In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Februari 2006

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
www.deondernemer.com
www.storimansenpartners.nl%2F%3Fmakelaar%3Dbreda

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

ProcessIt en PZW werken aan imago van de chemie en food industrie
Gevraagd: jonge en gemotiveerde mensen voor leuk werk in de procesindustrie

"Door samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs kunnen wij het aantal procesoperators ook in de komende 10 jaar op het gewenste niveau houden." Aan het woord is Ben van de Kreke, p&o officer bij Thermphos uit Vlissingen. Deze wereldleider in fosforproducten is één van de 12 grote bedrijven die een samenwerking zijn aangegaan met verschillende MBO-scholen in West-Brabant en Zeeland. Onder de naam Procestechniek Zeeland - West-Brabant (kortweg PZW) werken ze hard aan het promoten van het werken in de procesindustrie. "Het is leuk werken in de procesindustrie, alleen moeten we dat ook duidelijk zien te maken aan onze toekomstige werknemers," aldus Van de Kreke.


Wervingsbrochure PZW, bedoeld om het beroep procesoperator te promoten

"Uit onderzoek is gebleken dat er de komende 10 jaar meer personeel met pensioen gaat, dan dat er nieuwe en gemotiveerde jongeren bijkomen. De oplossing hiervoor ligt voor de hand: zorg dat je meer jongeren interesseert voor technische studies. Je krijgt dan vanzelf meer instroom om de vrijkomende banen in te vullen," vat Van de Kreke de situatie kernachtig samen. "Via PZW promoten we het beroep procesoperator. Het bedrijfsleven zorgt voor de nodige financiering en biedt toekomstige leerlingen gedurende vier jaar een stagegarantie en een baangarantie. Mits de leerling gemotiveerd is en goed presteert natuurlijk."

Voordeel voor bedrijven
De voordelen voor de bedrijven zijn duidelijk, aldus Van de Kreke: "Bedrijven hoeven niet langer te werven via bijvoorbeeld het plaatsen van advertenties, maar werven rechtstreeks binnen het VMBO en HAVO 2 en HAVO 3. PZW geeft voorlichting op vele middelbare scholen in het werkgebied. De plaatsen waar de meeste potentiële werknemers rondlopen. Voorlichting voor decanen, voor ouders en - het belangrijkste natuurlijk - voorlichting voor leerlingen."

Week van de Procestechniek
Ook wordt eens per jaar gedurende een hele week extra aandacht besteed aan de promotie. Van de Kreke: "Tijdens deze Week van de Procestechniek krijgen leerlingen van het VMBO de mogelijkheid om naar bedrijven toe te gaan en te ervaren wat een procesoperator nu eigenlijk doet. Dit jaar stond er onder andere een excursie naar Kalmthout (België) op het programma. De leerlingen konden daar in een proeffabriek zélf processen besturen, zowel handmatig als op een computer."

'Klik' tussen leerling en bedrijf
"Nóg een voordeel van de samenwerking is dat leerlingen in principe vier jaar lang bij hetzelfde bedrijf stage lopen, zodat je als bedrijf de mogelijkheid hebt om iemand langdurig te volgen. Is de leerling klaar met studeren, dan kent hij het bedrijf, de mensen en de cultuur dan al. Het is wel belangrijk dat de leerling en het bedrijf bij elkaar passen. Is dit niet het geval, dan kan de leerling altijd de overstap maken naar een ander bedrijf dat deelneemt aan PZW. Uiteindelijk moet de leerling zich natuurlijk goed voelen binnen een bedrijf!" besluit Van de Kreke.


...inspireert
Bloeiende economie
is de basis voor het
realiseren van dromen

...springt
'Springen geeft positieve stress'

...helpt
MKB: help jongeren aan werk

...werkt
Gevraagd: jonge en gemotiveerde mensen voor leuk werk in de procesindustrie

...produceert
Technisch rubber uit Bulgarije

...herstelt
Begin economisch herstel West-Brabant

...vervangt
Rutten nieuwe voorzitter KvK West-Brabant

....belegt
De Beleggingsadviseurs

...onderneemt
Ondernemend netwerken, netwerkend ondernemen

...spreekt
"Ondernemers nodig voor goed vestigingsklimaat"

...ontwikkelt
Volop ontwikkelingen in Geertruidenberg

...signaleert
Toenemende betrokkenheid van de ondernemers

...bestuurt
"De grote economische lijn moet worden vastgesteld"

...concludeert
Privacy vereist meer transparantie

...rijdt
Onderweg

...speelt
Ondernemersconcert van netwerk De VOC succesvol

...vertoont
'Cijfers in perspectief'

...herstructureert
2,5 Miljoen euro voor Vosdonk Etten-Leur

...onderzocht
Bijna één op de drie bouwprojecten stagneert vanwege milieuregelgeving