In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Februari 2007

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Ondernemingshuis | Bottleshredder: uniek concept voor glasafval
REWIN ondersteunt innovatief bedrijf uit Roosendaal

De eigenaren van EmptyBottleLogistics (EBL) uit Roosendaal zijn jarenlang werkzaam geweest in de horeca. Met eigen ogen zagen zij hoeveel glaswerk er als afval overbleef. Met de opkomst van mixdrankjes is dit probleem alleen maar groter geworden. EBL bedacht een oplossing: de Bottleshredder. "Met de Bottleshredder wordt het leeg glasvolume met 80 procent verminderd. Dat betekent een enorme ruimtewinst achter de bar, in de opslagruimte of op het buitenterrein. Bovendien worden de kosten voor afvalverwijdering veel lager," aldus de eigenaren van EBL.



Zij vervolgen: "Een flesje wordt gemiddeld een keer of 5 vastgepakt voordat het is opgeruimd. Voornamelijk omdat het glaswerk verplaatst wordt. Van óp de bar naar áchter de bar, van achter de bar naar de tijdelijke opslagruimte en van hier weer naar de container. De kans dat glas een keer breekt en zorgt voor gevaarlijke situaties is hierbij natuurlijk behoorlijk groot. Met de Bottleshredder wordt ook dit probleem aangepakt."

Veiligheid en tijdwinst
"De Bottleshredder kan door zijn standaard horecaformaat en RVS-ombouw eenvoudig en netjes achter de bar geplaatst worden. Bijvoorbeeld naast de koeling waar de mixdrankjes in staan. Wordt een leeg flesje op de bar geplaatst, dan is het een kwestie van dit flesje direct in de Bottleshredder gooien en het glas wordt door een beitel verpulverd tot granulaat, zeg maar grove glassplinters. Dit granulaat wordt opgevangen in de daarvoor speciaal bestemde containers. Beter voor de veiligheid dus én het levert tijdwinst op!"

Recycling van glas
"In een container kan tot maximaal 60 kilogram. Dat staat gelijk aan 180 wijnflessen of 300 flesjes van 30 centiliter. De volle containers worden opgehaald met een eigen glasophaaldienst en vervangen door lege, schone containers. 90 procent van het glasgranulaat wordt schoongemaakt en aangeleverd bij glasfabrieken, die er weer nieuwe glasproducten van maken. De overige 10 procent wordt door ons zelf verwerkt als decoratief glas," aldus EBL.

Kostenbesparing voor horeca
Het unieke concept kent nóg een belangrijk voordeel: "Horecabedrijven betalen nu voor het volume van hun afval. Door gebruik te maken van de Bottleshredder en bijbehorende ophaaldienst behoort dit tot het verleden. Wij rekenen namelijk in kilo's en dat bespaart de horeca aanzienlijk als het gaat om afvalkosten. Bovendien kunnen ze gratis gebruik maken van de Bottleshredder als ze met ons een contract voor het ophalen van het glas aangaan."

Ondersteuning door REWIN
Voor de nodige investeringen en bescherming van het product werd contact opgenomen met REWIN: "In de plaatselijke Bode stond een artikel van een ondernemer die ondersteuning had gekregen van REWIN. Wij besloten om contact op te nemen met REWIN en hebben via tussenkomst van Michael Bakker uiteindelijk het benodigde krediet gekregen voor de ontwikkeling van de Bottleshredder. Ook is hij betrokken geweest bij het aanvragen van een octrooi voor het principe van het shredderen. Belangrijke ondersteuning dus!"

Waardering en kansen
EBL is met het product doorgedrongen tot de laatste elf bedrijven die kans maken op de landelijke innovatieprijs voor de horeca. Waardering dus voor de innovatie. EBL kijkt echter al weer verder: "We zijn al druk bezig met de voorbereidingen voor de productie van een mossel shredder, een shredder voor lege plastic flessen en een shredder voor lege blikjes. Ook deze (rest)producten zorgen voor enorme bergen afval en wij willen die berg graag verkleinen!"

REWIN is op zoek naar ondernemers die ook plannen hebben om te groeien, uit te breiden en te investeren. Voor deskundige en onafhankelijke ondersteuning kunnen ondernemers contact opnemen met Michael Bakker van REWIN: telefoonnummer 076 - 56 46 784 of per e-mail m.bakker@rewin.nl

Internet: www.bottleshredder.nl


...netwerkt
VOC Ondernemers­concert nu al een begrip

...onderneemt
Een uit de hand gelopen hobby

...viert
Florijn Business Club viert 15-jarig bestaan met nieuwe naam

...lost op
REWIN ondersteunt innovatief bedrijf uit Roosendaal

...hergebruikt
Hergebruiken van producten spaart MKB'er kosten

...inventariseert
'Tijdig inventariseren gevolgen wetswijzigingen!'

...belegt
De Beleggings­adviseurs

...groeit
Het vliegwiel van Etten-Leur: de ene ontwikkeling zet de andere in gang

...sport
Grote plannen voor een sportief Etten-Leur

...presenteert
Hotels in Etten-Leur hebben elk hun eigen charme

...organiseert
Waar het goed wonen is, is het ook goed werken

...ontwikkelt
Grootse plannen met cultuur, toerisme en recreatie

...winkelt
MKB serieuze gesprekspartner van gemeente

...werkt samen
Durven investeren in de toekomst

...plant
Borchwerf maakt er werk van

...opent deuren
Grensverleggend Ondernemen

...rijdt
Zakelijk onderweg

...spreekt
In 't kort

...verbouwt
NVB: 'Meer bedrijven willen verhuizen of verbouwen'

...verkoopt
Pand familiebedrijf vrij van overdrachts­belasting