In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
September 2003













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be




Orthopedisch instrumentmaker is sociaal bezig
Meer werk door vergrijzing

Hoewel Nederland in de greep is van de economische recessie is er in de gezondheidszorg juist meer werk aan de winkel door de toenemende vergrijzing van de bevolking. Zo wordt steeds meer een beroep gedaan op orthopaedisch instrumentmakers omdat de vraag naar protheses en ortheses nu eenmaal toeneemt door ouderdomsmankementen.


Joery Gardeslen zal zijn vader opvolgen.

De 29-jarige Joery Gardeslen is inmiddels vijf jaar werkzaam bij Gardeslen orthopaedie in Goes. Vader Marcel Gardeslen heeft een loopbaan van 40 jaar in de orthopaedie achter de rug waarvan de helft middels een eigen bedrijf. Zoon Joery zal over een aantal jaren pa Gardeslen opvolgen en zal daarbij over voldoende werk waarschijnlijk niet te klagen hebben. "Op dit moment werken er twaalf mensen bij ons, terwijl we op zoek zijn naar nog iemand. Nee, de economische recessie heeft op ons geen vat omdat de vergrijzing toeneemt. Door ouderdom krijgen mensen meer klachten aan bijvoorbeeld knie, heup en rug." Toch groeien ook in de orthopedie branche de bomen niet tot in de hemel. Joery Gardeslen: "Door nieuwe wet- en regelgeving in de gezondheidszorg vindt er een deregulering plaats in de gezondheidszorg. Daardoor kan het wel eens langer duren voordat mensen een prothese of orthese tegemoet kunnen zien of zelfs helemaal niet. Wij zetten ons voor honderd procent in om het voor elkaar te krijgen, maar de hele papierwinkel gaat wel eens ten koste van het eigenlijke werk. En het gaat er toch om de mensen te helpen. Ook artsen, ja de hele gezondheidszorg heeft last van die bureaucratie."

Model
Gardeslen junior legt uit dat het Goese bedrijf nauw samenwerkt met diverse chirurgen en artsen om de patiënten zo optimaal mogelijk te behandelen. Een orthopedisch instrumentmaker moet creatief zijn want het gaat bij orthopedische hulpmiddelen veelal om maatwerk. Er bestaat nu eenmaal geen standaardkunstbeen, maar ook ortheses zijn veelal individueel bepaald. "De gemiddelde klant heeft niet het figuur van een model. Er bestaat geen standaardbrace." Joery kreeg zijn werk met de paplepel ingegoten. "Toen ik tien was deed ik al kleine dingetjes in de zaak zoals het bewerken van steunzolen. Ook mijn moeder werkt nog steeds in de zaak. Zij is eigenlijk het hart van het bedrijf. Zij verzorgt de administratie, doet de planning van de afspraken en ontvangt de patiënten. Bovendien regelt ze het financiële gebeuren want als dat niet in orde is kun je geen bedrijf runnen. Achter een sterke man moet ook altijd een sterke vrouw staan. Zonder mijn moeder zou mijn vader niks zijn."


Nelly en Marcel Gardeslen, grondleggers van het bedrijf. (archieffoto)

Management en medewerkers van Gardeslen orthopedie vinden een sociale inbreng naar hun cliënten toe belangrijk. "Wij motiveren en steunen de mensen om een zo goed mogelijk leven met hun beperkingen te leiden. Ook bij de nazorg willen we hen een steuntje in de rug geven of een schouder om op uit te huilen. Het gebeurt wel dat mensen het niet meer zien zitten, dat hun leven in duigen is gevallen. Wij proberen die mensen zoveel mogelijk te helpen, bijvoorbeeld met een zo comfortabel mogelijke arm- of beenprothese."

Geraffineerd
De protheses worden steeds geraffineerder. Zo zijn er prothese knieën die via de computer ingesteld kunnen worden met een eigen software programma. Zo'n elektrische knie heeft dan als het ware net als een fiets verschillende versnellingen. Joery vertelt ook over het nut en het vernuft van een elektrisch gestuurde myo armprothese. "In je stomp span je een bepaalde spier aan die een signaal doorgeeft aan een elektrode in de armprothese.

Deze elektrode geeft een signaal aan de prothese hand die kan openen of sluiten." Daarnaast is er ook de conventionele en sierarmprothese. Een orthopedisch instrumentmaker kan deze laatste maken zonder dat deze van echt te onderscheiden is. Tevens heeft een dergelijke prothese functionaliteitswaarde doordat het lichaam met slechts één arm niet in balans is waardoor men scheef zou gaan staan. Natuurlijk is een instrumentmaker geen 'wonderdokter' en geldt bijvoorbeeld het principe 'hoe lager dat een been geamputeerd is hoe beter'. Eveneens van belang is de conditie van de patiënt en van de stomp die bijvoorbeeld heel gevoelig kan zijn.

Een vrij nieuw product dat bij Gardeslen vervaardigd wordt is de polsbrace van siliconen. "Vroeger waren de polsbraces van leer, nu van siliconen. De mensen zijn er zeer tevreden over. Het draagcomfort is een stuk prettiger en het is goed schoon te maken met water."

Joery Gardeslen voelt zich als de bekende vis in de orthopedie vijver. "Het is heel dankbaar werk. Mensen komen bedroefd en met veel pijn bij ons, maar beuren op dankzij hun medische hulpmiddel. Ze vinden het fantastisch dat ze weer kunnen lopen."


Het orthopedie bedrijfspand te Goes.

...behartigt
MKB West-Brabant

...start
Secretarieel werk doorgelicht

...ontdekt
Freefloat™. Gat in de markt voor dj's

...verhoogt
KvK tegen verhoging toeristenbelasting

...verandert
Elektronisch uittreksel nu rechtsgeldig

...rijdt
Zakelijk onderweg (deel 1)

...evalueert
"We hebben zó hard gewerkt!"

...kijkt terug
"Een plant die water moet hebben..."

...reikt uit
Ondernemen is topsport

...rijdt
Zakelijk onderweg (deel 2)

...beveiligt
Beveiliging moet worden gedragen door ondernemers

...vergroot
Gemeente volop bezig met veiligheid

...informeert
Gemeente kieskeurig met bedrijfsgrond

...spreekt
In 't kort

...organiseert
Evenementencomplex met uitstraling

...bevordert
Breda wordt kennisstad

...revitaliseert
Revitalisering voor logistiek bedrijventerrein

...realiseert
Bedrijventerrein Heilaar-Noord: ruimte voor ondernemers

...investeert
"Verbeter je omgeving, begin bij jezelf!"

...toeneemt
Meer werk door vergrijzing

...afneemt
Afkoeling economie laat ook winkelmarkt niet ongemoeid

...onderneemt
Meer winkelplannen dan ooit