In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juli 2003













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be




Bedrijven weten oude bierbrouwerij te vinden

De ambachtelijke bierbrouwerij De Halve Maan te Hulst maakt een renaissance door. Opgericht in 1822, leeft de brouwerij in 2003 als nooit tevoren.

Brouwmeester John Vermeersen

Vele bedrijven trakteren personeel en klanten op een interessante rondleiding door de brouwerij. De rondleiding die voert langs de grote koperen brouwketels, de gistkelder, de lagerkelder en de bottelarij wordt besloten met een proeverij van de speciale bieren in de gezellige brasserie. Zo laat men zich bijvoorbeeld de Dobbele Java, het traditionele abdijbier van Hulst met een alcoholgehalte van 6,5 %, goed smaken. Voorloper van De Halve Maan is het Recolette klooster uit 1489 waar het Hulster monniken bier werd gebrouwen. Op de gewelven van dit klooster is de brouwerij gebouwd. Het monniken bier is de voorloper van de Dobbele Java waarbij de donkere kleur en de volle smaak worden gevormd door het gebruik van caramelmouten, kandijsuiker en vloeibare caramel.

Middeleeuwen
,,Bedrijven combineren de rondleiding soms met een diner in de brasserie. Tijdens de rondleiding wordt uitleg gegeven over het brouwproces en over de geschiedenis van het bier. Hoe het bier ontstaan is met daarbij de ontwikkeling van het bier sinds de middeleeuwen tot de huidige tijd", aldus brouwer John Vermeersen. Behalve het Java bier wordt er in de kleine Hulster brouwerij ook Alexis Premium pilsener, Zeeuwse Witte, Lazarus, Grof Geschut en Zondebok gebrouwen. ,,Ik heb in veel horecazaken gewerkt, maar wat hier opvalt is dat er meer Java wordt gedronken dan pils, frisdrank en koffie bij elkaar. Ik vind het geweldig leuk werk in De Halve Maan. Het is nooit mijn ambitie geweest, maar ben er gewoon ingerold", legt de 35-jarige Hulstenaar uit. Helemaal toevallig is het allemaal niet want vader Paul Vermeersen leidde jarenlang een drankenhandel. Ook Annemarie Vermeersen, zus van John, is werkzaam in De Halve Maan. Zij leidt de brasserie waar regelmatig recepties en feesten worden gehouden. John Vermeersen: ,,Het grappige is dat ik alle facetten van de biermarkt heb meegemaakt: consument, brouwer, horecaondernemer, verkoper, groothandelaar. Tevens heb ik enkele jaren bij vier en vijfsterren hotels in China en Londen gewerkt. In machtscentrum Peking is alles heel groot, gebaseerd op het Russische communisme. Sjanghai is echt chinees met de ondernemersgeest van de bevolking. Echte regelneven die de handel in de vingers hebben. Singapore is een oase in Azië: zo netjes, zo schoon. Londen is een geweldig mooie stad. Ik heb er gewerkt in hele klassieke Londense hotels waarbij het Engelse gastheerschap fantastisch is. Enorme klasse, formeel gedrag op een manier waar je je erg bij thuis voelt."


Een kijkje in de gistkelder.

Terras
Vermeersen bekwaamde zich na de Hogere Hotelschool in een stukje opleiding via Helicon bij de grote Heineken brouwerij in Den Bosch. ,,Stukje bij beetje kreeg ik er steeds meer gevoel bij. Ik vind het leuk om zelf producten te maken. Als ik op mijn fiets een rondje door Hulst rijd en op een terras iemand van een Dobbele Java zie genieten, dan kan mij dat ongelooflijk veel voldoening geven. Ik merk steeds meer enthousiasme in de eigen streek voor onze bieren, terwijl in het begin (zo'n 15 jaar geleden) het echt vechten was om een flesje in de schap van een winkel te krijgen." Het brouwproces begint voor De Halve Maan meestal bij gerst, soms bij tarwe (witbier). Het gerst wordt vermout op de mouterij waar het gekiemd en geschroot wordt. Er blijft gekiemd gerstenmout over dat rijk is aan enzymen. Het gerstenmout wordt in de schrootmolen uit elkaar getrokken en vermengd met water: inmaischen. Door koken van het enzymrijke mout wordt zetmeel omgezet in suikers. Het resterende vocht met natuurlijke suikers is 'wort' dat gekookt wordt om steriel te worden. Vervolgens wordt er hop toegevoegd voor de bitterheid. Na filtering en afkoeling wordt gist toegevoegd aan de wort. De suikers worden door de gist in tien dagen tijd omgezet in koolzuur en alcohol. Na deze periode gaat de koolzuur en alcohol naar de koude lagerkelder. Afhankelijk van de biersoort blijft het daar drie tot zes weken liggen. John Vermeersen roemt het feit dat er op ondernemersgebied meer initiatieven genomen worden in Zeeuws-Vlaanderen. ,,Samen met horecaondernemers maar ook met andere ondernemers participeren we in lokale evenementen zoals het Hulster Dweilfestival dat is uitgegroeid tot een fantastisch evenement."


...reist
Voor het werk op reis

...start
Het creëren van de juiste sfeer

...groeit
Aantal bedrijven groeit nog steeds

...verandert
Landelijk gebied schakelt om

...wijzigt
Seminar licht rechtspersoonlijkheid personenvennootschap toe

...innoveert
Hoe houd ik mijn onderneming succesvol?

...begeleidt
Samenwerking Provincie Noord Brabant en Syntens: 900 bedrijven beter toegerust voor de markt

...hapt
Haring smaakte best bij Kiwanisclub Oosterhout

...wint
De eerste Channel of Trade Award uitreiking een succes

...rijdt
Zakelijk onderweg

...presenteert
Triagilitas presenteert "KEN Oosterhout"

...organiseert
Wat kan E-business betekenen voor het bedrijfsleven?

...onderneemt
Skoda Superb ingezet naast Mercedes Benz

...herinnert
Toezegging minister-president maakt aanleg A4-zuid mogelijk

...reageert
Regionaal Ondernemers Congres: Nu al reageren op betere tijden

...evalueert
"Een werkweek van vijftien dagen..."

...kijkt terug
Een droom met een knapje

...sponsort
Sportsponsoring biedt bedrijven kansen

...helpt
En wat doen we met de kinderen...?

...brouwt
Bedrijven weten oude bierbrouwerij te vinden

...spreekt
In 't kort

...treft
Tegenvallende economische groei treft uitgifte bedrijventerreinen

...overvalt
In 2002: lichte stijging overvallen dienstverlening

...ontwikkelt
BOG in Kadernota 2004 van gemeente Breda: Accent op Spoorzone als kantoorlocatie

...bouwt
Met kracht doorwerken aan Moerdijkse Hoek