In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
September 2003













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be








Grote aankopen worden nog wel uitgesteld

Nederlandse consumenten zijn een positiever geworden over de economie. Ze zijn met name een minder somber over de ontwikkelingen in het komende jaar. Wel houden Nederlanders nog steeds de hand op de knip omdat het geen goede tijd is voor grote aankopen, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Voor het komende jaar verwachten ze wel een betere financiele situatie voor hun huishouden.

Hoogste stand
De vertrouwensindex van het CBS is door het gegroeide optimisme op de hoogste stand van dit jaar beland. Als sinds januari schommelt het vertrouwen rond het niveau van begin jaren tachtig. Toen zat Nederland in het einde van een recessie. De index komt deze maand uit om -34. Vorige maand stond deze nog op -40. De consumentenindex wordt bepaald op basis van de mening van huishoudens over het algemene economisch klimaat en over de eigen financiële situatie.

Bron: zibb.nl / ANP






Vooral eenmanszaken massaal over de kop

Het aantal faillissementen is het afgelopen kwartaal sterk gestegen. In totaal gingen ruim 2700 bedrijven, instellingen en particulieren over de kop. Dat is bijna twee keer zoveel als in de eerste drie maanden van 2003. In de eerste helft van dit jaar noteerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 4150 faillissementen. Dat is 30 procent meer dan in dezelfde periode een jaar geleden. Alleen begin jaren tachtig lag het aantal per half jaar hoger. Drie van de vier faillissementen in het eerste halfjaar van 2003 betreft bedrijven en instellingen. Vooral het aantal eenmanszaken dat failliet ging steeg explosief.

Bron: zibb.nl






FNV Bondgenoten en FNV Bouw sluiten zich aan

De Abvakabo FNV roept op tot een landelijke staking in oktober. FNV Bondgenoten en FNV bouw sluiten zich waarschijnlijk aan bij de bond voor ambtenaren en onderwijzers. Zij sluiten een nationale staking niet uit. De FNV vindt dat het kabinet zich niets heeft aangetrokken van de kritiek van de vakbonden. Zij gaan tot Prinsjesdag werknemers voorlichten over de voorgenomen bezuinigingen. Met folders en toneelstukjes worden werknemers bijgepraat. Vandaag beslissen de werkgeversorganisaties over het vervolg van de voorlichtingscampagne. Abvakabo FNV roept op als eerste op tot een nationale staking. Heeft dat geen effect, dan zullen de gevolgen van het kabinetsbeleid in de CAO's moeten worden gerepareerd.

14 oktober
De ambtenarenvakbond wil een staking op of rond 14 oktober, de dag van het Najaarsoverleg. Dan bespreekt het kabinet haar beleid met werkgevers- en werknemersorganisaties. Het CNV voelt nog niets voor acties. De Christelijke vakbond wacht tot concrete plannen op Prinsjesdag worden gepresenteerd, schrijft de Volkskrant.

Bron: zibb.nl






Bedrijven willen andere aanpak industriebeleid

Tientallen bedrijven hebben het ministerie van Economische Zaken suggesties gedaan om te komen tot een modern industriebeleid. Zo zou de overheid moeten kiezen voor vijf speerpunten. De voorstellen zijn gedaan door negentig directeuren-ondernemers van de industriële branchevereniging Nevat. Opmerkelijk is ook hun voorstel om werknemers bij een inzakkende economie niet te ontslaan, maar voor 70 procent in de WW te plaatsen. Het bedrijf betaalt dan de rest. Bedrijven moeten ook flexibeler om kunnen gaan met het aantal arbeidsuren. De ondernemers willen een speciale bank voor de industrie. Gewone banken stellen zich te veel op als handelsbank. De overheid moet ook het imago van de banken verbeteren, meldt het Financieele Dagblad.

Onderwijs
Bedrijven willen ook meer invloed op de beroepsopleidingen. Leraren moeten minimaal een week per jaar stage lopen bij een onderneming. Bovendien willen de ondernemers een halt toeroepen aan de feminisering van het onderwijs. Vooral de mannelijke leerkrachten zijn de 'dragers van de techniek'.

Bron: zibb.nl






MKB-Nederland vindt bezuiniging te scherp

MKB-Nederland vindt dat het kabinet met zijn extra bezuinigingen 'wel erg strak en kort door de bocht' opereert. 'De maatregelen zijn wel erg vanuit een budgettaire filosofie. Er lijkt niet nagedacht over de omgang met sociale partners', aldus secretaris sociale zaken A. van Delft van MKB-Nederland. De MKB-bestuurder noemt het 'jammer van dit kabinet' dat er geen mogelijkheden worden geboden aan maatschappelijke spelers als werkgevers- en werknemersorganisaties om mee te denken over de invulling van bezuinigingsmaatregelen. 'Het is niet charmant hoe er wordt opgetreden, terwijl er waarschijnlijk veel meer bereikt kan worden met een subtielere weg en overleg.' Volgens Van Delft lost het bevriezen van de ambtenarensalarissen en uitkeringen in eerste instantie wel veel op. 'De ontwikkeling van de lonen en uitkeringen hoeft niet meer ontkoppeld te worden. Bovendien heeft het ook een psychologisch effect op de CAO-onderhandelingen in de marktsector.'

