In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Februari 2007

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Ondernemen Etten-Leur special
Grootse plannen met cultuur, toerisme en recreatie

"Slaperige provinciestadje? Dus niet!" Dat Etten-Leur bruist, kan wethouder Felix de Bekker die ondermeer Toerisme en Recreatie in zijn portefeuille heeft, niet vaak genoeg benadrukken. "Sinds de A58 die Etten-Leur doorkruiste is verdwenen, is er hard en enthousiast gebouwd en gewerkt. Het nieuwe stadshart met zijn diversiteit aan winkels heeft een regionale aantrekkingskracht. Uit de hele regio komen mensen naar Etten-Leur om te winkelen. Daar zijn wij heel trots op. Maar we leunen niet achterover. De gemeente blijft zich op verschillende gebieden ontwikkelen. Het gemeentebestuur wil daar een initiërende en stimulerende rol in spelen."


Wethouder Felix de Bekker.

Zijn medewerkster Natasja van der Sluis kan dat beamen. "Etten-Leur is niet alleen als winkelgebied interessant maar heeft ook aantrekkingskracht voor toeristen die in cultuur en historie geïnteresseerd zijn. Twee belangrijke historische figuren hebben hun wortels in Etten-Leur; Vincent van Gogh en Adriaan van Bergen." De Bekker vertelt enthousiast: "Met Vincent van Gogh hebben we goud in handen. Het meest duurzame promotiemiddel dat je je als gemeente kan wensen. Van Gogh heeft in de korte tijd dat hij bij zijn ouders inwoonde -zijn vader was hier dominee- honderden tekeningen gemaakt. Hij heeft in deze periode vooral mensen en lichaamshoudingen bestudeerd en getekend. De oude kosterswoning naast de raadszaal wordt momenteel ingericht als Vincent van Gogh huis. We creëren hiermee een blijvende herinnering aan deze belangrijke schilder. Het informatiecentrum wordt waarschijnlijk rond de geboortedag van Van Gogh, 30 maart, geopend." Turfschipper Adriaan van Bergen was degene die in 1590 met een list vanuit de haven van Leur met zijn turfschip een legertje soldaten het bezette Breda binnenbracht. Breda is daarna bevrijd van de Spaanse bezetters."

Etten-Leur op de historische luchtvaartkaart
Over twee jaar viert Etten-Leur het feit dat in 1909 de eerste gemotoriseerde Nederlandse vlucht in het luchtruim boven de gemeente heeft plaatsgevonden. De Bekker: "Een uniek evenement dat destijds heel wat mensen op de been heeft gebracht. Mijn oma was toen 23 jaar en die is vanuit Zevenbergen hier naartoe gefietst om het mee te maken. Een geweldige belevenis moet dat zijn geweest. De Leurse industrieel Heerma van Voss had er veel geld voor over om de Franse graaf De Lambert de eerste vlucht boven Etten-Leur te laten uitvoeren. Heerma van Voss wilde hiermee een jubileumfeest van zijn fabriek opluisteren en hij heeft hiermee Etten-Leur op de historische luchtvaartkaart gezet." De Bekker lacht: "Daar is Etten-Leur hem eeuwig dankbaar voor!"

Effectieve bundeling van krachten
De wethouder vindt dat de terreinen cultuur, toerisme en recreatie elkaar kunnen en moeten versterken. "Het is goed dat deze gebieden in één portefeuille zijn ondergebracht. Dat geeft enorm veel kansen en mogelijkheden." Een project dat momenteel veel van zijn aandacht vraagt is de ontwikkeling van het nieuwe sociaal, cultureel en educatief knooppunt in Etten-Leur; afgekort het SCEK. "De Nobelaer voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. De jaarlast van renovatie zou net zoveel gaan kosten als de jaarlast van nieuwbouw. We krijgen nu de kans om in een prachtig nieuw gebouw verschillende organisaties onder te brengen." Beleidsadviseur Frans Dingenouts: "Dit jaar moet duidelijk worden wat het programma van eisen voor het nieuw te bouwen knooppunt wordt. In het knooppunt kunnen worden ondergebracht: theater en congrescentrum De Nobelaer, muziekschool Sint Frans, de bibliotheek, school voor educatieve kunstvorming Doornbos, popcentrum Popel en speel-o-theek SamSam." De Bekker: "We zijn met de verschillende besturen in gesprek. Op termijn is het de bedoeling dat alle onderdelen onder één bestuursstructuur vallen."Hij verwacht dat die bundeling van krachten effectief zal uitpakken. "De cultuurverschillen zijn zeker overbrugbaar. Het gezamenlijk optrekken van deze instellingen heeft een enorme meerwaarde voor het gemeentelijke cultureel-educatieve programma." Dingenouts: "Het SCEK-complex maakt deel uit van een planologische transformatie van het tegen het winkelhart gelegen gebied, dat zich uitstrekt van het voormalige Boerenbondterrein tot en met het zwembadterrein. In zijn omvang een net zo groot project als het Centrumplan. Het project bevat ook de bouw van woningen en appartementen. De feitelijke start is overigens pas in 2008 of uiterlijk 2009 te verwachten. Als het een beetje meezit zou de opening van het complex in 2011 kunnen plaatsvinden." Hoewel er nog geen definitieve beslissing is gevallen over de realisatie van het SCEK, zal het aan de gedrevenheid van de wethouder en zijn ambtenaren niet liggen!

Meer informatie:
Internet: www.etten-leur.nl


...netwerkt
VOC Ondernemers­concert nu al een begrip

...onderneemt
Een uit de hand gelopen hobby

...viert
Florijn Business Club viert 15-jarig bestaan met nieuwe naam

...lost op
REWIN ondersteunt innovatief bedrijf uit Roosendaal

...hergebruikt
Hergebruiken van producten spaart MKB'er kosten

...inventariseert
'Tijdig inventariseren gevolgen wetswijzigingen!'

...belegt
De Beleggings­adviseurs

...groeit
Het vliegwiel van Etten-Leur: de ene ontwikkeling zet de andere in gang

...sport
Grote plannen voor een sportief Etten-Leur

...presenteert
Hotels in Etten-Leur hebben elk hun eigen charme

...organiseert
Waar het goed wonen is, is het ook goed werken

...ontwikkelt
Grootse plannen met cultuur, toerisme en recreatie

...winkelt
MKB serieuze gesprekspartner van gemeente

...werkt samen
Durven investeren in de toekomst

...plant
Borchwerf maakt er werk van

...opent deuren
Grensverleggend Ondernemen

...rijdt
Zakelijk onderweg

...spreekt
In 't kort

...verbouwt
NVB: 'Meer bedrijven willen verhuizen of verbouwen'

...verkoopt
Pand familiebedrijf vrij van overdrachts­belasting