In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Februari 2007

Voorpagina van 'De Ondernemer'

Inhoud van 'De Ondernemer'

Columns van 'De Ondernemer'

Advertorials van 'De Ondernemer'

Archief van 'De Ondernemer'

Colofon van 'De Ondernemer'

advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl

De Ondernemer, informatieblad voor ondernemers in Zuidwest-Nederland
onderneemt...,  informeert..., leest...

Ondernemen Etten-Leur special
MKB serieuze gesprekspartner van gemeente

Bert Thijssen is de voorzitter van het MKB Etten-Leur. Hij is tevreden over het aanbod van de detailhandel. "Aan de ene kant zijn winkels met coulour locale, dus de échte middenstander uit Etten-Leur, aan de andere kant bestaat het aanbod uit filialen van landelijke winkelketens. Een prima combinatie, toch?!"


Bert Thijssen, voorzitter van het MKB Etten-Leur.

"Het Winkelhart Etten-Leur is compact, compleet, comfortabel en heel gezellig. Bijna 200 winkels op bijna 35.000 vierkante meter."
Thijssen is zelf eigenaar van reisbureau TravelCompany in het Winkelhart. "Maar er kan ook buiten het centrum gewinkeld worden. Denk bijvoorbeeld aan de Bisschopsmolenstraat, de Markt, de Kerkwerve en het Adriaan van Bergenplein. Er is enorm veel bedrijvigheid in onze gemeente met ondernemers die beslist niet achterover leunen. Kijk maar eens wat er allemaal in het Winkelhart is gebeurd de afgelopen anderhalf jaar."

Parkeerproblemen, het MKB denkt mee
Het MKB heeft goed contact met het gemeentebestuur. "We worden inmiddels als volwaardige gesprekspartner beschouwd en dat is erg prettig. Er wordt naar de ondernemers geluisterd. Wij hebben bijvoorbeeld de parkeerproblemen aangekaart en de minder goede bewegwijzering naar het Winkelhart. De gemeente neemt ons serieus. We zetten ook bewust in op een beter contact met de gemeenteraad en ook daar vinden we inmiddels ook een luisterend oor. Het MKB zit niet stil." De voorzitter vertelt dat de parkeersituatie de gemoederen flink bezig houdt. "We zien onze klanten op drukke dagen in de file staan voor de parkeergarage. De ondernemers van het Winkelhart zetten daarom op drukke koopzondagen een shuttlebusje in.
Het winkelend publiek kan parkeren bij het Trivium en zich comfortabel laten vervoeren naar het Winkelhart. Ja, dat is voor het publiek gratis. De ondernemers nemen hun verantwoordelijkheid en betalen deze voorziening."
Het stoort de ondernemers, en met name de horecaondernemers, dat de deur van de parkeergarage op maandag, dinsdag en woensdag al om 20.30 uur op slot gaat. "Het MKB is, samen met de winkeliersverenigingen, vóór verruiming van die openingstijden maar vooralsnog geeft de gemeente geen krimp. Ja, dat heeft natuurlijk met het kostenplaatje te maken, dat begrijpen we. Maar hoe dan ook: de huidige openingstijden stroken niet met de ambities die de gemeente voor het Winkelhart voor ogen heeft, vinden wij."
Als ander heikel punt noemt hij handhaving. "Het winkelgebied is ingericht voor voetgangers. We zien met lede ogen aan dat steeds meer fietsers en bromfietsers er gebruik van maken. Wat ons betreft doet de gemeente nog te weinig aan handhaving van de geldende regels." Thijssen weet dat de fietsers en bromfietsers in het winkeldomein veel ergernissen opwekken bij ondernemers maar ook bij het winkelende publiek.
De voorzitter van het MKB is enigszins bezorgd over de verkeersafwikkeling rond het Trivium. "Maar ook hierover zijn we met de gemeente in gesprek. Het prettige van dit contact is dat we, ondanks dat we het écht niet altijd eens zijn met elkaar, we wel met wederzijds respect met elkaar omgaan. En als er problemen zijn, weten we elkaar te vinden en staan we voor elkaar klaar."

