In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
September 2003













advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl




Zakelijk Onderweg
Succes verzekerd: de nieuwe Golf

Groter, ruimer en krachtiger dan zijn voorgangers. De nieuwe Volkswagen Golf, de vijfde generatie inmiddels, zal met zijn innovatieve techniek en aansprekende - typisch Golf - uiterlijk het succes van al zijn voorgangers naar verwachting minstens evenaren. Nieuwe stijlelementen die VW voor de Golf heeft laten tekenen zijn ondermeer de forse priemende koplampen en het karakteristieke 'deukje' in de motorkap. Eind dit jaar staat hij in de showroom, maar al over twee weken steelt hij ongetwijfeld de show en is hij één van de belangrijkste noviteiten op de AutoMesse van Frankfurt (net als de fonkelnieuwe aartsconcurrent Opel Astra die pas dit voorjaar in de showrooms staat maar zich uiteraard op de Messe niet onbetuigd kon laten).

VW heeft zich opnieuw veel moeite getroost van deze Golf iets bijzonders te maken. Wat feitjes: VW claimt een 'perfecte koersvastheid en een dynamische wegligging'. Een en ander wordt onder meer bereikt door een, met maar liefst tachtig procent, toegenomen torsiestijfheid waardoor het koetswerk ongetwijfeld zo stijf aanvoelt als een Duitse bunker. Uiteraard komen er drie- en vijfdeursuitvoeringen en zijn de passieve veiligheidsvoorzieningen nog verder opgehoogd. Zes plfzakken, vijf hoofdsteunen, een veiligheidsstuurkolom en bij een calamiteit automatisch wegklappende pedalen om zo de voeten te beschermen, het draagt allemaal bij aan het eclatante succes dat de Golf de afgelopen jaren ten deel viel en ongetwijfeld nog ten deel zal vallen. Want dat deze nieuwe Golf een succesnummer zal blijken, staat eigenlijk nu al buiten kijf. Uiteraard komt er een wagonlading keuzemogelijkheden beschikbaar ten aanzien van luxe-niveau en motorkeuze. Het merendeel van de beschikbare motoren heeft directe inspuiting (Tdi voor de diesels en Fsi vor de benzine-uitvoeringen). De Nederlandse prijzen zijn op dit moment nog niet bekend.

Nieuw in de zakenklasse: BMW 530d Executive
Een typische zakenklasser, die BMW 5-serie. Vanaf het moment dat de '5' als model werd geïntroduceerd bleek het onder zakelijke rijders een schot in de roos. Twee maanden geleden stond de nieuwe serie in de showroom. De Ondernemer koos voor een rij-impressie voor een 530d Executive, voorzien van een hi-tech drieliter dieselmotor.

BMW heeft het de afgelopen tijd moeilijk gehad in het segment topklasse auto's. Aarzelend wordt nu door het merk zelf toegegeven dat de imposante 7-serie een brug te ver was voor de geachte, maar doorgaans wat behoudende, cliëntèle. De auto is te vooruitstrevend vormgegeven en de bediening van de iDrive-knop wordt algemeen als te ingewikkeld ervaren. Er zal de Beierse fabriek dus heel wat aan gelegen zijn deze 5-serie, een nog belangrijker model door de grotere verkoopaantallen, tot een succes te maken. Zoiets hangt niet alleen af van het feit of het een goede auto is - dat is het zonder enige twijfel - maar ook hoe de markt reageert op de toch wel ongewone vomrgeving van de carrosserie. Hoewel de 5-serie (iets) minder extreem is geboetseerd dan de 'Sieben' zijn de lijnen van de carrosserie toch apart te noemen. Je zult de auto mooi vinden, of juist helemaal niet en daarmee neemt BMW andermaal een risico. De 5-serie is wel direct als een echte BMW te herkennen, de karakteristieke nieren in de grille en de specifieke knik in de raampartij van de achterportieren, het maakt hem allemaal tot een heel echte BMW. En eerlijk is eerlijk, de auto ziet er duidelijk sportiever - en minder algemeen - uit dan de tegenstrever uit hetzelfde segment: de E-klasse van Mercedes-Benz. Geschrokken van de heftige reacties rondom de 7-serie heeft het merk zich gehaast van het geruchtmakende iDrive (waarmee als een soort muisknop tal van functies bediend moeten worden, echter veel te veel waardoor je in het systeem verdwaalt) te vereenvoudigen. Dat is redelijk gelukt al wijst het systeem zich nog steeds niet helemaal vanzelf en dient er terdege fors gestudeerd te worden op de omvangrijke 'manual'. Ten aanzien van de 7-serie is er echter vooruitgang geboekt.