Onderhandelingsvrijheid
Voor de langere termijn zou het volgens de MKB-bestuurder echter beter zijn als het kabinet de onderhandelingsvrijheid van vakbonden en werkgevers meer respecteert. 'Zo zijn wij ook erg ongelukkig met het besluit om de aftrekbaarheid van de vut en prepensioenpremies eerder af te schaffen. Dat hadden wij liever per sector willen bekijken en oplossen.'

Bron: ANP






Goed sociaal contact en sfeer werkvloer vooral belangrijk

Ondanks de onzekerheid over de economie zijn werknemers de afgelopen drie jaar gelukkiger met hun werk geworden. Gemiddeld waarderen zij hun baan met een 7,1 tegen een 6,6 in het jaar 2000.

Dat blijkt uit onderzoek van Randstad. Hans Leentjes, directeur van Randstad Nederland, vindt de uitkomst van het onderzoek opvallend. 'Kennelijk is tevredenheid wars van macro-economische factoren', aldus Leentjes. Vooral een goed sociaal contact met de collega's en een goede sfeer op de werkvloer zijn in zijn ogen bepalend voor het welbevinden van het personeel. Ook verandering van functie en zelfstandigheid spelen een grote rol.

Verloop en verzuim nemen af
Bedrijven moeten daarom volgens Leentjes meer aandacht schenken aan het geluksgevoel van hun werknemers. Investeren in tevredenheid is relatief goedkoop en levert veel op. 'De productiviteit stijgt en het verloop en het verzuim nemen af', aldus de directeur. Randstad heeft het onderzoek laten uitvoeren door Motivaction dat 1671 mensen heeft ondervraagd. De uitkomsten komen grotendeels overeen met de bevindingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek en de vakcentrale FNV van eerder dit jaar.

Bron: ANP






Bijtelling wordt verlaagd tot 20 procent cataloguswaarde

De bijtelling voor de auto van de zaak wordt drastisch veranderd. Vanaf 1 januari daalt de bijtelling van 25 naar 20 procent van de cataloguswaarde van de auto. Bovendien wordt het gehele woon-werkverkeer als zakelijke rit beschouwd. Deze tellen niet mee voor de bijtelling.

Werknemers met een auto van de zaak komen onder de nieuwe bijtelling van 20 procent uit als zij privé minder dan 500 kilometer per jaar rijden. Wel blijft de eis dat zij een gedetailleerde kilometeradministratie bijhouden waarin alle zakelijke ritten zijn gespecificeerd.

De nieuwe regeling gaat ten koste van werknemers die met hun eigen auto voor de baas rijden. De belastingvrije vergoeding die zij ontvangen, 28 eurocent per zakelijke kilometer, wordt verlaagd en mogelijk zelfs gehalveerd.

Ingewikkeld
De nieuwe bijtelling vervangt de oude, zeer ingewikkelde regeling. Het woon-werkverkeer werd voor een groot deel als privé beschouwd. Alleen werknemers die tussen de tien en dertig kilometer van het werk wonen, mogen deze ritten nu als zakelijk beschouwen. Afhankelijk van het aantal privé-kilometers kan de bijtelling worden verlaagd tot 10 procent.

De rittenadministratie zorgt voor een flinke administratieve rompslomp bij werkgevers en werknemers. Na kritiek van werkgeversorganisaties en vakbonden past staatssecretaris Wijn (Economische Zaken) de regeling nu aan, meldt de Telegraaf.

Bron: Zibb.nl






...behartigt
MKB West-Brabant

...start
Secretarieel werk doorgelicht

...ontdekt
Freefloat™. Gat in de markt voor dj's

...verhoogt
KvK tegen verhoging toeristenbelasting

...verandert
Elektronisch uittreksel nu rechtsgeldig

...rijdt
Zakelijk onderweg (deel 1)

...evalueert
"We hebben zó hard gewerkt!"

...kijkt terug
"Een plant die water moet hebben..."

...reikt uit
Ondernemen is topsport

...rijdt
Zakelijk onderweg (deel 2)

...beveiligt
Beveiliging moet worden gedragen door ondernemers

...vergroot
Gemeente volop bezig met veiligheid

...informeert
Gemeente kieskeurig met bedrijfsgrond

...spreekt
In 't kort

...organiseert
Evenementencomplex met uitstraling

...bevordert
Breda wordt kennisstad

...revitaliseert
Revitalisering voor logistiek bedrijventerrein

...realiseert
Bedrijventerrein Heilaar-Noord: ruimte voor ondernemers

...investeert
"Verbeter je omgeving, begin bij jezelf!"

...toeneemt
Meer werk door vergrijzing

...afneemt
Afkoeling economie laat ook winkelmarkt niet ongemoeid

...onderneemt
Meer winkelplannen dan ooit