Aan welke winkels is behoefte?
Hij vertelt dat het MKB de ontwikkelingen van het sport- en leisurepark op het Trivium op de voet volgt. "Er is sprake van de vestiging van nieuwe winkels op een oppervlakte van maar liefst 13.000 m2. De bedoeling is om met het totale concept bovenregionale klanten te trekken. Dus zeg maar mensen uit bijvoorbeeld Tilburg, Dordrecht of nog verder. Het MKB vraagt zich af of dat voor wat betreft de winkels haalbare kaart is. Ten eerste is er genoeg winkelaanbod en ten tweede: wat als deze zaken het niet redden en er leegloop ontstaat ? Het kan toch niet zo zijn dat een gloednieuw winkelcentrum wordt opgetuigd ten koste van het reeds bestaande winkelapparaat? Wij willen best meedenken over de invullen van detailhandel bij het Trivium, maar die moet dan wel een thematische invulling hebben. Dus winkels die passen bij het sport- en leisureaanbod. Dus bijvoorbeeld een schaatsenwinkel of shop met zwemkleding."
Hij vertelt dat de gemeente momenteel op samenspraak met het MKB een Distributie Planologische Onderzoek (DPO) laat uitvoeren. In een DPO wordt op basis van (prognoses van) aantallen inwoners en hun dagelijkse levensbehoefte vastgelegd door een onafhankelijk instituut, aan wat voor winkels er in de toekomst behoefte zal zijn. Thijssen is benieuwd naar de uitslag. "Die wordt medio februari verwacht."

Het netwerk MKB Etten-Leur telt inmiddels ruim 200 leden, die werkzaam zijn op zeer verschillende gebieden. "Verschillende branches zijn in ons netwerk vertegenwoordigd. Van zakelijke dienstverlening tot ambachtelijke bedrijven, van detailhandel tot bedrijven op het industrieterrein. We organiseren activiteiten als bedrijvenbezoeken en meer informele netwerkavonden. We overleggen regelmatig met de Kamer van Koophandel. Maar hebben ook met de Industriële Kring Etten-Leur goed contact. Zij richten zich op de grotere bedrijven en organisaties. Daar waar mogelijk zullen we samen op moeten trekken."
"We willen als bestuur in 2007 ons nog meer tot onze leden wenden om goed te weten te komen wat er speelt bij het MKB en hoe wij de belangen van het bedrijfsleven het beste kunnen vertegenwoordigen in verschillende overlegstructuren."

Meer informatie:
Internet: www.mkbettenleur.nl


...netwerkt
VOC Ondernemers­concert nu al een begrip

...onderneemt
Een uit de hand gelopen hobby

...viert
Florijn Business Club viert 15-jarig bestaan met nieuwe naam

...lost op
REWIN ondersteunt innovatief bedrijf uit Roosendaal

...hergebruikt
Hergebruiken van producten spaart MKB'er kosten

...inventariseert
'Tijdig inventariseren gevolgen wetswijzigingen!'

...belegt
De Beleggings­adviseurs

...groeit
Het vliegwiel van Etten-Leur: de ene ontwikkeling zet de andere in gang

...sport
Grote plannen voor een sportief Etten-Leur

...presenteert
Hotels in Etten-Leur hebben elk hun eigen charme

...organiseert
Waar het goed wonen is, is het ook goed werken

...ontwikkelt
Grootse plannen met cultuur, toerisme en recreatie

...winkelt
MKB serieuze gesprekspartner van gemeente

...werkt samen
Durven investeren in de toekomst

...plant
Borchwerf maakt er werk van

...opent deuren
Grensverleggend Ondernemen

...rijdt
Zakelijk onderweg

...spreekt
In 't kort

...verbouwt
NVB: 'Meer bedrijven willen verhuizen of verbouwen'

...verkoopt
Pand familiebedrijf vrij van overdrachts­belasting