In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juli 2003













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be








Vakbonden zorgen zelf voor hoge werkloosheid

Sterke vakbonden en de goede sociale voorzieningen zorgen voor een structureel hoge werkloosheid. Door de goede sociale voorzieningen is het risico voor een werknemer op een lager inkomen niet groot. De vakbonden kiezen daarom bij hun onderhandelingen eerder voor hoge lonen dan voor lage werkloosheid. Een hoge en langdurige werkloosheid zal daarom in Nederland niet leiden tot loonmatiging. Dit wordt nog eens versterkt door de sociale voorzieningen die voor hoge collectieve lasten zorgen. Loonmatiging is daardoor extra moeilijk. Ook dit houdt de werkloosheid in stand, blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) in vijf Europese landen en de Verenigde Staten.

Verenigde Staten
De relatie tussen de lonen en sociale voorzieningen is niet aanwezig in de Verenigde Staten, zegt onderzoeker Albert van der Horst. De sociale voorzieningen zijn er veel minder. Vakbonden kunnen daardoor minder eisen stellen. De arbeidsmarkt in Amerika daardoor zo flexibel dat werkloosheid snel zorgt voor een aanpassing van de lonen. In de Europese landen, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk, zijn de voorzieningen ruimer. Dit heeft ertoe bijgedragen dat hoge en langdurige werkloosheid een bekend verschijnsel is geworden in Europa.

Bron: Zibb.nl






Duizenden banen verdwenen door vogelpest

Door de vogelpest zullen ongeveer 2000 mensen hun baan verliezen. Honderden uitzendkrachten staan al op straat, meldt het Productschap Vee, Vlees en Eieren (PVE). De klappen vallen in de hele keten: bij toeleveranciers, boeren en verwerkende bedrijven. In een brief aan de ministers De Geus (Sociale Zaken) en Veerman (Landbouw) vraagt het PVE financiële (steun) bij het zoeken naar nieuw werk voor ontslagen personeel. 'We willen dat ze zo snel mogelijk weer naar werk worden begeleid', aldus een woordvoerder. Het PVE bepleit dat bij de Centra voor Werk en Inkomen deskundigen worden vrijgemaakt die deze taak op zich nemen. 'De mensen waar het om gaat moeten niet het lange gebruikelijke traject in.' Bij de pluimveeverwerkende industrie, zoals slachterijen, vallen de meeste ontslagen: ongeveer 1500. Ook bij de eierpakstations gaan enkele honderden banen verloren, evenals bij de boerenbedrijven zelf.

Bron: ANP






Fiscus ziet bedrijven steeds meer als vijand

De belastingdienst is steeds minder bereid met de bona fide belastingplichtige afspraken te maken over opdoemende problemen. Waar vroeger vaak geprobeerd werd voor beide partijen aanvaardbare oplossingen te vinden, overheersen nu vaak scepsis en wantrouwen. Volgens de voorzitter van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs, mr. C. Estourgie, wordt het fiscale beleid op het ministerie van Financiën gedomineerd door mensen die louter denken in termen van fiscale grensverkennning en belastingontwijking. Dat zei hij bij zijn afscheid van de beroepsorganisatie. Vooral het bedrijfsleven heeft grote behoefte aan fiscale zekerheid vooraf. Het krijgen daarvan is de laatste jaren volgens Estourgie rap afgenomen. De gevolgen zijn niet alleen dat buitenlandse bedrijven Nederland links laten liggen, ook al jaren hier gevestigde ondernemingen zeggen ons land vaarwel. Daarvoor geven zij vaak fiscale redenen op als belangrijke oorzaak. De NOB vindt dat onaanvaardbaar. De nieuwe staatssecretaris van Financiën, Joop Wijn, gaat graag in overleg met de NOB, aldus een woordvoerster van het ministerie. Hij hoopt dat binnenkort te doen.

Bron: ANP






MKB onderhandelt over facturen reprorecht

MKB-Nederland gaat maandag praten met de Stichting Reprorecht. De ondernemers willen dat vergoedingsysteem voor kopieën van auteursrechtelijk beschermd werk wordt aangepast. Er moet een simpeler systeem komen dat voor iedereen gelijk is. Woordvoerder J. Warmerdam wil het recht op vergoeding voor de auteurs niet miskennen, 'zij zijn tenslotte ook ondernemers'. Het gaat hem om het 'principiële punt' dat bedrijven die meer dan 50.000 kopieën maken hierover zelf opgave moeten doen. De kleine ondernemer krijgt simpelweg een rekening gepresenteerd, gebaseerd op een onderzoek onder verschillende branches. 'Hiermee wordt de suggestie gedaan dat ze bedrijven individueel benaderen, terwijl dat niet zo is', zegt Warmerdam. Deze bedrijven moeten namelijk eerst bezwaar aantekenen om een echt individuele rekening te krijgen. De ondernemersorganisatie wil een 'administratief zo simpel mogelijk' systeem; bijvoorbeeld als een klein gedeelte van de winst of een vergoeding bij de aanschaf van een kopieerapparaat. Dit systeem is niet eerlijker, geeft Warmerdam toe. 'Maar het gaat ons er niet om het bedrijfsleven tot de cent nauwkeurig te belasten.'

Bron: zibb.nl






...reist
Voor het werk op reis

...start
Het creëren van de juiste sfeer

...groeit
Aantal bedrijven groeit nog steeds

...verandert
Landelijk gebied schakelt om

...wijzigt
Seminar licht rechtspersoonlijkheid personenvennootschap toe

...innoveert
Hoe houd ik mijn onderneming succesvol?

...begeleidt
Samenwerking Provincie Noord Brabant en Syntens: 900 bedrijven beter toegerust voor de markt

...hapt
Haring smaakte best bij Kiwanisclub Oosterhout

...wint
De eerste Channel of Trade Award uitreiking een succes

...rijdt
Zakelijk onderweg

...presenteert
Triagilitas presenteert "KEN Oosterhout"

...organiseert
Wat kan E-business betekenen voor het bedrijfsleven?

...onderneemt
Skoda Superb ingezet naast Mercedes Benz

...herinnert
Toezegging minister-president maakt aanleg A4-zuid mogelijk

...reageert
Regionaal Ondernemers Congres: Nu al reageren op betere tijden

...evalueert
"Een werkweek van vijftien dagen..."

...kijkt terug
Een droom met een knapje

...sponsort
Sportsponsoring biedt bedrijven kansen

...helpt
En wat doen we met de kinderen...?

...brouwt
Bedrijven weten oude bierbrouwerij te vinden

...spreekt
In 't kort

...treft
Tegenvallende economische groei treft uitgifte bedrijventerreinen

...overvalt
In 2002: lichte stijging overvallen dienstverlening

...ontwikkelt
BOG in Kadernota 2004 van gemeente Breda: Accent op Spoorzone als kantoorlocatie

...bouwt
Met kracht doorwerken aan Moerdijkse Hoek