is echt chinees met de ondernemersgeest van de bevolking. Echte regelneven die de handel in de vingers
hebben. Singapore is een oase in Azië: zo netjes, zo schoon. Londen is een geweldig mooie stad. Ik heb er gewerkt
in hele klassieke Londense hotels waarbij het Engelse gastheerschap fantastisch is. Enorme klasse, formeel gedrag
op een manier waar je je erg bij thuis voelt."
Een kijkje in de gistkelder.
Terras
Vermeersen bekwaamde zich na de Hogere Hotelschool in een stukje opleiding via Helicon bij de grote Heineken
brouwerij in Den Bosch. ,,Stukje bij beetje kreeg ik er steeds meer gevoel bij.
Ik vind het leuk om zelf producten te maken. Als ik op mijn fiets een rondje door Hulst rijd en op een terras
iemand van een Dobbele Java zie genieten, dan kan mij dat ongelooflijk veel voldoening geven. Ik merk steeds
meer enthousiasme in de eigen streek voor onze bieren, terwijl in het begin (zo'n 15 jaar geleden) het echt
vechten was om een flesje in de schap van een winkel te krijgen." Het brouwproces begint voor De Halve Maan
meestal bij gerst, soms bij tarwe (witbier). Het gerst wordt vermout op de mouterij waar het gekiemd en
geschroot wordt. Er blijft gekiemd gerstenmout over dat rijk is aan enzymen. Het gerstenmout wordt in de
schrootmolen uit elkaar getrokken en vermengd met water: inmaischen. Door koken van het enzymrijke mout wordt
zetmeel omgezet in suikers. Het resterende vocht met natuurlijke suikers is 'wort' dat gekookt wordt om steriel
te worden. Vervolgens wordt er hop toegevoegd voor de bitterheid. Na filtering en afkoeling wordt gist toegevoegd
aan de wort. De suikers worden door de gist in tien dagen tijd omgezet in koolzuur en alcohol. Na deze periode gaat
de koolzuur en alcohol naar de koude lagerkelder. Afhankelijk van de biersoort blijft het daar drie tot zes weken liggen.
John Vermeersen roemt het feit dat er op ondernemersgebied meer initiatieven genomen worden in Zeeuws-Vlaanderen.
,,Samen met horecaondernemers maar ook met andere ondernemers participeren we in lokale evenementen zoals het Hulster
Dweilfestival dat is uitgegroeid tot een fantastisch evenement."
|