In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Februari 2007

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Ondernemen Etten-Leur special
Grote plannen voor een sportief Etten-Leur

In mei vorig jaar stelde de gemeenteraad van Etten-Leur de Structuurvisie Plus vast. In deze nota geeft de gemeente antwoord op de vraag waar zij over vijftien jaar wil zijn. De hoofdlijnen van de ruimtelijke ontwikkeling voor de periode tot 2020 zijn in het document vastgelegd. Wethouder Jean-Pierre Schouw heeft onder andere gebiedsontwikkeling en sport in zijn portefeuille. Op het gebied van sportaccommodaties staat er nogal wat te gebeuren. Schouw, getogen in Etten-Leur vertelt er, samen met beleidsambtenaar Peter van Dorst, met enthousiasme over.


Wethouder Jean-Pierre Schouw.

"Het toenemende inwoneraantal en dus het toenemende aantal sporters maakt het aan de ene kant noodzakelijk dat we voor de toekomst nieuwe sportvoorzieningen creëren. Aan de andere kant willen we in het nieuwe sport- en leisurepark op het Trivium de bovenregionale markt bedienen. Daar kunnen hele bijzondere sportvoorzieningen een plaats krijgen." Hij houdt wijselijk wel een slag om de arm, want "de gemeenteraad moet hier nog wel goedkeuring aan geven." De wethouder vervolgt zijn verhaal: "We gaan twee nieuwe sporthallen bouwen. Eén in Etten-Leur Noord bij het nieuwe Turfschip en één aan de zuidkant van het Trivium. Daarnaast willen we ook graag een nieuw zwembad. Maar ook daarover moet de gemeenteraad nog een besluit nemen. Mijn grote wens is een mooie zwemaccommodatie in het sport-en leisurecentrum op het Trivium. Nee, geen tropisch zwemparadijs of iets dergelijks. Wel een zwembad waar de Etten-Leurse kinderen zwemles krijgen, waar de zwemvereniging terecht kan en waar ook onze senioren en mensen met een lichamelijke beperking hun baantjes kunnen trekken. En natuurlijk moet vrij zwemmen ook mogelijk blijven. "
Van Dorst vult hem aan: "Het zwembad wordt een geprivatiseerde voorziening. Voor de vaste gebruikers wordt de huurprijs gewaarborgd. Die is gelijk aan het bedrag dat ze nu kwijt zijn in De Banakker. " Schouw: "Maar het nieuwe zwembad wordt wel luxer dan De Banakker. We willen met de realisatie van een nieuw zwembad natuurlijk wel een kwaliteitsslag maken."

Impuls voor de gemeente
Het ontwerp voor het beoogde sport- en leisurecentrum omvat naast een zwembad ook een sporthal, een sneeuw-speelparadijs, wellness-voorzieningen en winkels. Schouw: "Detailhandel ja, Maar daarbij moet je denken aan een grote sportwinkel of kleinere sportgerelateerde winkels." Het lijkt hem helemaal geweldig als in het nieuwe sport- en leisurecentrum een ijshal verrijst met ijshockeymogelijkheden. "Stel je voor een binnenijsbaan waar zeker ook recreatief geschaatst kan worden en het tegenwoordig zeer populaire ijsdansen. Zo'n ijshal zou een bovenregionale functie voor ijshockey kunnen hebben!" Schouw steekt zijn geestdrift niet onder stoelen of banken. "Zoveel speelvelden voor ijshockey zijn er niet in Nederland. Het zou deze sport in West-Brabant een nieuwe impuls geven. Inmiddels is er al uit de regio belangstelling getoond voor trainingsmogelijkheden."
Wethouder Schouw en zijn ambtenaren hebben grootse plannen voor sportief Etten-Leur. "Bij een sportieve gemeente horen natuurlijk uitstekende sportaccommodaties en een grote variatie aan sportmogelijkheden. Hierbij richten we ons in eerste instantie op de eigen inwoners, maar ook inwoners uit de regio zullen nieuwsgierig worden. Etten-Leur heeft veel te bieden en kan profiteren van bovenregionale aandacht. Zo'n Arctic, snow and icefunpark zou ook onze economie een impuls geven en daar profiteren we uiteindelijk allemaal van."
Van Dorst: "Vergis je niet: in Etten-Leur wordt veel gesport. De gemeente telt heel veel sportverenigingen. Over de voorzieningen waar ze sporten zijn we soms wat minder tevreden. Neem bijvoorbeeld de rugbyclub. Die speelt op hoog niveau maar haar accommodaties is nou niet bepaald om over naar huis te schrijven. Daar moet écht wat mee gebeuren."
Schouw vindt dat de bestaande sportpark De Lage Banken en De Hoge Neer niet meer voldoen aan de ruimtelijke behoeften van de sportverenigingen. "Er is wel een grote behoefte aan sportvelden. Dus daar moeten we iets mee. De hockeyclub bijvoorbeeld kampt aan de Hoge Neerstraat met een enorm ruimtegebrek. Ik kan mij voorstellen dat we bepaalde sportclubs naar andere locaties verhuizen. De ruimte die openvalt kan dan worden gebruikt om de ruimtenood aan de Hoge Neerstraat op te lossen. We willen hier zorgvuldig mee omgaan en een goed doortimmerd plan maken. Daar waar het kan, leggen we ook kunstgrasvelden van prima kwaliteit aan."

