In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
September 2003













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be




Zakelijk onderweg
Jaguar spint van genoegen om nieuwe X-Type Estate

Weinig merken timmeren op dit moment zó aan de weg als juist het Britse Jaguar. Nog maar net is de fonkelnieuwe XJ gelanceerd, of er wordt een majeure operatie uitgevoerd rondom de X-Type die het in de verkopen niet zo heel goed doet. Mogelijke redenen: het tot dusverre ontbreken van een dieselmotor en van een stationwagon. Beide lacunes worden op korte termijn opgeheven.


Meest recent in dit geheel is de introductie van de X-Type Estate, die in Frankfurt zijn opwachting maakt. Een klassiek Britse koets en een absolute noviteit omdat Jaguar niet eerder een Estateversie van een model maakte. Deze nieuwe Estate wordt leverbaar in alle varianten waarin de saloon ook leverbaar is, inclusief de vanaf deze maand leverbare tweeliter common rail zelfontbrander. In het segment waarin de X-Type zich bevindt betreft 25 procent van de aankopen een stationcar. Jaguar heeft in het verleden vaak zijn neus opgetrokken voor deze vorm van autorijden, maar de markt is blijkbaar dermate veranderd dat het merk niet meer zonder kon. Een onderzoek door Jaguar wees uit dat kopers van stationcars veelal een actievere, en sportievere leefstijl hebben dan kopers van sedanmodellen. Jaguar, met zijn sportieve naam, verwacht derhalve veel van deze nieuweling.


Wereldpremière Volvo S40 op IAA Frankfurt
Nieuwe compacte zakenklasser

Wanneer op 11 september de deuren van de Internationale Automobil Ausstellung (IAA) in Frankfurt voor de zestigste keer voor het publiek openzwaaien, staat daar een ongekend aantal absolute noviteiten uitgestald (zie artikel elders op deze pagina). Eén ervan, en naar verwachting een belangrijk model in de Nederlandse zakenmarkt, is de Volvo S40, opvolger van het huidige type dat al sinds 1995 op de markt is.

Deze S40 is het eerste nieuwe Volvomodel sinds de introductie van de enorme XC90, de luxueuze terreinbolide die het Zweedse merk vorig jaar voor het voetlicht voerde. Nu is het dus tijd voor een compacter type. Deze nieuwe S40 zal met zijn apart vormgegeven carrosserie, zijn moderne interieur en spreekwoordelijke veiligheidsvoorzieningen zeker een voltreffer blijken op de Nederlandse markt. Volvo hoopt met het nieuwe type ook een categorie jonge kopers aan te trekken, een groep klanten die zich tot nu toe niet bijster gecharmeerd toonde over de huidige modellenreeks. De nieuwe S40 komt vanaf de introductie al direct met een uitgebreide aandrijflijn- en motorkeuze waaronder vierwielaandrijving en vijfcilinder motoren. Ongetwijfeld komt Volvo met de bekende, en voortreffelijke dieselmotor, maar wellicht wordt voor de S40 een kleinere variant voorgesteld. Komen we ongetwijfeld in een later stadium op terug. Met de introductie van de nieuwe S40 worden de Volvo productielijnen van NedCar in Born afgebroken. De nieuweling wordt geproduceerd in het Belgische Gent. Naar verwachting komt de S40 begin 2004 naar Nederland. Prijzen zijn op dit moment nog niet bekend.


IAA Frankfurt beheerst straatbeeld komende jaren
De 60-ste IAA van Frankfurt, van 11 tot en met 21 september, staat werkelijk bol van de belangrijke noviteiten. Deze autotentoonstelling behoort al decennialang tot de meest toonaangevende van Europa en van de rest van de wereld. De hier getoonde modellen beheersen het automobiele straatbeeld voor de komende jaren.

Wanneer we naar de Nederlandse situatie kijken geldt dit natuurlijk speciaal voor de nieuwe Volkswagen Golf en Opel Astra (vanaf de start met een keus uit maar liefst tien motoren) die aan de Mainz hun publieksdebuut beleven. Maar er zijn meer Duitse merken die hier iets in de melk te brokken hebben. Zo komt BMW zelfs met twee wereldprimeurs: de alom verwachte X3, een terreinvoertuig op basis van de 3-serie en de superluxe 6-serie, een coupéversie van de dikke 7. Ford presenteert zijn langverwachte C-Max, een MPV-variant van de Focus. Mercedes-Benz brengt voor het eerst supercoupé SLR McLaren in beeld.

Adembenemende lijnen, prestaties en een ongetwijfeld duizelingwekkend prijsniveau voor deze supercoupé. Voor diegenen met minder geld in de portemonnee heeft smart zijn forfour paraat, geschikt voor vier personen en dus wat forser van formaat. Meer ruimte voor reclamebestickering zou je haast denken, als je de volgeplakte reguliere smartjes door het verkeer ziet wurmen. Van een heel andere orde is de supersnelle Porsche 911 Turbo cabriolet die eveneens in Frankfurt te zien is. Dat de IAA niet alleen een 'Duits feestje' is, mag wel blijken uit de talrijke andere premières die gepland staan. De Volvo S40 (zie elders op deze pagina) is daar een aardig voorbeeldje van. De IAA van Frankfurt heeft als thema: The fascination of the Car meegekregen.


...behartigt
MKB West-Brabant

...start
Secretarieel werk doorgelicht

...ontdekt
Freefloat™. Gat in de markt voor dj's

...verhoogt
KvK tegen verhoging toeristenbelasting

...verandert
Elektronisch uittreksel nu rechtsgeldig

...rijdt
Zakelijk onderweg (deel 1)

...evalueert
"We hebben zó hard gewerkt!"

...kijkt terug
"Een plant die water moet hebben..."

...reikt uit
Ondernemen is topsport

...rijdt
Zakelijk onderweg (deel 2)

...beveiligt
Beveiliging moet worden gedragen door ondernemers

...vergroot
Gemeente volop bezig met veiligheid

...informeert
Gemeente kieskeurig met bedrijfsgrond

...spreekt
In 't kort

...organiseert
Evenementencomplex met uitstraling

...bevordert
Breda wordt kennisstad

...revitaliseert
Revitalisering voor logistiek bedrijventerrein

...realiseert
Bedrijventerrein Heilaar-Noord: ruimte voor ondernemers

...investeert
"Verbeter je omgeving, begin bij jezelf!"

...toeneemt
Meer werk door vergrijzing

...afneemt
Afkoeling economie laat ook winkelmarkt niet ongemoeid

...onderneemt
Meer winkelplannen dan ooit