Active Front Steering
Zoals het een echte BMW betaamt is de auto prachtig afgewerkt en rijdt hij scherp maar comfortabel. De afstemming van het onderstel is echter sportief en daarin onderscheidt hij zich wat van aartsrivaal Mercedes E, die nog wat comfortabeler (lees: zachter) is. BMW is een merk van noviteiten. Op deze 5-serie introduceert het Active Front Steering waarmee bij lage en gemiddelde snelheden een grotere stuurhoek van de voorwielen wordt gerealiseerd. In de praktijk betekent dit dat je door, bij lage snelheden, het stuurwiel een kwartslag te draaien, je reeds een haakse bocht kunt maken. Met deze voorziening (1293.- euro exclusief BTW en BPM) wordt het sturen in deze BMW (van huis uit sturen alle BMW's al fantastisch) nóg weer leuker door de kleine stuuruitslagen die je maar hoeft te maken om de auto strak door de bocht te krijgen. Een prachtig systeem dat ongetwijfeld binnenkort op alle andere BMW's optioneel wordt. Ook de drieliter dieselmotor maakt van deze Fünfer een topper. De auto is krachtig (koppel 500 Nm!), snel (245 km/h en van stilstand naar 100 km/h in 7,3 seconden) en stil. Nadeel: de torenhoge prijs. De 530d Executive kost exclusief BTW zo'n 55.000 euro. Daarvoor krijg je een complete auto met een hoog verwengehalte. Toch is het nog met groot gemak mogelijk deze prijs fors op te schroeven door de keuze van een keur aan uitbreidingspakketten van wat betreft de uitrusting. Daarmee richt je deze topper echt helemaal naar je zin in.

Mercedes-Benz E 55 AMG Combi: veelzijdigheid en kracht
Dat Mercedes-Benz een merk is dat tot de absolute top behoort blijkt alleen al uit het feit dat het in staat is een topper als de E 55 AMG Combi op de markt te brengen. Op basis van de van buitengewoon royale binnenafmetingen voorziene E-klasse Combi, presenteert Das Haus een absolute race-uitvoering van deze luxueuze stationwagon. Niet minder dan 476 afgetrainde paarden hijgen onder de kap. Ten opzichte van het vorige model nam het vermogen met 32 procent toe. Qua acceleratie kan de E 55 AMG Combi zich meten met de absolute top op sportwagenniveau. De ongetwijfeld trotse eigenaar hoeft een confrontatie met een Porsche 911 of met wat leuks uit Maranello absoluut niet te schuwen. Wat cijfertjes: een afgeregelde top van 250 km/h komt vaker voor. Een vloedstollende acceleratie van stilstand naar honderd kilometer per uur binnen 4,8 seconden is al heel wat zeldzamer. Het is slechts de Audi RS6 Avant die bij deze Benz in de buurt kan komen. Deze AMG heeft overigens iets bijzonders in de vorm van een laadruimte van 1950 liter, aanzienlijk meer dan welke stationcar dan ook. Zo beschouwd is deze E Combi de ideale auto voor vlotte ondernemers die behoefte hebben aan een forse hoeveelheid laadruimte. Hoewel de prijzen tot op dit moment nog niet bekend zijn is duidelijk dat de ondernemer die deze auto in zijn garage wil kunnen zetten, ook over een prettig banksaldo moet kunnen beschikken.


...behartigt
MKB West-Brabant

...start
Secretarieel werk doorgelicht

...ontdekt
Freefloat™. Gat in de markt voor dj's

...verhoogt
KvK tegen verhoging toeristenbelasting

...verandert
Elektronisch uittreksel nu rechtsgeldig

...rijdt
Zakelijk onderweg (deel 1)

...evalueert
"We hebben zó hard gewerkt!"

...kijkt terug
"Een plant die water moet hebben..."

...reikt uit
Ondernemen is topsport

...rijdt
Zakelijk onderweg (deel 2)

...beveiligt
Beveiliging moet worden gedragen door ondernemers

...vergroot
Gemeente volop bezig met veiligheid

...informeert
Gemeente kieskeurig met bedrijfsgrond

...spreekt
In 't kort

...organiseert
Evenementencomplex met uitstraling

...bevordert
Breda wordt kennisstad

...revitaliseert
Revitalisering voor logistiek bedrijventerrein

...realiseert
Bedrijventerrein Heilaar-Noord: ruimte voor ondernemers

...investeert
"Verbeter je omgeving, begin bij jezelf!"

...toeneemt
Meer werk door vergrijzing

...afneemt
Afkoeling economie laat ook winkelmarkt niet ongemoeid

...onderneemt
Meer winkelplannen dan ooit