Goed wonen, werken én sporten
De wethouder is tevreden over het ingestelde Sportplatform. "Zo'n platform met vertegenwoordigers uit de verschillende verenigingen fungeert als spreekbuis van de burgers en als klankbord voor de gemeente. Wij kunnen onze plannen bij het platform als het ware 'in de week' leggen."
Waar het goed wonen en werken is, moet het ook goed sporten zijn, is het devies van Schouw. Hij haalt daarbij de term breedtesportimpuls aan. "Door het lokale sportaanbod duurzaam te versterken en, als dat mogelijk is, sportbeoefening te stimuleren, kan sport een rol spelen bij het oplossen van sociale en maatschappelijke problemen."
Op de vraag hoe het met de sportiviteit binnen het gemeentebestuur zelf gesteld is, moet wethouder Schouw lachen. "Ik sta elke weekend op het voetbalveld, als voetballer ja. En ik trim samen met mijn vriendin."
Ambtenaar Van Dorst is jeugdtrainer en jeugdleider bij voetbalclub Unitas, fitnesst zelf en hij is regelmatig samen met zijn kinderen in het zwembad te vinden. Binnen het ambtenarencorps wordt er volop in teamverband aan sport gedaan. "Elk jaar voetballen we tegen de kermisexploitanten. Dat is altijd leuk. Daarnaast wordt er in groepen getrimd, marathon gelopen, volleybal en badminton gespeeld, wordt er gefietst en gezwommen".
Schouw: "De burgemeester is een fervent tennisser en speelt zeer behoorlijk golf. Collega-wethouder Felix de Bekker doet veel aan fitness en collega-wethouder Theo Vaes is een lange afstandwandelaar en tennist ook".
Wethouder Schouw wil in 2007 meedoen aan de verkiezing Sportgemeente van het Jaar. "Vorig jaar is Rotterdam dat geworden. Etten-Leur maakt volgens mij in 2007 met de nieuwe sportbeleidsnota op komst een goede kans. Moet je zien welke plannen er allemaal liggen!"


...netwerkt
VOC Ondernemers­concert nu al een begrip

...onderneemt
Een uit de hand gelopen hobby

...viert
Florijn Business Club viert 15-jarig bestaan met nieuwe naam

...lost op
REWIN ondersteunt innovatief bedrijf uit Roosendaal

...hergebruikt
Hergebruiken van producten spaart MKB'er kosten

...inventariseert
'Tijdig inventariseren gevolgen wetswijzigingen!'

...belegt
De Beleggings­adviseurs

...groeit
Het vliegwiel van Etten-Leur: de ene ontwikkeling zet de andere in gang

...sport
Grote plannen voor een sportief Etten-Leur

...presenteert
Hotels in Etten-Leur hebben elk hun eigen charme

...organiseert
Waar het goed wonen is, is het ook goed werken

...ontwikkelt
Grootse plannen met cultuur, toerisme en recreatie

...winkelt
MKB serieuze gesprekspartner van gemeente

...werkt samen
Durven investeren in de toekomst

...plant
Borchwerf maakt er werk van

...opent deuren
Grensverleggend Ondernemen

...rijdt
Zakelijk onderweg

...spreekt
In 't kort

...verbouwt
NVB: 'Meer bedrijven willen verhuizen of verbouwen'

...verkoopt
Pand familiebedrijf vrij van overdrachts­belasting